Spisovateľ Ludvík Vaculík sa narodil pred 95 rokmi

Autor výzvy Dvetisíc slov Ludvík Vaculík sa vďaka svojej prozaickej tvorbe radí k popredným českým povojnovým spisovateľom, ale rovnako známy sa stal aj svojim angažovaním sa proti komunistickému režimu.

23.07.2021 12:00
Ludvík Vaculík Foto:
Spisovateľ Ludvík Vaculík zomrel vo veku 88 rokov.
debata (1)

Patril ku generácii, ktorá začala po druhej svetovej vojne s veľkými ideálmi budovať novú spoločnosť, ale v 60. rokoch prišlo kruté vytriezvenie a stal sa tvrdým kritikom vlády komunistov. Je autorom manifestu Dvetisíc slov – jedného z najvýznamnejších dokumentov obrodného procesu v Československu v roku 1968, ktorý vedenie Komunistickej strany Československa (KSČ) označilo za kontrarevolučný. Od narodenia významného českého prozaika, publicistu a fejtonistu Ludvíka Vaculíka uplynie dnes (23. júla) 95 rokov.

Ludvík Vaculík sa narodil 23. júla 1926 v obci Brumov ležiacej v okrese Zlín v rodine tesára. V roku 1950 zavŕšil v Prahe štúdiá na Vysokej škole politickej a sociálnej. Pôsobil ako redaktor vo vydavateľstve Rudé právo, neskôr v Československom rozhlase.

Ludvík Vaculík Jsme v nebi    Čítajte viac Ludvík Vaculík: Jsme v nebi

Ako novinár bol spätý najmä s kultúrno-politickým mesačníkom Literární noviny, kde nastúpil v roku 1965. Svojimi sociálne kritickými článkami si získal priazeň čitateľov. Po zmene režimu v novembri 1989 publikoval najmä v Lidových novinách.

Z prozaickej tvorby Ludvíka Vaculíka sa stal kultovou záležitosťou román Sekyra (1966), v ktorom sugestívnym spôsobom opísal povojnové nadšenie a neskoršie trpké sklamanie. Spisovateľa preslávil tiež román Morčata (1970), román písaný formou denníka Český snář (1981), ktorý zachytáva život disidentských kruhov, ako aj román Jak se dělá chlapec (1993). Jeho posledný román sa volá Hodiny klavíru (2007).

Ludvík Vaculík, Milan Kundera a Ivan Klíma... Foto: ČTK
Ludvík Vaculík, Milan Kundera, Ivan Klíma Ludvík Vaculík, Milan Kundera a Ivan Klíma (zľava doprava).

Kritický postoj ku komunistickému režimu dal najavo aj v júni 1967 na IV. zjazde Zväzu československých spisovateľov. Prakticky vzápätí po svojom vystúpení bol zo zväzu i zo strany vylúčený.

Ludvík Vaculík je autorom manifestu Dvetisíc slov – jedného z najradikálnejších prejavov, ktoré vznikli v čase politického uvoľňovania v Československu. „Chybná línia vedenia zmenila stranu z politickej strany ideového zväzku na mocenskú organizáciu, ktorá nadobudla veľkú príťažlivosť pre mocichtivých sebcov, vypočítavých zbabelcov a ľudí so zlým svedomím,“ nastavoval manifest nemilosrdné zrkadlo komunistickej moci.

Pod dokument, ktorý vyšiel 27. júna 1968 sa podpísali stovky osobností kultúrneho a spoločenského života, ako aj tisíce občanov, za čo sa ocitli na čiernej listine. Jeho autor bol dve desaťročia jednou z najprenasle­dovanejších spisovateľských osobností, prišiel o zamestnanie a v 70. a 80. rokoch nemohol publikovať.

Ludvík Vaculík Čítajte viac Vaculíkových 2 000 slov naštrbilo totalitu

V čase normalizácie Ludvík Vaculík založil a viedol samizdatovú edíciu Petlice, ktorá vydávala zakázaných autorov, čím sa významne podieľala na šírení neoficiálnej literatúry. V roku 1976 patril medzi zakladajúcich členov Charty 77.

Po Nežnej revolúcii dostal za svoju prácu viacero vyznamenaní a ocenení – v roku 1996 mu český prezident Václav Havel prepožičal Rad Tomáša Garrigua Masaryka III. triedy a v roku 2008 si prevzal Štátnu cenu za literatúru.

Zaťatý Valach so zmyslom pre humor, ako si na neho spomínajú súputníci, zomrel 6. júna 2015 v Dobřicho­viciach pri Prahe. Ludvík Vaculík je pochovaný vo svojom rodnom valašskom mestečku, ktoré sa od roku 1964 volá Brumov-Bylnice. Na náhrobný kameň si nechal vytesať nápis: „Bol som tu a možno zas prídem.“

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Ludvík Vaculík