Kroje sa roztancovali aj na fotografiách, ocenili knihu Odetí do krásy

Kniha Odetí do krásy autorov Jany Kucbeľovej a fotografa Petra Brenkusa predstavuje pestrosť slovenských ľudových krojov podľa jednotlivých regiónov. Očarila nielen fanúšikov folklóru a ľudového umenia, ale aj oveľa širšie publikum čitateľov a stala jednou z najpredávanejších kníh vydavateľstva Ikar. Obaja autori si nedávno prevzali ocenenie Zlatá kniha.

26.05.2021 07:00
debata
Video
Po folklóre hlad, hovoria autori knihy Jana Kucbeľová a Peter Brenkus.

Čakali ste takýto úspech?

Jana Kucbeľová: Možno som v úspech tajne dúfala, pretože na Slovensku nevznikla na túto tému ani jediná obrazová kniha za celé desaťročia, zhruba od 50. rokov minulého storočia. Vedela som, že v súčasnosti je po folklóre hlad a záujem o kroje rastie, ale dívala som sa na to triezvo, takže tento veľký úspech ma prekvapil.

Čím je ľudový odev príťažlivý pre fotografa?

Peter Brenkus: Ľudové umenie a tanec fotím už viac ako tridsať rokov, SĽUK aj Lúčnicu, takže kroje sú mi veľmi blízke. Tanec som nenápadne vpašoval aj do našej spoločnej knižky. Najprv sme to skúšali na figurínach, potom na modelkách, ale na dievčinách z rôznych folklórnych súborov z Detvy sedeli tak nádherne, že sa aj fotografie samy roztancovali. Kroje vyznejú oveľa krajšie, keď sú v pohybe, ako ich bežne ľudia nosili, to je pre ne prirodzené. Fotiť kroje bola ťažká, ale zároveň veľmi príjemná práca.

Jana Kucbeľová a Peter Brenkus (celkom vľavo)... Foto: Ikar
kucbelova brankus Jana Kucbeľová a Peter Brenkus (celkom vľavo) medzi ocenenými autormi vydavateľstva Ikar.

Nedávno vyšla aj ďalšia knižka, ktorá sa venuje slovenskému kroju, a aj sa tak volá. Niektorí čitatelia jej však vyčítali, že ponúka iba krátku ukážku z celej pestrosti ľudových krojov. Dá sa vôbec ľudový odev na Slovensku zmapovať, v celej svojej šírke?

Jana Kucbeľová: Myslím, že by to bola práca pre riadny autorský tím vedcov, aj tí by mali čo robiť niekoľko rokov… Ja som tú prácu robila zo svojej vlastnej zbierky, podľa krojov, ktorých som majiteľkou. Čitatelia knihe vyčítali, že v nej chýbajú niektoré regióny, ale nebolo to v našich silách za pár mesiacov. Ďalšia kniha Slovenské kroje je už rozšírená o chýbajúce regióny a do autorského tímu pribudla profesorka etnológie Jana Beňušková, ktorá doplnila informácie o jednotlivých regiónoch Slovenska, takže je kompletná. Navyše je štvorjazyčná, môže poslúžiť aj ako darček pre Slovákov zo zahraničia alebo pre návštevy z cudziny. Vždy sa dajú veci robiť lepšie, ale v daný moment kniha podľa mňa spĺňa, čo sa od nej očakáva.

zväčšiť Odetí do krásy Foto: Ikar
Odeti do krasy_polep_Sestava 1 Odetí do krásy

Peter Brenkus: Ak sa nemýlim, zo zbierky Jany Kucbeľovej je v knihe nafotených asi 450 krojov.

Jana Kucbeľová: Základných variácií je tristo a potom sme ich navrstvovali o rôzne iné variácie, ako napríklad zimný odev, pridávali sme doplnky, je to rozsiahla práca.

Peter Brenkus: Nafotili sme vyše 80-tisíc záberov a som rád, lebo tie sa nestratia, ostanú ako dokument. Nakoniec vznikla aj tretia kniha, v ktorej sú básne majstra Milana Rúfusa so špeciálne nafotenými krojmi, fotil som to ako experiment a vyšlo to veľmi pekne. Teším sa z toho, lebo história sa nikdy nedá vrátiť späť, a to, čo je nafotené, ostane vďakabohu zachytené aj pre budúcnosť.

Odetí do krásy

Ukážka z knihy Odetí do krásy.

Fotogaléria
Odetí do krásy
Odetí do krásy
Autori knihy Odetí do krásy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ikar #Odetí do krásy