5 jarných knižných tipov

Ako sa vyrovnať s rozvodom, Maďari, maďarskí Slováci aj Židia v časoch vojny a po nej, či prerod z veksláka a mafiána na úspešného politika, reportér uprostred zúriaceho davu aj hlboká práca.

29.05.2021 09:00
debata

Pál Závada: Prirodzené svetlo

Pál Závada: Prirodzené svetlo Foto: Slovart
vikend kniha prirodzene svetlo Pál Závada: Prirodzené svetlo

Autor má maďarsko-slovenské korene v Slovenskom Komlóši v Békéšskej župe. Hrdinami v jeho knihe sú obyčajní ľudia, muži a ženy, Maďari, maďarskí Slováci aj Židia, autor rozvíja ich osudy pred druhou svetovou vojnou, počas vojny a po nej. Na pozadí veľkých dejín ľudia žijú ďalej – ľúbia, zrádzajú, sú obeťami alebo obvinenými, zhovárajú sa a fotografujú. Niektorí zmiznú naveky, iní si o niekoľko desaťročí s ľahkým srdcom prezerajú fotografie.

Slovart

Doris Wolf: Keď odchádza partner

Doris Wolf: Keď odchádza partner Foto: NOXI
Ked_odchadza_partner Doris Wolf: Keď odchádza partner

Ako sa vyrovnať s bolesťou z rozchodu a rozvodu? Autorka ako psychoterapeutka ponúka pomoc pri prekonávaní tohto náročného obdobia. Vychádza pritom nielen z dlhoročných profesionálnych, ale z vlastných životných skúseností z bolestivého rozchodu. Správnym a láskavým prístupom k sebe sa žena dokáže zbaviť strachu zo samoty, opäť nájsť dôveru v ľudí, nebáť sa nových začiatkov a pripraviť sa na ďalšie partnerstvo.

Noxi

Ľubo Olach: Predseda

Ľubo Olach: Predseda Foto: Marenčin PT
kniha predseda Ľubo Olach: Predseda

Príbeh kľukatej cesty šikovného gymnazistu Petra Stolára a jeho prerod z veksláka a mafiána na úspešného politika, ktorý to dotiahol až na predsedu parlamentu. Predával bony pred tuzexom, potom ho šéf poveril pašovaním do Poľska, neskôr ho zapojil aj do predaja drog. Po revolúcii sa spolu pustili do malej privatizácie a podnikania. Známosti a krásne hostesky nasadzované do spální politikov mu pomohli zbohatnúť a získavať cenné informácie.

MarenčinPT

Cal Newport: Hlboká práca

Cal Newport: Hlboká práca Foto: Lindeni
kniha Hlboka praca obalka Cal Newport: Hlboká práca

„Hlboká práca“ je schopnosť zamerať sa na kognitívne náročnú úlohu bez rozptyľovania. Rovnomenný titul prináša tipy, ako dosiahnuť dokonalé sústredenie v roztržitom svete. Väčšina ľudí stratila schopnosť ísť do hĺbky – dni namiesto toho trávia horlivým vybavovaním nepodstatných e-mailov a na sociálnych médiách. Kniha ponúka kombináciu kritiky a tipov, ktoré je možné uplatniť si pri osvojovaní hlbokej pracovnej praxe.

Lindeni

Ryszard Kapuściński: Futbalová válka

Ryszard Kapuściński: Fotbalová válka (čes.) Foto: Absynt
fotbalova valka Ryszard Kapuściński: Fotbalová válka (čes.)

Reportér stojí uprostred zúriaceho davu, na hlavu mu mieri samopal africkej hliadky alebo sa plazí džungľou – a my s ním.Vždy vedel byť tam, kde sa niečo deje. Futbalová válka je autorský výber z jeho afrických a latinskoamerických reportáží zo 60. a 70. rokov, ale tiež veľmi osobná spoveď vojnového korešpondenta. Často mu šlo o život, aj vo vojne medzi Hondurasom a Salvádorom, ktorú nazval futbalovou. (čes.)

Absynt

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižné tipy