Aký bol Ernest Hemingway?

Prežil mnoho osobných zvratov, miloval dobrodružstvo, lov, býčie zápasy či "veselú" spoločnosť, no zároveň sa dobrovoľne pri tvorbe uzatváral do samoty. Jeden z najznámejších amerických spisovateľov Ernest Hemingway, autor slávnych diel ako Zbohom zbraniam, Komu zvonia do hrobu či Starec a more, sa preslávil úsporným štýlom, v ktorom je veľa nevypovedaného.

02.07.2021 06:00
Ernest Hemingway Foto:
Ernest Hemingway v Benátkach (1950).
debata (1)

„Ani vata, ani prídavné mená, ani príslovky. Nič, len krv a kosti a svaly,“ povedal raz. Nositeľ Nobelovej ceny za literatúru, ktorého trápili depresie, spáchal na jar 1961 výstrelom z pušky samovraždu, ktorej podľahol pred 60 rokmi, 2. júla 1961, asi tri týždne pred 62. narodeninami.

Hemingway, ktorý si sám pre seba v 20. rokoch vymyslel prezývku Papa, o svojej tvorbe nehovoril (,,Spisovateľ by mal písať to, čo musí, a nehovoriť o tom."), v písaní sa však vždy snažil o poctivosť a lakonickosť. Najskôr práve kvôli obavám o udržanie svojho literárneho štandardu ho už od tridsiatky trápili hlboké depresie, navyše živené prežitými hrôzami vojen, ktoré neúspešne liečil alkoholom.

hemingway Čítajte aj Všedné dni veľkého autora Ernesta Hemingwaya

Celá jeho tvorba sa točí okolo otázok polarity medzi životom a smrťou (,,Pach smrti musí človek poznať, aby i v smrti smrť nenávidel a obdivoval krásu života."), lásky a statočnosti či boja človeka s okolitým svetom i vlastnými slabosťami. Väčšina jeho hrdinov nesie stopy jeho samotného, sú to vyhranené individuality. Hemingway bol fascinovaný hraničnými situáciami, keď človek musí preukázať svoju odvahu a česť tvárou v tvár smrti. Nové pohľady na Hemingwaya ho chvália za tvorbu a odsudzujú za jeho velikášstvo či vlastnú mýtizáciu.

Ernest Hemingway v uniforme počas prvej... Foto: Wikipedia/J. F. Kennedy Presidential Library/Ermeni Studios
Hemingway Ernest Hemingway v uniforme počas prvej svetovej vojny.

Popri slávnych románoch (veľa z nich sa sfilmovalo) je Hemingway často vyzdvihovaný za svoje poviedky, ktoré vynikajú skratkovitosťou, sugestívnou evokáciou nálady a dialógmi, ktoré sú zbavené všetkých štylistických klišé. Jeho poviedky nestavajú na vyhrotenej pointe či dejovosti, skôr na podtexte; niekedy sa hovorí o Hemingwayovej „teórii ľadovca“ (to hlavné je skryté pod hladinou). Jeho heslo bolo: „Všetko, čo musíš urobiť, je napísať jednu pravdivú vetu. Najpravdivejšiu vetu, ktorú poznáš.“

Ernest Hemingway Čítajte viac Spisovateľ, novinár aj búrlivák. Ernest Hemingway sa narodil pred 120 rokmi

Hemingway, ktorý svojimi postupmi ovplyvnil celý rad spisovateľov (napríklad Jacka Kerouaca, Charlesa Bukowského, J. D. Salingera či Chucka Palahniuka; Tobias Wolf o ňom povedal, že „zmenil rozostavenie nábytku v miestnosti“), bol svojou povahou dobrodruh. Narodil sa 21. júla 1899 v chicagskom predmestí Oak Park v rodine lekára – vášnivého lovca. Od detstva sa formoval jeho blízky vzťah k lovu a prírode. V mladosti boxoval a hral americký futbal. V 18 rokoch začal svoju novinársku dráhu v redakcii The Kansas City Star, po pol roku však odišiel na bojiská prvej svetovej vojny.

