Zomrel literárny historik, kritik a prozaik Tomáš Winkler

Poodhalil život a tvorbu Jozefa Miloslava Hurbana, napísal tiež autentické svedectvo o politickom prenasledovaní počas normalizácie.

20.04.2021 00:00
debata

Vo veku 81 rokov zomrel v pondelok 19. apríla literárny historik, kritik a prozaik Tomáš Winkler. TASR to potvrdila hovorkyňa Matice slovenskej (MS) Veronika Grznárová.

Tomáš Winkler sa narodil 3. januára 1940 v Lopeji. Vyštudoval Vysokú školu pedagogickú v Bratislave (odbor slovenčina – dejepis). Až na roky normalizácie po celý život pôsobil v Matici slovenskej v Martine. Tam pracoval v literárnom archíve, potom sa stal riaditeľom Národnej knižnice MS. Bol zástupcom šéfredaktora časopisu Matičné čítanie.

Pre svoje politické postoje koncom 60. rokov musel z MS odísť a nesmel publikovať. Zamestnal sa ako robotník a neskôr dispečer na stavbách priehrad Liptovská Mara a Čierny Váh. Venoval sa výskumu dejín MS, na túto tému napísal dielo Matica slovenská v rokoch 1919 – 1954.

Z jeho personálnych monografií je známa historická esej o Jozefovi Miloslavovi Hurbanovi Perom a mečom, knihy literatúry faktu Cesty na popravisko a Kto proti osudu (spoločne s Petrom Štrelingerom) a román Dlho budeme mŕtvi, ktorý je autentickým svedectvom o živote politicky prenasledovaných občanov v rokoch normalizácie.

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Tomáš Winkler