Bill Gates: Dôsledky zmeny klímy? Ako neustály COVID-19

Povedzme to tak, aby si to vedel predstaviť každý, kto zažil pandémiu ochorenia COVID-19. Ak chcete pochopiť, aké škody spôsobí klimatická kríza, pozrite sa na COVID-19 a predstavte si, že táto pohroma trvá oveľa dlhšie.

13.07.2021 06:00
Bill Gates, Ako sa vyhnúť klimatickej katastrofe Foto:
Bill Gates - Ako sa vyhnúť klimatickej katastrofe
debata

Straty na životoch a hospodárske škody spôsobené touto pandémiou zodpovedajú tomu, čo sa bude diať pravidelne…

Bill Gates. Podnikateľ, jeden z najbohatších ľudí na planéte, filantrop a spoluzakladateľ firmy Microsoft. Posledné roky sa venoval skúmaniu príčin a dôsledkov klimatickej zmeny. Diskutoval s odborníkmi na fyziku, chémiu, biológiu, strojárstvo, financie, či politické vedy a napísal o tom vynikajúcu knihu, ktorá vyšla vo vydavateľstve Ikar a volá sa Ako sa vyhnúť klimatickej katastrofe.

Veľmi presvedčivo a zaujímavo napísaná kniha, v ktorej Bill Gates metodicky popisuje, čo zhoršuje našu klímu a čo by sme mali robiť, aby sme ju odvrátili. Už len oteplenie klímy, o ktorom sa veľa hovorí a ktorému mnohí neveria, bude mať veľké dôsledky na náš každodenný život. „Napríklad teplejšia klíma zníži produkciu pšenice a kukurice. Vegetačné obdobie v subsaharskej Afrike sa môže skrátiť až o 20% percent a vieme, čo to bude znamenať už pre teraz chudobných Afričanov. Zvýšené teploty neprospejú ani zvieratám, ktoré chováme na mäso a mlieko,“ popisuje na webe LepšíDeň.sk v článku Teplejšia klíma spôsobí týchto 6 veľkých problémov.

Vypočujte si úryvok. Z knihy číta Boris Farkaš:

Bill Gates - Ako sa vyhnúť klimatickej katastrofe Foto: IKAR
Bill Gates, Ako sa vyhnúť klimatickej katastrofe Bill Gates - Ako sa vyhnúť klimatickej katastrofe

Bill Gates v tejto nástojčivej a presvedčivej knihe predkladá široký, praktický – a dostupný – plán zníženia emisií skleníkových plynov na nulu tak, aby sa svet vyhol klimatickej pohrome. Čerpá zo svojich poznatkov o inováciách aj presadzovaní nových myšlienok na trhu a triezvo opisuje výzvy, ktorým čelíme. Vysvetľuje, v ktorých oblastiach už technológie pomáhajú znižovať emisie, kde ich možno využívať efektívnejšie, kde je nutný technologický prelom a kto na týchto zásadných inováciách pracuje.

Bill Gates píše vo svojej knihe Ako sa vyhnúť klimatickej katastrofe naozaj veľmi názorne a konkrétne. Vysvetľuje na príkladoch, evidentne má rád grafy, tabuľky a porovnania. Ak vás teda zaujíma, ako je to s našou klímou, čo môžeme robiť a ako budú trpieť naše deti, ak nič neurobíme – táto kniha stojí za prečítanie.

Knihu Ako sa vyhnúť klimatickej katastrofe vydal IKAR zistiť viac

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Ikar #bill gates #klimatická zmena #Covid-19