Pôsobil ako dobrovoľník Červeného kríža v Taliansku, kde bol ťažko ranený a kde sa stal antimilitaristom. Spomienky na vojnu i na ľúbostné vzplanutie k zdravotnej sestre spracoval o desať rokov neskôr v slávnom románe Zbohom zbraniam.

Ernest Hemingway s manželkou Pauline v Paríži v... Foto: SITA/AP
Ernest Hemingway Paríž 1927 Ernest Hemingway s manželkou Pauline v Paríži v roku 1927.

Po vojne pôsobil v novinách v USA a prvýkrát sa oženil (celkovo bol ženatý štyrikrát a mal troch synov). V decembri 1921 odcestoval ako zahraničný spravodajca do Paríža, kde ho ovplyvnili Ezra Pound a Gertruda Steinová; Steinová vtedy pre Hemingwaya a jeho amerických literárnych vrstovníkov, ktorí na európskych bojiskách zakúsili hrôzy vojny, vymyslela označenie „stratená generácia“. Žil aj v Taliansku, v Španielsku si obľúbil býčie zápasy, o ktorých písal v knihách Fiesta a Smrť popoludní. Parížsky pobyt Hemingwaya zase inšpiroval ku knihe Pohyblivý sviatok, ktorá však vyšla až posmrtne.

Po návrate do USA pôsobil ďalej ako novinár a stal sa katolíkom. V roku 1928 spáchal jeho otec samovraždu, čo ho výrazne zasiahlo, o rok neskôr však slávil úspech s románom Zbohom zbraniam, čo ho finančne zabezpečilo.

Ernest Hemingway Čítajte viac Ernest Hemingway – hovorca stratených

Hemingway cestoval tiež na lovy do Afriky (svoje zážitky spracoval do knihy Zelené pahorky africké), žil na Floride, Bahamách či na Kube. Počas občianskej vojny v Španielsku tam pôsobil ako zahraničný korešpondent. O tejto vojne napísal asi najslávnejší román Komu zvonia do hrobu (1940), ktorého sa za päť mesiacov predalo pol milióna výtlačkov. V období druhej svetovej vojny slúžil v americkom námorníctve v Karibiku, potom cestoval po Európe ako vojnový korešpondent a zúčastnil sa na oslobodení Paríža. V 40. rokoch bol údajne agentom sovietskej tajnej služby KGB, ale neveľmi užitočným.

Ernest Hemingway s Marthou Gellhornovou,... Foto: SITA/AP
Ernest Hemingway Ernest Hemingway s Marthou Gellhornovou, spisovateľkou a vojnovou korešpondentkou, za ktorú sa neskôr oženil.

Veľa jeho ďalších poviedok a noviel sa odohráva na Kube, kde potom žil. Najväčší ohlas z nich vzbudila novela Starec a more (1952), oslava večného zápasu človeka s prírodou i hold ľudskej statočnosti a družnosti. Za ňu dostal Pulitzerovu i Nobelovu cenu (1954). Na slávnostnom ceremoniáli v Štokholme sa však Hemingway pre svoj zdravotný stav nezúčastnil, v krátkom texte, ktorý prečítal americký veľvyslanec, napísal: „Písanie, vo svojom najlepšom prípade, je osamelý život.“

Ernest Hemingway počas jeho pobytu na Kube. Foto: SITA/AP
Ernest Hemingway Ernest Hemingway počas jeho pobytu na Kube.

V 50. rokoch mal Hemingway zdravotné problémy a časté depresie. V roku 1960 bol v Idahu hospitalizovaný s vysokým tlakom, chorobou pečene, cukrovkou a depresiami. Zomrel 2. júla 1961, asi tri týždne pred 62. narodeninami.

Po Hemingwayovej samovražde vyšlo z jeho pozostalosti veľa kníh. Zrejme najobľúbenejšie sú spomienkové črty Pohyblivý sviatok o Paríži 20. rokov, ktoré vyšli tri roky po jeho smrti. Okrem toho boli posmrtne vydané romány Rajská záhrada a Ostrovy uprostred prúdu, rovnako aj kniha o býčích zápasoch Nebezpečné leto. V roku 2018 vyšla dovtedy nepublikovaná poviedka z roku 1956 A Room on the Garden Side (Izba do záhrady), situovaná do Paríža tesne po oslobodení v roku 1944.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Ernest Hemingway