5 nových kníh na leto

Autobiografia slovenskej ženy bez príkras, mrazivý triler so sériovým vrahom, čo rozosieva smrtnosné tetovanie, román o protichodnosti ľudských vzťahov, citov a vášní, 13 rozhovorov s osobnosťami svetovej literatúry 60. rokov aj monografia o talentovanom výtvarníkovi Ernestovi Špitzovi.

12.06.2021 05:00
debata

Marta Péková. Osud neoklameš

Marta Péková: Osud neoklameš Foto: Naše vojsko
kniha osud neoklames Marta Péková: Osud neoklameš

Skutočný životný príbeh bez príkras, tak ako ho hlavná hrdinka prežila. Marta nemala najľahší život, ale vždy sa dokázala vzoprieť ťažkým prekážkam, ktoré jej do cesty postavil osud. Všetko, čo sa okolo nej dialo, ju utvrdzovalo v tom, že nemá pozerať za seba, ale hľadieť dopredu a odolávať skúškam. Jedného dňa stretla neznámu ženu, ktorá sa jej prihovorila veľmi netradične: Vidím vo vašej duši ukryté tajomstvo. V ten deň zozbierala odvahu rozpovedať svoj príbeh.

Alison Belshamová:Jej posledný výdych

Alison Belshamová: Jej posledný výdych Foto: Lindeni
kniha Jej-posledny-vydych Alison Belshamová: Jej posledný výdych

Mrazivá atmosféra, šialené vraždy a sériový vrah. V temných uličkách Brightonu ktosi napadol mladú ženu. Jej zranenia sa spočiatku nezdajú vážne, ale už o 24 hodín obeť v agónii umiera a na jej tele sa okrem zranení nájde smrtiace tetovanie. Inšpektor Francis Sullivan vie, že v uliciach Brightonu kráča sériový vrah. A vie, že jeho tetovanie je rozsudkom smrti. Hlavným podozrivým je však niekto, koho pozná.

Domenico Starnone: Dôvernosti

Domenico Starnone: Dôvernosti Foto: Inaque
kniha Dovernosti Domenico Starnone: Dôvernosti

Robíme všetko preto, aby sme vyzerali čo najlepšie, aby naše ľúbostné vzťahy vyzerali čo najkrajšie. No stačí, aby jediný človek na svete poznal naše tajomstvá a všetko je preč. Mladý muž a veľmi mladá žena prežijú vášnivý vzťah a ona od neho vymámi dôvernosti. Potom sa objaví krátko pred jeho svadbou ako varovanie: „Dávaj si pozor!“ Román o protichodnosti ľudských vzťahov, citov a vášní.

kolektív autorov: The Paris Review/ 60. roky

kolektív autorov: The Paris Review/ 60. roky Foto: BRAK
kniha Paris Revue rozhovory kolektív autorov: The Paris Review/ 60. roky

Ako vznikal kultový Keroucacov román Na ceste? Čo si myslela Simone de Beauvoirová o láske a prečo sa Céline na sklonku života stránil ľudí? Vo výbere sa ocitlo 13 rozhovorov s osobnosťami literatúry 60. rokov: Saul Bellow, Jorge Luis Borges, William Seward Burroughs, Louis-Ferdinand Céline, Jean Cocteau, Simone De Beauvoir, Aldous Huxley, Jack Kerouac, Henry Miller, Vladimir Nabokov, Boris Pasternak, Ezra Pound, Isaac Bashevis Singer.

Bohumír Bachratý: Ernest Špitz

Bohumír Bachratý: Ernest Špitz Foto: Zuzana a Ivan Mušo
kniha-ernest spitz Bohumír Bachratý: Ernest Špitz

Monografia mapuje 33 rokov života a tvorby talentovaného maliara a kresliara výtvarníckej generácie 50. rokov. Približuje život jeho rodiny a ťažké časy druhej svetovej vojny a slovenského štátu, keď sa zachránili pred deportáciou, Špitzove výtvarné štúdiá v Prahe a v Bratislave a najmä jeho umeleckú tvorbu v kontexte doby. Súčasťou knihy je bohatá obrazová príloha z diel maliara, ktorý bol solitérom aj vedúcou osobnosťou generačného hnutia "Nástup 1957“.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižné tipy