Velikána Michelangela sprevádzali anjelice na lipových oltároch

V Pálffyho paláci na Zámockej ulici v Bratislave predstavili novú výpravnú monografiu Velikán Michelangelo, ktorú v rámci Luxusnej knižnice vydáva Ikar. Ide o publikáciu talianskeho autora, odborníka na renesančné umenie Fabia Scalettiho v limitovanom náklade 111 očíslovaných výtlačkov.

11.06.2021 07:00
kniha velikan michelangelo L Foto:
Autor publikácie Velikán Michelangelo Fabio Scaletti urobil nový rozbor Michelangelovho diela.
debata (1)

V Luxusnej knižnici vychádzajú mimoriadne diela – či už samotným obsahom, alebo výtvarným spracovaním, napríklad Rodinná Biblia, Večný Palladio, Všestranný Rafael, Pravdivý Caravaggio, Posledný bohém (o Karolovi Duchoňovi), Odetí do krásy (ocenená publikácia o slovenských krojoch) a iné.

Novinka o univerzálnom renesančnom umelcovi Michelangelovi Buonarrotim, ktorý bol sochárom, maliarom, architektom aj poetom, má 304 strán a rozmery 300 × 402 mm. Vychádza v špeciálnej kombinovanej väzbe z pravej kože a plátna, uložená je v puzdre s výsekom na chrbte, cez ktorý je vidieť podpis Michelangela.

Umelcov podpis na prebale knihy. Foto: Juraj Štefanovič
IMG 5021 L Umelcov podpis na prebale knihy.

Gabriela Belopotocká z vydavateľstva Ikar zdôraznila, že Fabio Scaletti urobil nový rozbor Michelangelovho diela. „Knihu sme chceli vydať už vlani v novembri, no pre pandémiu covidu sa termín posúval. Aj preto nám napadlo spojiť uvedenie monografie o Michelangelovi s predstavením novinky od výtvarníka Martina Augustína. Ten je v našej Luxusnej knižnici obľúbený a obe jeho knižky, na ktorých spolupracoval s Kamilom Peterajom – Texty v obrazoch/Obrazy v textoch a Stále ťa mať sú veľmi populárne. Preto sme sa rozhodli zaradiť sem aj jeho jedinečnú sériu desiatich drevených maľovaných oltárov nazvaných Pod krídlami.“

Pod ochrannými krídlami

V Pálffyho paláci všetkých desať oltárov s anjelskými motívmi maľovanými na lipovom dreve vystavili. Sám autor objasnil: „Vlani som tiež prekonal ochorenie covid, nemal som celkom ľahký priebeh, a keď som sa konečne zotavil, napadlo mi, že niekto nado mnou rozprestrel ochranné krídla. Preto som zvolil motív anjela strážcu – ochrancu a dal som mu podobu ženy, takže som tie figúry nazval anjelice. Namaľoval som ich na lipové drevo, aké sa používalo na stredovekých doskových chrámových maľbách. Lepené sú z množstva malých drevených kúskov, ktoré sa potom formujú do rôznych tvarov, napríklad štvorca, kruhu alebo oblúka, a veľkostí. Lipové drevo som získal od svojho priateľa z Oravy Michala Kožienku, ktorý drevo aj špeciálne upravil. Vďaka tomu si drevo zachová svoje pôvodné vlastnosti a ani po rokoch používania sa neohýba. Maľovanie mi išlo od ruky, vytvoril som desať oltárov. Viac ich však už nebude, touto sériou som si uzavrel svoju skúsenosť s chorobou, už je to za mnou.“

Jeden z oltárov Martina Augustína. Foto: Juraj Štefanovič
michelangelo v Jeden z oltárov Martina Augustína.

Hoci oltár si obyčajne predstavujeme ako čosi monumentálne, Augustínove diela majú menšie rozmery – od 31,5 cm až po 53 cm na výšku, sú vhodné do domácnosti a sú variabilné. Môžu byť zavesené na stene ako obraz alebo umelecký predmet, prípadne môžu stáť aj ako samostatný estetický objekt v priestore. Môžu byť zatvorené alebo otvorené a v istých výnimočných okamihoch plniť aj obradnú funkciu.

Božský gigant

Monografiu Velikán Michelangelo uviedli do života historici umenia Vladislav Malast a Juraj Žáry. Malast, ktorý knihu odborne redigoval, povedal: "Michelangelo je obrovský magnet, porovnateľný len s Monou Lisou. Scalettiho kniha, ktorú preložili Alexandra Lenzi Kučmová a Pavol Štubňa, je nielen krásne a bohato ilustrovaná, má aj silný text. Číta sa plynule ako beletria. Scaletti porovnáva rôznych bádateľov, ktorí skúmali Michelangelovo dielo a dozviete sa veľa aj o jeho dobe. Sám Michelangelo sa dožil troch svojich životopisov.

O publikácii prehovoril aj historik umenia Juraj Žáry, ktorý je znalcom aj obdivovateľom Michelangelovho diela. Zdôraznil jeho mimoriadnu tvorivú genialitu a duchovný ponor: „Viera v boha bola jeho životnou miazgou. V mene Michelangelo je obsiahnuté slová Michal a anjel, archanjel Michal bol najvyšší spomedzi anjelov. Tomuto menu sa nespreneveril a celý život sa kajal za svoje hriechy. Aj význam mena Michal je: kto je boh alebo bohu podobný.“ Žáry tiež pripomenul, že archanjel Michal má v Spišskej Kapitule nádherný oltár.

Takže je tu jasný impulz a prepojenie oltárov slovenského výtvarníka s publikáciou o renesančnom velikánovi. Kunsthistorik Malast dodal, že taliansky prívlastok „gigante“ čiže velikán nie je v prípade Michelangela náhodný. Leonardovi da Vinci prischlo slovo génius, kým Rafael sa označuje ako božský.

Božsky znel aj ďalší génius, tentoraz súčasný a z oblasti hudby – 14-ročný mimoriadne talentovaný klavirista Ryan Martin Bradshaw, ktorý na uvedení Augustínových oltárov a knihy o Michelangelovej tvorbe zahral tri skladby.

Vydavateľstvo Ikar má v pláne priniesť ďalšie mimoriadne knižné počiny na jeseň. Pripravuje monografiu Botticelli, tiež od talianskeho vydavateľa, ale chystá aj vlastné projekty, v ktorých predstaví Katedrálu svätého Martina v Bratislave a Dóm svätej Alžbety v Košiciach.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Ikar #Pálffyho palác #Michelangelo