Literárny sviatok po dvoch rokoch

Šíriace sa zlo v knihe Sviňa, pestré ľudové kroje v knihe Odetí do krásy, populárni televízni Oteckovia v knižnej podobe aj zbierka ľúbostných básní. To je len malá ukážka kníh, ktorých autorov ocenilo vydavateľstvo Ikar hneď za dva roky naraz.

07.05.2021 05:00
debata
Video
Hanu Lasicovú a Katarínu Mikulíkovú ocenili za dve knihy
Pre pandémiu, ktorá posunula aj vlaňajšie oslavy 30. výročia vzniku vydavateľstva, sa tak teraz z udeľovania cien stal dupľovaný literárny sviatok, väčšina autorov a autoriek si prišla prevziať ocenenie osobne. Medzi najúspešnejších autorov patrili Táňa Keleová-Vasilková, Jozef Karika a Arpád Soltész, najviac, až päť ocenení získala Táňa Keleová-Vasilková.
Najúspečnejší autori vydavateľstva Ikar, ktorým... Foto: Pravda, Robert Hüttner
ikariada1-kolektivna snimka L Najúspečnejší autori vydavateľstva Ikar, ktorým ceny odovzdali herečeky Eva Pavlíková, Zdena Studénková aj ich kolega Vlado Kobielsky.

Za rok 2019 si cenu Zlatá kniha odniesli Kristína Tormová za knihy Som nový človiečik a Stále som mama, Arpád Soltész za knihu Sviňa, Jana Kucbeľová a Peter Brenkus za knihu Odetí do krásy, Peter Pítr Popluhár za knihu Kde všade som (ne)zomrel aj Táňa Keleová-Vasilková za Rodinné klbko a Zrkadlo. Platinovými knihami roka 2019 sa stali Strach od spisovateľa Jozera Kariku, Prebijem sa! Štefánik Muž železnej vôle od Jozefa Banáša a Oteckovia od autoriek Hany Lasicovej a Kataríny Mikulíkovej.

„Vedeli sme, že Oteckovia stoja aj za knižné spracovanie, ale s takýmto úspechom sme nerátali,“ povedala Hana Lasicová, spoluautorka knihy aj scenára populárneho televízneho seriálu. Básnik Milan Richter si odniesol cenu Zlaté pero za zbierku Storočie, kruté storočie s podtitulom Príbehy zo súkromných dejín 20. storočia, podľa poroty táto básnická zbierka patrí medzi najpriebojnejšie diela súčasnej slovenskej literatúry.

Jana Kucbeľová, autorka publikácie o ľudových krojoch Odetí do krásy, hovorí, že na Slovensku nevznikla na túto tému ani jediná obrazová kniha za celé desaťročia, zhruba od 50. rokov minulého storočia. „Nafotili sme vyše 80-tisíc záberov. Teším sa z toho, lebo história sa nikdy nedá vrátiť späť a to, čo je nafotené, ostane vďakabohu zachytené aj pre budúcnosť,“ dodáva fotograf a spoluautor knihy Peter Brenkus.

Video
Knižné tipy Dada Nagya

Knihy si našli svojich čitateľov aj v pandemickom roku 2020 a spomedzi tých z Ikaru sa najviac darilo Idiotom v politike od Jozefa Banáša, ktorý sa za úspech svojej knihy politikom aj poďakoval, bodoval aj triler Smršť autora Jozefa Kariku, Manželky po rokoch od Táne Keleovej-Vasilkovej, Gauč alebo šťastie od Maroša Molnára a Lucie Pastierovej Čarnej aj Oteckovník Hany Lasicovej a Kataríny Mikulíkovej. Platinovými sa stali knihy Tma, opäť triler opäť od Jozefa Kariku, ale aj detská kniha Maľované písmená od Zdenky Drškovej a Viery Vojtkovej, romány Mama a Zrkadlo Táne Keleovej-Vasilkovej a Sviňa aj Mäso od Arpáda Soltésza.

Ocenenie Zlaté pero za rok 2020 porota prisúdila básnikovi Erikovi Ondrejičkovi za zbierku Za jedinou vetou, ktorá je výberom z básnikovej tridsaťročnej tvorby. Básnik Erik Ondrejička patrí podľa literárnej kritiky medzi najpozoruhodnejšie zjavy súčasnej slovenskej poézie. „Jeho prínos spočíva najmä v tom, že sa mu podarilo zladiť vysokú umeleckú kvalitu so zrozumiteľnosťou a komunikatívnosťou,“ konštatuje porota.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ikar #Sviňa