Knihou Záhoria sa stali Príbehy krásnej Felicity

Víťazom 12. ročníka súťaže Kniha Záhoria sa stalo dielo Príbehy krásnej Felicity od autora Františka Višvádera.

21.05.2021 06:00
debata

Súťaž si dáva za cieľ propagovať knihy, ktoré sa týkajú Záhoria tematicky či osobou autora. Do ročníka 2019 – 2020 organizátori zaregistrovali 57 kníh, ktoré vyšli v daných rokoch, týkajú sa regiónu Záhoria a majú pridelené ISBN. Z nich vybrali 25, ktoré nominovali do hlasovania verejnosti.

„Aj tomuto ročníku sme vytvorili špeciálny web, na ktorom sme zverejnili všetky prihlásené knihy. Každej z nominovaných kníh sme pripravili samostatný článok, ktorý vznikol na základe rozhovorov s autormi. Cieľom bolo, aby sa čitatelia o každej z nominovaných kníh dozvedeli viac, ako len krátku anotáciu,“ uviedla riaditeľka Záhorskej knižnice Silvia Sameková.

Web venovaný knihám zostáva zverejnený aj po vyhlásení výsledkov a pridal sa tak k predchádzajúcemu ročníku.

„Vytvára akúsi virtuálnu kroniku zloženú z jednotlivých ročníkov. Aj takýmto spôsobom chceme počas celého roka propagovať literatúru týkajúcu sa regiónu a neobmedzovať sa len na obdobie hlasovania,“ doplnila riaditeľka knižnice.

Hoci v minulých ročníkoch bolo možné hlasovať aj fyzicky vo viacerých knižniciach, tohtoročné hlasovanie sa odohrávalo výhradne v online prostredí od 1. do 30. apríla.

„Online hlasovanie čitateľov neodradilo, práve naopak. Do súťaže sme dostali 2 282 platných hlasov, čo je o 1 061 viac ako v ročníku 2018, keď sa hlasovalo kombinovaným spôsobom cez internet aj vo vybraných knižniciach,“ informovala Sameková.

Víťazná kniha získala 429 hlasov, na druhom mieste skončil Dušan Krivský s publikáciou Tu vybudujeme s 320 hlasmi a na treťom Eva Tokošová a jej dielo Mokrohajské čaro so ziskom 315 hlasov.

Čitateľskú anketu tradične pripravuje Záhorská knižnica spolu s Galériou Jána Mudrocha v Senici, Záhorským múzeom v Skalici a Mestským centrom kultúry Malacky. Organizátori po prvý raz uzatvorili ročník virtuálne v podobe videa. Spolu s kompletnými informáciami k danému ročníku je k dispozícii na webe Záhorskej knižnice.

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #Záhorie #literatúra #Kniha Záhoria