Knižný tip Pravdy: Napínavý Zoznam hostí

Svadba je určite jedna z najdôležitejších udalostí v živote, a to dokonca aj vtedy, keď sa v niektorých prípadoch opakuje. Lenže nie je svadba ako svadba. Tá, o ktorej je reč, sa odohráva na ostrove, z ktorého sa nedá uniknúť. Ani pred búrkou, ani pred temnými tajomstvami minulosti. A tak sa šťastná udalosť napokon v priebehu štyridsiatich ôsmich hodín zmení na tragédiu. Zoznam hostí je dlhý a tých, ktorých ťaží svedomie alebo nevybavené účty, tiež.

27.07.2021 16:29
debata
Lucy Foleyová: Zoznam hostí Foto: Tatran 2021
kniha zoznam hosti Lucy Foleyová: Zoznam hostí

Lucy Foleyová nazvala svoj román Zoznam hostí „moderným príbehom o vražde“, no ovláda staré majstrovstvo detektívok. Vytvorila napínavý príbeh plný nečakaných zvratov, v ktorom počas dvojdňovej svadby postupne vychádzajú na povrch mrazivé udalosti z minulosti. Na to, čo sa stalo, sa nedá len tak zabudnúť, lenže, ako to už býva, niekoho ťaží svedomie viac a iného vôbec. Koľkým ľuďom môže človek počas svojho života ublížiť?

Na opustený malý ostrov pri brehoch Írska prichádzajú svadobní hostia, aby s nevestou a so ženíchom oslávili radostnú udalosť, ich spoločný život. Mladý pár sa k sebe dokonale hodí: ona je úspešná majiteľka internetového časopisu a on vychádzajúca televízna hviezda. Obaja sú sebavedomí, šarmantní a obaja vedia, čo od života chcú.

Aj svoju svadbu si perfektne naplánovali – odľahlé miesto s nádychom histórie, obrad v miestnej starobylej kaplnke a hostina v luxusnom svadobnom stane pre stopäťdesiat ľudí. Divoká a nebezpečná príroda efektne kontrastuje s exkluzívnymi šatami od dizajnéra, vyberanými jedlami a so značkovými drinkami. Len ich torta stála toľko čo moja vlastná svadba, pomyslí si jeden z hostí. Všetko je nablýskané ako strieborné krúžky na obrúskoch s vyrytým menom každého hosťa, ktoré si odnesú ako darček, aby sa na túto svadbu len tak nezabudlo.

43-cipar-2x Čítajte aj Ktoré knihy sú na Slovensku najkrajšie?

Prípravu má na starosti profesionálna organizátorka svadieb, ktorá, zdá sa, vie ustrážiť všetko – okrem počasia. A tak počas hostiny občas vypadne prúd, no zúriaca búrka len pridáva celej svadbe punc výnimočnosti. Aspoň navonok je všetko oslnivo krásne, ako sa od svadby televíznej celebrity a úspešnej mediálnej podnikateľky očakáva. Až kým sa veci nevymknú spod kontroly a už sa nedajú zastaviť. Kto tomuto oslnivému páru neželá šťastnú budúcnosť? A najmä prečo? Komu sa ozývajú starí „kostlivci v skrini“?

Šampanské tečie prúdom, hostia sú rozjarení a chcú si zábavu poriadne užiť. Sú ako odtrhnutí z reťaze. Lenže všetci si na ostrov so sebou priniesli vlastnú minulosť, staré bolesti a krivdy a do nápojov sa im primiešava trpkosť, sklamanie, hnev a nenávisť. Družičkou je nevestina nevlastná sestra a hlavným družbom ženíchov starý priateľ zo školských čias, no s mladomanželmi ich spája viac, než by každý z nich chcel a mohol povedať. Rovnako aj ďalší pár, ktorý tvoria svadobný uvádzač s manželkou. Každý tu má svoje tajomstvo, ktoré ho ťaží a nedá mu dýchať. Nepomôže ani svieži vzduch od mora. Naopak, ostrov, ktorému sa miestni vyhýbajú pre jeho temnú históriu, vyzerá zrazu nepredvídateľne a nebezpečne. Oveľa nebezpečnejšie ako divoká búrka sú však ľudské vášne. A toto miesto akoby vypustilo von všetkých zlých duchov, na ktorých si len spomeniete.

Niekto by na tejto svadbe najradšej nebol a predsa sa mu napokon uľaví. Iní sa sem, naopak, tešili a odchádzajú celkom zničení. Toto miesto preverí, aké pevné sú rodinné aj priateľské putá, každého dobehne jeho vlastný život. Nevesta aj družička si zničia luxusné šaty a hlavný družba v požičanom malom obleku prednesie veľmi nevhodný príhovor, lenže to by bolo najmenej. Opojení družbovia oživia ich starú a krutú hru zo školských čias, ktorú volali Prežitie. A napokon niekto na ostrove neprežije, zomrie.

Lana Lux spisovateľka Čítajte aj Domov je tam, kde ľuďom rozumiem

Kniha Lucy Foleyovej zaujme aj tých, ktorí žánru krimi veľmi neholdujú. Má svojskú atmosféru, zaujímavé postavy, a najmä je napínavá od začiatku do konca. Od konca ju však radšej nečítajte, pripravili by ste sa o vzrušujúci čitateľský zážitok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižné tipy