Začítajte sa do talianskej kultúry

Talianski spisovatelia Silvia Avallone, Marco Missiroli a Nicola Lagioia sú známi aj na Slovensku. Čitatelia ich románov Odkiaľ je život dokonalý, Vernosť a Krutosť môžu svojich obľúbených autorov spoznať vďaka festivalu talianskej kultúry Dolce Vitaj aj v on-line rozhovoroch. Štrnásty ročník festivalu predstaví okrem literatúry aj výnimočné momenty talianskej architektúry, dizajnu, výtvarného umenia, fotografie a filmu.

02.06.2021 08:00
debata
Marco Missiroli Foto: Valentina Vasi
Marco Missiroli Marco Missiroli

Romány Silvie Avallone – Odkiaľ je život dokonalý, Marca Missiroliho – Vernosť, Nicolu Lagioiu – Krutosť ponúkajú tri odlišné pohľady na súčasnú taliansku spoločnosť a zložité rodinné či partnerské vzťahy.

„Pre mňa osobne vernosť znamená zostať sebou samým uprostred všetkých ostatných. To je tá najvernejšia vernosť,“ povedal v rozhovore pre Pravdu Marco Missiroli, autor knihy Vernosť.

Silvia Avallone, autorka spoločenského románu Odkiaľ je život dokonalý, miluje slobodu a súdržnosť mesta Bologna, kde sa odohráva príbeh jej hrdinov, v ktorom sa stretáva svet bohatých a chudobných bez perspektívy.

„Nič nepadá z neba. Neverím na šťastenu, ale na politiku, ktorá investuje do vzdelania, ktorá vytvorí z každej periférie centrum a bude sa snažiť, aby každé dieťa malo rovnaké možnosti vyrastať slobodne a rozvíjať svoj talent,“ povedala v rozhovore pre Pravdu.

Nicola Lagioia v románe Krutosť píše o zámožnej a početnej rodine a o podnikateľskom prostredí, v ktorom stratila morálku.

„Mám pocit, že celý svet je poznačený korupciou, nielen Taliansko. Oveľa viac než korupcia, ktorá skôr či neskôr vyjde na povrch, ma znepokojuje to, čo zostáva pod povrchom. A najviac zo všetkého mi naháňa strach legalizovaná nezákonnosť,“ zdôveril sa autor v rozhovore, ktorý vyjde vo štvrtok v Pravda magazíne.

Silvia Avallone Foto: Dolce Vitaj
Silvia Avallone Silvia Avallone

Prvú on-line diskusiu medzi spisovateľkou Silviou Avallone a literárnym publicistom Dadom Nagyom zverejnia organizátori 2. júna 2021 o 18. h na sociálnych sieťach (youtube, facebook). Román Odkiaľ je život dokonalý vyšiel v slovenskom preklade Ivany Dobrakovovej vo vydavateľstve Inaque.

„Avallone píše o mladých ženách a mužoch, ktorí sa usilujú o inú budúcnosť, teraz z perspektívy toho, kto zostáva dieťaťom a zároveň sa sám stáva rodičom. Silvia Avallone akoby chcela povedať, že budúcnosť môžeme zmeniť iba štúdiom, pretože to jediné nám dáva slobodu vybrať si vlastnú cestu,“ píše prekladateľka v doslove ku knihe.

Rozhovor so spisovateľom Marcom Missirolim vedie publicistka a dramaturgička Zuzana Golianová a do on-line priestoru sa dostane od 9. júna o 18. h. Témou bude úspešný román Vernosť, ktorý vyšiel vo vydavateľstve Slovart v preklade Františka Hrušku.

„Sme si istí, že odolať pokušeniu znamená byť verní? A čo ak to odmietnutie znamená podviesť v hĺbke samého seba? Vernosť je kotva, ktorá nám ponúka bezpečie na rozbúrenom mori, zrkadlo, do ktorého dennodenne hľadíme v snahe nájsť svoje vlastné ja," uvádza sprievodný text slovenského vydania knihy.

Nicola Lagioia Foto: Chiara Pasqualini
Nicola Lagioia Nicola Lagioia

Stretnutie so spisovateľom Nicolom Lagioiom a jeho románom Krutosť, ktorý vyšiel v slovenskom preklade Adriany Šulíkovej vo vydavateľstve Inaque, je naplánovaný na 16. júna.

"Vily bohatých na periférii mesta Bari, ťažkosti, ktoré prináša rýchly spoločenský a sociálny vzostup, zbierka nezabudnuteľných postáv, napäté vzťahy v rodine na pomedzí medzi leskom bohatstva a hrozbou skazy. Lagioia využíva formy noir, gotického románu či rodinnej ságy,“ píše sa v slovenskej anotácii k románu.

Tieto tri spisovateľské osobnosti sú držiteľmi viacerých literárnych cien a zaujali aj čitateľov denníka Pravda. Rozhovory so Silviou Avallone a Marcom Missirolim aj recenzie na ich diela stále nájdete na webe pravda.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #festival #literatúra #Dolce vitaj #spisovatelia