Ocenili najkrajšie knihy Slovenska

Slávnostné vyhodnotenie súťaže Najkrajšie knihy Slovenska sa uskutočnilo vo štvrtok v Bratislave. Za vlaňajšie knihy si úspešní autori a vydavateľstvá prevzali ceny v Dvorane Ministerstva kultúry (MK) SR za účasti ministerky kultúry SR Natálie Milanovej (OĽaNO).

16.07.2021 18:30
debata

„Viem, čo to všetko ‚obnáša‘, kým knižka uzrie svetlo sveta,“ uviedla Milanová, v príhovore priznala, že je sama autorkou knihy pre deti a uvedomuje si, aké ťažké je napísať text pre detského čitateľa.

„Je to výzva, s ktorou sa možno tvorcovia textov pre dospelých nemusia konfrontovať tak, ako tí, ktorí potrebujú vstúpiť do detského sveta, zoznámiť sa s ním a predstaviť príbehy plné dobra, lásky, kde vždy pravda, krása a láska zvíťazí nad zlom a nenávisťou. To je naozaj veľmi ťažká úloha, preto som vďačná všetkým, ktorí sa rozhodnú napísať detské knihy, odvážia sa ich ilustrovať a dať im finálnu podobu,“ poznamenala Milanová.

Za celkovú výtvarnú a technickú kvalitu knihy udelilo jej ministerstvo vydavateľstvu Ikar cenu za publikáciu Biblia. Karolovi Felixovi za ilustrácie v knihe Erika Ondrejičku Za jedinou vetou. Vladislavovi Rostokovi za grafickú úpravu jeho knihy Cipár & Logo – et…c. Petrovi Ďuríkovi za bibliofilské vydanie diela Alexander Sergejevič Puškin: Voľnosť.

Spoločnosť LiberaTerra z Bratislavy získala cenu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR za učebnicu Škola v prírode od autorky Ľubice Demčákovej. Cenu Zväzu polygrafie na Slovensku za mimoriadne spracovanie získala tlačiareň Neografia Martin za knihu Ľubomír Longauer: Úžitková grafika na Slovensku po roku 1918. Tretia časť Mierny pokrok.

Medzinárodný dom umenia pre deti Bibiana udelil spoločnosti Vydavateľstvo BUVIK Bratislava cenu za najkrajšiu detskú knihu publikácii Jaroslava Blažková: Mačky letia do Kanady. Cenu Slovenskej národnej knižnice za študentskú prácu získala Alexandra Hrehová za svoju knihu Idey vrhajúce tieň.

Organizátori udelili ďalšie ceny najkrajším knihám v kategóriách: vedecká a odborná literatúra, krásna literatúra, literatúra pre deti a mládež, učebnice, knihy o výtvarnom umení a obrazové publikácie, bibliofilské tlače či študijné práce poslucháčov výtvarných a polygrafických škôl.

„Porota hodnotila 137 prihlásených kníh, v porovnaní s ostatnými ročníkmi je to menej, samozrejme, situácia, ktorá vládla u nás, k tomu prispela,“ uviedla Eva Cíferská z Bibiany.

V „pandemickom“ ročníku sa podľa nej znížil aj počet porotcov, ktorí dva dni posudzovali knižné diela. „Prišlo veľa hodnotných, kvalitných kníh,“ zhrnula a potvrdila, že 15-členná porota zložená z výtvarných teoretikov, ilustrátorov, grafických dizajnérov, fotografa a zástupcov organizátorov súťaže, vybrala ako Najkrajšie knihy Slovenska 2020 kolekciu 20 kníh a sedem študentských prác.

Porote predsedal ilustrátor Igor Piačka. Súťažiace knihy sú vystavené v Univerzitnej knižnici v Bratislave, záujemcovia ich môžu spoznať do 5. augusta.

Súťaž Najkrajšie knihy Slovenska je pokračovateľom tradície založenej v roku 1965. Jej cieľom je podporiť a oceniť zvyšovanie výtvarnej úrovne a kvality polygrafického spracovania neperiodických publikácií knižného charakteru.

Hlavným organizátorom je Bibiana. Spoluusporiadateľmi súťaže sú MK SR, MŠVVaŠ SR, Slovenská národná knižnica a Zväz polygrafie na Slovensku.

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #ocenenie #cena #literatúra #najkrajšie knihy Slovenska