Martin Huba, nehrdinský hrdina

Umeleckú dráhu Martina Hubu a zároveň aj históriu 75 rokov slovenského divadla zachytáva monografia teatrologičky Ľubice Krénovej. Práca na obsiahlej šesťstostranovej knihe trvala desať rokov a zrodila sa vďaka podpore Divadelného ústavu vo vydavateľstve Slovart. Predvčerom ju predstavili verejnosti.

30.06.2021 11:00 , aktualizované: 14:25
debata
Video
Autorka monografie o Martinovi Hubovi Ľubica Krénová hovorí o významnom slovenskom hercovi, režisérovi a pedagógovi aj o vzniku knihy

Ľubica Krénová je autorkou aj dvoch predchádzajúcich monografií venovaných Ladislavovi Chudíkovi a Milanovi Kňažkovi. Svoju tretiu knihu Martin Huba zostavila z teoretickej časti a dialógov s týmto významným slovenským hercom, režisérom a pedagógom.

Okrem odborného pohľadu na umelecké pôsobenie Martina Hubu ponúka aj myšlienky a postoje herca, ktorý na javisku stvárnil vyše štyristo postáv. Čo všetko sa čitateľ dozvie z knihy o Martinovi Hubovi?

„Predovšetkým sa dozvie, z akého zázemia pochádza, že jeho mama bola významná operná speváčka a otec popredný činoherný herec, no svoju cestu si vydobyl sám,“ hovorí autorka knihy, teatrologička a tiež riaditeľka Slovenského inštitútu v Prahe Ľubica Krénová.

Martin Huba Čítajte viac Vyšla kniha o hercovi Martinovi Hubovi

Milým prekvapením pre ňu bolo, že si monografia získala aj mnohých českých čitateľov, ktorí jej písali ohlasy.

„Martin Huba sa formoval v Divadle na korze, o ktorom sa hovorilo, že je divadlom, ktoré obnažuje hrdinov nedostatkov. Tým sa začal odlišovať od svojho otca, ktorého považovali za krásneho muža romantických gest a titanských postáv. Martin Huba bravúrne hral ľudí priemerných, neobdarených a myslím, že práve porozumenie voči takýmto hrdinom z neho urobilo herca,“ približuje autorka. „Dnes ho vidíme vo vážených postavách, ale jeho umenie je vždy založené na obrovskom dare Martina Hubu porozumieť človeku,“ dodáva.

Herec Martin Huba a autorka monografie Ľubica... Foto: Robert Hüttner, Pravda
Martin Huba, Ľubica Krénová Herec Martin Huba a autorka monografie Ľubica Krénová.

Jej slová potvrdil Martin Huba: herec môže prijať postavu za svoju vtedy, keď má o nej nielen veľa načítané, ale aj veľa narozprávané, až má dojem, akoby hru napísal on sám. Práve k tomu viedli nekonečné debaty s kolegami v Divadle na korze.

Ladislav Chudík Čítajte viac Chudík sa vraj svoju monografiu bude učiť naspamäť

Spomínal aj na spoluprácu s režisérom Milošom Pietorom, ktorý ho dokázal zbaviť trémy, keď mu dovolil pripustiť si vlastné nedostatky v o dve čísla menšom kostýme ako v inscenácii Ženba, dokonca na nedostatkoch jeho úlohy staval.

Svojho kolegu a učiteľa prišli pozdraviť mnohí priaznivci, medzi nimi teatrológ Vladimír Štefko, scénograf Jozef Ciller a herci Lukáš Latinák či Marián Miezga.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #herec #kniha #Martin Huba #monografia #Ľubica Krénová