Neprečítať Božskú komédiu znamená zostať ochudobnený

Dante Alighieri napísal jednu z najcitovanejších a pre umelcov najinšpiratívnejších kníh na svete, Božskú komédiu vo florentskom dialekte, aby jeho úvaha o otázkach etiky, pokání a hriechu zasiahla čo najširšie publikum. A o to sa snaží aj festival Dolce Vitaj, ktorý momentálne prebieha. Séria stretnutí sa začína už dnes o 20. h.

17.06.2021 14:00
Dante Alighieri Foto:
Giotto di Bondone: Dante Alighieri
debata

Pri príležitosti sedemstého výročia Danteho narodenia organizuje stretnutia so slovenskými umelcami a teoretikmi nad jeho významným dielom. Rozhodne ho netvorí len Božská komédia, Alighieri bol filozofom, politológom aj vedcom.

Na tému Dante dnes budú už dnes rozjímať divadelný režisér a herec Alessio Martinoli a pedagóg na Divadelnej fakulte VŠMU Michal Denci. V pondelok 28. júna sa prihovorí výtvarník Marek Ormandík, ktorý ilustroval slovenské vydanie Danteho Pekla. Ďalšími hosťami sú Miroslav Cipár (21. júna), výtvarník a ilustrátor nového vydania Božskej Komédie a 5. júla sa v on-line priestore rozhovoria Miroslava Vallová, prekladateľka a prezidentka Spoločnosti Dante Alighieri a literárna kritička Táňa Kusá.

Taliansko Uffizi Dante 700. výročie úmrtie Čítajte aj Taliani už oslavujú Danteho rok

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že Božskú komédiu po toľkých neúnavných teoretických rozkrytiach a umeleckých citáciách naprieč storočiami až po súčasnosť, každý dobre pozná, dokonca i ten, kto ju nečítal. Hlboko sa však mýli. Podľa spisovateľa Jorgeho Luisa Borghesa, nositeľa Nobelovej ceny za literatúru, ktorý svojou tvorbou holivo nadväzoval na bohatstvo tých najvzdelanejších predkov – mysliteľov a literárov, je Božská komédia kniha, ktorú by sme si mali prečítať všetci.

Silvia Avallone Čítajte aj Začítajte sa do talianskej kultúry

“Neurobiť to, znamená ochudobniť sa o najväčší dar, ktorý nám literatúra môže ponúknuť, odsúdiť sa na podivné odriekanie. Prečo si nedopriať radosť z čítania Komédie? Predovšetkým, nie je to ťažké čítanie. Zložité je to, čo je za ním. Názory, diskusie, ale kniha sama o sebe je krištáľovo priezračná. A potom je tam hlavný hrdina Dante, možno je to najsugestívnejšia literárna postava všetkých čias.“ Všetci, ktorí sú zatiaľ ochudobnení sa tak môžu nechať najprv zviesť rozpravami o Dantem a ktovie, možno po knihe predsalen siahnu. Neviem ako vy, ale ja Borgesovi, bardovi svetovej literatúry, plne dôverujem.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dolce Vitaj!