Svět knihy 2021: Z paláca do stanov

Organizátori medzinárodného knižného veľtrhu a literárneho festivalu Svět knihy Praha posunuli konanie akcie z pôvodne júnového termínu na 23. až 26. september. O dôvodoch viac hovorí riaditeľ Světa knihy Praha Radovan Auer.

21.04.2021 12:00
debata
Riaditeľ knižného veľtrhu a literárneho... Foto: Archív Světa knihy.
Radovan Auer Riaditeľ knižného veľtrhu a literárneho festivalu Svět knihy Praha Radovan Auer.

Vlani sa veľtrh Svět knihy nekonal, pretože vývoj pandémie bol príliš neistý a ohrozenie celej knižnej brandže príliš vážne. Dúfali ste, že privítate návštevníkov na dôstojnom veľtrhu 2021, ktorý bude oslavou prežitia – ako to vidíte dnes? Možno hovoriť o prežití alebo skôr o živorení?

Z ekonomického pohľadu je to naozaj živorenie. Živé akcie boli postihnuté, samozrejme, najviac a my už druhý rok ťaháme prevádzku z rezerv. Bohužiaľ, organizácia medzinárodného knižného veľtrhu a literárneho festivalu je kontinuálna celoročná činnosť, nemôžeme len tak "zavrieť krám“ a povedať "vrátime sa, až sa covid preženie“.

To už by sme sa nevrátili nikdy. Navyše, veľtrh a festival v jednom je veľmi zložitý organizmus, všetko so všetkým súvisí, a zmena termínu je tak veľmi komplikovaná záležitosť. A my už presúvame niekoľkýkrát, takže sme i vyčerpaní. Ale stále žijeme nádejou, že sa nám veľtrh podarí tento rok usporiadať a že to naozaj bude oslava prežitia.

Namiesto júna sa festival presúva na koniec septembra – nebojíte sa, že sa podujatie bude na poslednú chvíľu rušiť, podobne ako vlani na jeseň Svět knihy Plzeň?

Predsa len sa v poslednom čase pandemická situácia rýchlo zlepšuje. Pomaly, ale predsa pokračuje očkovanie, všetci sa pravidelne testujú, to svetielko na konci tunela sa začína zväčšovať. Z našej strany bol realistický už aj jún. Sme schopní otestovať všetkých účastníkov, areál pražského Výstaviska je dostatočne členitý a rozľahlý, aby sme eliminovali úzky kontakt ľudí.

Celý program sme presunuli z uzatvorených priestorov Průmyslového paláca von do stanov. Problém je v tom, že ešte neexistuje metodika, vládne nariadenie, ktorým by sme sa mohli riadiť. Myslím ale, že na jeseň už to bude možné.

Pred rokom ste plánovali on-line čítania významných českých autorov, pričom výťažok mal ísť spolovice na ich podporu a z druhej polovice na nákup kníh, ktoré ste potom darovali detským domovom a domovom seniorov. Ako to dopadlo?

Podarilo sa zorganizovať tri desiatky čítaní, zapojila sa celá česká spisovateľská špička. Tie čítania videlo niekoľko desiatok tisíc ľudí. Odporučili sme ich ako doplnok on-line výučby školám, s ktorými sme v kontakte prostredníctvom našej celoštátnej kampane Rastieme s knihou.

Vybrali sa aj nejaké peniaze, takže sme mohli splniť sľub a nakúpiť knižky u malých a stredných nakladateľov. Polovicu sme v lete odviezli do domova seniorov v Novom Strašecí a druhú polovicu pred Vianocami do detského domova so školou v Šumperku. Obe stretnutia – so seniormi aj s "problémovými“ dievčatami – boli pre mňa svetlými bodmi vlaňajšieho roka.

Kto neistú situáciu prežíva ťažšie – autori spisovatelia či čitatelia? Alebo si už zvykli?

