Život na šachovnici: Výhry a pády zázračnej Beth

Kniha Waltera Tevisa Dámsky gambit pohltí čitateľa hneď na začiatku: osemročné dievčatko zostane na svete samo. Príbeh je dramatický, plný neobyčajných situácií a postupne privedie čitateľa aj do tajomného zákulisia sveta šachistov.

10.06.2021 09:00
debata
Walter Tevis: Dámsky gambit Foto: Premedia
damsky gambit Walter Tevis: Dámsky gambit

Zaujme aj tých, ktorí kráľovskú hru neovládajú a nikdy sa nezaujímali ani o jej pravidlá, ani o slávnych šachistov. Hlavná postava Beth Harmonová strhne každého, lebo je v nej veľká vášeň a má komplikovanú povahu. Hoci je silná osobnosť, osud ňou neraz zametá. V jej živote sa udeje množstvo zvratov a zápasov, vie manipulovať s figúrkami, ale niekedy sa sama stáva figúrkou.

Obľúbila si tabletky

Beth sa po tragédii dostala do sirotinca v americkom štáte Kentucky. Sú päťdesiate roky minulého storočia, vládne pomalosť, nuda. Navyše chovanci sirotinca dostávajú každý deň tabletky na posilnenie, ale aj na upokojenie a vyrovnanie povahy. Všetky deti majú za sebou nejaké hrôzy, potrebujú zabúdať. S užívaním tabletiek nemali vtedy ešte ľudia veľké skúsenosti, nehovorilo sa o škodlivosti a návyku. Beth mala rada pokoj, ktorý sa v nej rozhostil po užití lieku. Ten pocit v nej zostal a bol možno aj začiatkom jej neskoršej závislosti od alkoholu a drog. Musela regulovať svoje nálady, bola ťažko ovládateľná a ťažko si vedela poradiť aj sama so sebou. Mimoriadna inteligencia jej bola aj bremenom. Našťastie, mohla sa venovať šachu a uplatniť tak svoju energiu.

Vedela hrať, ale nevedela žiť

Už ako šestnásťročná vyhrávala súťaže a stala sa najslávnejšou americkou šachistkou. Cestovala na svetové turnaje. V tých rokoch bol šach v móde a úspešní hráči boli veľkými celebritami. Stala sa ňou aj Beth Harmonová. Zbohatla, porážala mužov, mala fanklub, všetci ju milovali a obdivovali. Bola na vrchole slávy, ale neudržala sa tam.

Musela totiž bojovať aj s vlastnými démonmi a v tom nemala vždy úspech. Bola čudáčka, nedokázala žiť normálnym životom. Však sa to nemala ako naučiť. Sklamanie zažila aj v rodine, ktorá si ju zo sirotinca vzala. Príbeh Beth je veľmi zložitý a detailne prepracovaný. Autor knihy, americký spisovateľ Walter Stone Tevis (1928 – 1984), si niečo podobné odskúšal na sebe. Začínal ako učiteľ, začal písať a mimoriadne sa mu darilo. Nezvládol však náhlu slávu a stal sa z neho alkoholik. Téma závislosti mu išla mimoriadne dobre a v Dámskom gambite v tomto smere exceluje.

Obdivuhodným spôsobom je v románe – je to celé fikcia – prítomný skutočný život. Postavy, s ktorými Beth hrá šach, pripomínajú známe šachové hviezdy a privádzajú na myšlienky, že dnes už aj šach hrá druhé husle a deti majú mnohé iné zábavky. No šach sa stále hrá. A teraz sa o ňom navyše aj vo veľkom číta. Podľa knihy Dámsky gambit bol natočený dokonca seriál, ktorý mal veľký úspech a podnietil vraj novú vlnu záujmu aj o túto kráľovskú hru. Ak ste seriál na Netflixe videli, dobre vám padne si o príbehu aj čítať.

Hoci sa seriál pridŕža literárnej predlohy, predsa len, slovo je slovo a prehĺbi informáciu o charaktere a o všetkom, čo sa s Beth udialo. Napríklad plastickejšia je osudová chvíľa, keď ešte v sirotinci za zvláštnych okolností hrá svoju prvú partiu šachu s údržbárom. Vo filme to bolo pekné, ale v knihe je omnoho viac detailov. Je to kniha, aká má byť – podrobná, dôkladná, prepracovaná. Zhltne sa ako malina. Preložil Samuel Marec, vydala Premedia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #Premedia #recenzia knihy