Päť knižných tipov Pravdy

Autobiografický príbeh dievčaťa z rómskeho geta, slovenská právnička v Brooklyne, severské krimi od slovenského autora, príbeh o láske, zrade aj nenávisti na pozadí mexickej revolúcie a španielskej chrípky. či príbeh o poslednej vojne v Európe, ktorú autor sledoval na vlastné oči.

10.05.2021 05:00
debata
Narodila sa trinásťročnej Rómke z východného... Foto: Lindeni
Eliška Tanzer: Vyrástla som v gete Narodila sa trinásťročnej Rómke z východného Slovenska a o desať rokov staršiemu nemeckému neonacistovi, ktorý príležitostne brával dcéru do východného Nemecka. Ako trinásťročnú ju prepašovali v škatuli od práčky do Anglicka, za lepším životom. Popri tvrdej práci si dokončila vzdelanie a dostala sa dokonca na univerzitu, no aj v liberálnej západnej Európe pre svoj pôvod a farbu pleti zažila ponižovanie a násilie. Autobiografický príbeh dievčaťa z rómskeho geta. Vydavateľ: Lindeni

Katarína Hybenová: Malé jablko

Katarína Hybenová: Malé jablko Foto: Tatran
kniha male jablko Katarína Hybenová: Malé jablko

Hlavná hrdinka Elena, mladá advokátska koncipientka z Bratislavy, je na stáži v New Yorku. V Brooklyne v štvrti Bushwick si s priateľkou nájdu prenájom neďaleko kaviarničky s názvom Malé jablko, útulné prostredie. Práve táto štvrť a jej umelecké zázemie s hudbou, grafitmi, street artom a festivalom umenia očarí Elenu natoľko, že začne o nej písať blogy. Viac než byť právničkou túži glosovať a bojovať za práva tejto malej komunity.

Tatran

Marko Thelen: Tupilak, Severský posol smrti

Marko Thelen: Tupilak, Severský posol smrti Foto: Slovart
kniha tulipak Marko Thelen: Tupilak, Severský posol smrti

Tupilak je v grónskej mytológii Inuitov posol smrti. Severské krimi od slovenského autora je príbeh inšpirovaný skutočnými prípadmi, na ktorých sa autor podieľal ako bezpečnostný expert. Majiteľ slovenskej IT spoločnosti je podozrivý z vraždy kolegyne, ktorá sa udiala na firemnom výlete Islande. Vyšetrovanie privedie detektíva Martinského na neočakávané miesta a odhalí prepojenia biznisu s organizovaným zločinom.

Slovart

Sofía Segovia: Bzukot včiel

Sofía Segovia: Bzukot včiel Foto: Grada
kniha bzukot vciel Sofía Segovia: Bzukot včiel

Príbeh o rodinných putách, záhadnom dieťati, jeho včelách, vôni pomarančovníkov, láske, zrade aj nenávisti na pozadí mexickej revolúcie a španielskej chrípky. V deň, keď stará pestúnka našla pod mostom opustené dieťa obklopené včelami, začal sa život jedného mexického mestečka raz a navždy meniť. Chlapček má totiž výnimočnú schopnosť – prichádzajú k nemu vízie toho, čo ešte len príde – aj krásne, aj tie nebezpečné.

Grada

Tim Marshall: Tieňohra, Príbeh o poslednej vojne v Európe

Tim Marshall: Tieňohra Foto: Premedia
kniha tienohra Tim Marshall: Tieňohra

Ako ľahko sa po päťdesiatich rokoch mieru vrátila do Európy krvavá vojna – rozpad Juhoslávie si vyžiadal približne 140-tisíc obetí a záver sa odohral v Kosove. Autor vychádza z osobných skúseností, ako vojnový korešpondent bol priamym svedkom na miestach bojov i v zázemí a hovoril s príslušníkmi tajných služieb piatich krajín.

Premedia

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižné tipy