To je asi u každého individuálne, ale doba je extrémne psychicky náročná. Určite neplatí, čo často počúvam, že sú predsa všetci zavretí doma, takže čitatelia majú viac času na čítanie a spisovatelia viac pokoja na písanie. Existenčné starosti, neistota a to, že ste doma zavretí všetci a musíte odtiaľ riešiť tak prácu, ako aj napríklad on-line vyučovanie, z toho pokoja na čítanie a písanie robia dosť relatívny pojem.

Podujatie Svět knihy museli z plánovaného... Foto: Archív Světa knihy.
Svět knihy - knižný veľtrh Podujatie Svět knihy museli z plánovaného termínu v júni preložiť na september.

A čo vy organizátori, nie ste nervózni, že pre pandémiu sa nové knižné tituly hromadia? Nestrácajú na aktuálnosti? Majú sa o nich čitatelia odkiaľ dozvedieť? Doplatia niektoré knihy na zlý termín vydania?

Ľudia sa pri knižkách jednoznačne najviac rozhodujú podľa osobného odporúčania. Lenže osobné odporúčania sa už pred pandémiou preniesli do on-line sveta, na sociálne siete. V tom problém nevidím. Ale predaj spolu so zatvorenými kníhkupectvami logicky klesol, a tak väčší nakladatelia stavili viac na istotu – osvedčené mená, zavedené série.

Tí malí sa ďalej držia svojich tém a svojich autorov, pretože svoju prácu vlastne nikdy nebrali ako podnikanie, ale ako poslanie. Výsledkom je, že sa tieto dva svety vzďaľujú, pomyselné nožnice medzi artom a mainstreamom sa roztvárajú. Čo pre literárnu scénu a knižný trh nie je vôbec dobré.

Môžu čitateľom čítania cez internet a podobné akcie vynahradiť živé stretnutia s knihami a ich autormi či prekladateľmi na veľtrhu? Nie sú už mnohými on-line podujatiami presýtení?

Áno, všetci už sú presýtení a všetci už pochopili, že živé akcie sa nedajú nahradiť. Čo sa veľtrhu týka, tak stretnutia autora s jeho čitateľom aj osobné stretnutia ľudí z odboru, či už pracovné alebo spoločenské, sa v on-line prostredí stopercentne nedajú nahradiť.

Minulý týždeň som hovoril s kolegyňou, ktorá organizuje veľtrh detskej knihy v Bologni. Jej predstavenstvo práve rozhodlo, že aj tento rok bude rovnako ako vlani len on-line. Vlani to brala ako veľké víťazstvo, hovorila, že nesedia so založenými rukami a robia akciu aspoň on-line. Tento rok už to berie ako veľkú prehru.

Verme, že v septembri sa 26. ročník Světa knihy v Prahe uskutoční naživo. Čestným hosťom má byť Francúzsko, pozornosť chcete venovať aj Poľsku, ktoré sa malo prezentovať už vlani – navnaďte nás, čo by sme si nemali nechať ujsť?

Rokovania so zahraničnými hosťami sú znova na začiatku, ale hovorím si, že keď sa nám už niekto dvakrát z časových dôvodov ospravedlnil, a my sme to zase posunuli, tak už mu možno bude trápne odmietnuť. Viem, že autorom už čitatelia tiež chýbajú a Praha je krásna, takže verím, že nielen z Francúzska a Poľska, ale i z iných krajín dovezieme naozaj zaujímavé mená. A celkovo verím, že v septembri tu budeme v plnej sile a že program bude ešte silnejší, než v predošlých rokoch – sú tu dva roky nazbieranej energie, titulov, tém, neuskutočnených stretnutí.

Ťažko menovať niečo konkrétne, ale mali by ste prísť v piatok a zostať do soboty – chystáme totiž na piatok takzvanú knižnú noc. Chceme nechať veľtrh otvorený aj večer a urobiť programy, ktoré budú oddychové, skôr multižánrové, než čisto literárne. Koncert šansónov, slam poetry a podobne. Dať si pohár vína a užiť si, že sa zase môžeme stretnúť s priateľmi a hovoriť o knihách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knihy #knižný veľtrh #literárny festival #Radovan Auer #Svět knihy