5 kníh na leto

Základné dielo kyberpunku, Tajomstvo Agathy Christie, horolezci v pohnutých 30. rokoch 20. storočia, tajomná smrť ženy aj Štefánik ako komiks.

05.07.2021 06:00
debata

William Gibson: Neuromat

William Gibson: Neuromat Foto: Slovart
william gibson kniha neuromat William Gibson: Neuromat

Základné dielo kyberpunku, klasika sci-fi z roku 1984. Román je začiatok trilógie, odohráva sa v druhej polovici 21. storočia ako vízia digitálnej budúcnosti ľudstva. Hyperpriestorový kovboj, zlodej dát a počítačový hacker podstúpi výmenu orgánov po tom, čo ho zákazníci z podsvetia dali zmrzačiť, aby sa už nikdy nevedel pripojiť na matrix.

Marie Benedict: Tajomstvo Agathy Christie

Marie Benedict: Tajomstvo Agathy Christie Foto: Lindeni
kniha Tajomstvo-agathy-christie Marie Benedict: Tajomstvo Agathy Christie

Napínavá rekonštrukcia skutočnej udalosti. V decembri 1926 slávna spisovateľka zmizla. Vyšetrovatelia objavili jej prázdne auto na okraji rybníka. Manžel ani dcéra nemali potuchy, kde sa nachádza. O jedenásť dní sa zas rovnako tajomne objavila. Čo je skutočnosť a čo fikcia? Akú úlohu v zmiznutí Agathy Christie zohral neverný manžel?

Scott Ellsworth: Svet pod ich nohami

Marie Benedict: Tajomstvo Agathy Christie Foto: Slovenský spisovateľ
kniha SVET pod ich nohami Marie Benedict: Tajomstvo Agathy Christie

Tridsiate roky 20. storočia. Medzi európskymi mocnosťami rastie napätie a v Himalájach skupiny horolezcov z Británie, nacistického Nemecka a USA zápasia o prvenstvo vo výstupoch na najvyššie vrchy planéty, Mount Everest, K2 a Nanga Parbat. Majú len nedokonalé mapy, kožené topánky a bavlnené parky, ale aj odhodlanie.

Ottessa Moshfegh: Smrť v jej rukách

Ottessa Moshfegh: Smrť v jej rukách Foto: Literárna bašta
kniha smrt-v-jej-rukach Ottessa Moshfegh: Smrť v jej rukách

Na prechádzke so psom nájde Vesta pod kameňom odkaz: „Volala sa Magda. Nikto nikdy nezistí, kto ju zabil. Nebol som to ja. Tu je jej mŕtve telo.“ Nijaké telo nevidieť. Vesta sa pustí do riešenia záhady, vytvára zoznam podozrivých a skúma možné motívy zločinu. Jej domnienky o smrti ženy začínajú nadobúdať reálne kontúry.

V. Šlajch, G. Kyselová, M. Baláž: Štefánik, komiksový román

V. Šlajch, G. Kyselová, M. Baláž: Štefánik,... Foto: Labyrint/Slovart
kniha Stefanik komiks V. Šlajch, G. Kyselová, M. Baláž: Štefánik, komiksový román

Štefánik ožíva v komiksovom románe ako politik, generál, astronóm, vedec, svetoobčan aj dobrodruh. Príbeh sa začína po Štefánikovej smrti, keď ho má sochár zvečniť v pomníku. Pátra, kým Štefánik v skutočnosti bol – v očiach rodiny, priateľov, mileniek. Lenže každé stretnutie narúša zaužívaný obraz.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižné tipy