Predstavia monografiu o živote Martina Kukučína

Monografiu Životná odysea Martina Kukučína predstaví Slovenská národná knižnica (SNK) vo štvrtok (24. júna) v sídelnej budove v Martine.

23.06.2021 06:00
Martin Kukučín, dom Foto:
Dom spisovateľa Martina Kukučína v Jasenovej.
debata

Podľa hovorkyne knižnice Kataríny Štefanides Mažáriovej mapuje novinka z produkcie Vydavateľstva SNK bohatý životný osud večného pútnika Mateja Bencúra, ktorého svet pozná ako spisovateľa pod menom Martin Kukučín.

„Autorkou knihy s bohatou obrazovou prílohou je Mária Rapošová. Knihu uvedú do života o 15. hodine literárny vedec Augustín Maťovčík a literárna historička Daša Korytárová Lofajová, ktorí ju lektorovali. Po skončení slávnosti bude možné absolvovať prehliadku rozsiahlej trojvýstavy Tri odysey Martina Kukučína, ktorej autorkou je Mária Rapošová a zakúpiť si prezentovanú monografiu,“ doplnila hovorkyňa.

SNK sa v Literárnom múzeu venovala špeciálne Kukučínovi už v roku 2020, kedy si výstavou pripomenula 160. výročie jeho narodenia.

„Najpríťažlivejším exponátom na výstave bola doteraz prvá 3D socha spisovateľa na Slovensku i vo svete, urobená podľa bronzového originálu sochy Kukučína od svetoznámeho sochára Ivana Meštrovića. Veľkú pozornosť si zasluhuje preto, lebo sa stala najvzácnejšou sochou slovenského spisovateľa v dejinách a bola umiestnená na troch kontinentoch sveta. Výstava je momentálne inštalovaná v sídelnej budove SNK,“ uviedla Štefanides Mažáriová.

Okrem zbierok SNK na výstave použili aj informácie, dokumenty a fotografie z fondov Slovenského národného múzea v Martine, Literárneho informačného centra v Bratislave a Oravského múzea P. O. Hviezdoslava v Dolnom Kubíne.

„Ďakujeme aj za možnosť načrieť do rodinných archívov Rudinských z USA i zo Slovenska, do archívov Márie Galanovej a jej známych z USA i z Kanady, za spoluprácu ďakujeme aj historikom mesta Pukanec,“ dodala hovorkyňa.

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #spisovateľ #Slovenská národná knižnica #Martin Kukučín #Mária Rapošová