Máme na Slovensku zmysel pre humor? Najveselšie je Považie

Milan Stano vydal druhý diel knihy vtipov Kocúrkovo v anekdotách v rokoch 1993 – 1998. Už pri prvej knihe sme konštatovali, že vtip je najlepší kronikár: bezprostredne reaguje na dianie, obsahuje nadhľad, zaznamenáva v skratke. V knihe sú aj informácie o rôznych vydavateľoch humoristických časopisov na Slovensku. Napríklad Ivan Jerábek spomína, ako prišiel do redakcie Veselých novín v roku 1943, keď tam vládol starý nezmar Emo Bohúň.

11.08.2021 11:00
20 scan tv horor 1 Foto:
Ukážka kreslených vtipov z knihy Kocúrkovo v anekdotách, 2. diel 1993-1998, ktoré zostavil Milan Stano.
debata

V knihe Kocúrkovo v anekdotách reflektuje roky 1993 až 1998. Boli to veselé roky? Rodilo sa veľa vtipov?

Deväťdesiate roky boli veľmi dobré veselé roky. Zrodila sa nová demokratická Slovenská republika, a to je veľká hodnota. Už aj preto, lebo bola naša, a aj chyby, čo ju sprevádzali, boli naše, nemohli sme sa na nikoho vyhovárať. A vládli nám takí politici, ktorých sme si sami zvolili. V slovenskej spoločnosti bolo veľa nádejí a očakávaní, veľký rozmach a pocit slobody. A tú si vážim najviac a nadovšetko. Myslím si, že taká sloboda prejavu, aká bola vtedy, už nie je. Žiadna téma vtedy nebola tabu. Samozrejme, došlo k sklamaniam z politikov, z korupcie, z privatizácie… A na všetko mali ľudia množstvo vtipov. Nikto si nekládol servítku pred ústa a nazývali ich „pravými“ vtipnými menami.

Týkali sa aj politikov, ktorých mená dnes už nič nehovoria, ale rezonuje to, z čoho sme sa smiali. Myslíte, že sú aj dnes známe prezývky vtedajších politikov, že sa také niečo v pamäti národa tiež zachová?

Neviem, či ľudia vedia, že Janko Ľupták bol Kelňa a Solvina, že Mečiar bol Len On (Lenon) alebo Veľký Mufti. V Kocúrkove to je zvečnené. Tam sme uverejňovali satiru tak na koalíciu, ako aj na opozíciu. A hlavne na tých, ktorí vládli. Ľudia to čítali a smiali sa. Mali sme vtedy vysoký náklad (okolo 80-tisíc), v prieskumoch bolo Kocúrkovo označené ako najčítanejší dvojtýždenník. Mali sme množstvo spolupracovníkov z celého Slovenska, aj renomovaných spisovateľov a humoristov, ktorí boli mojimi priateľmi.

Časopis sa volá ako hra Jána Chalupku Kocúrkovo, len aby sme v hanbe nezostali. Mysleli ste alebo myslievate na Chalupku pri tvorbe časopisu? Chápete ho ako kolegu?

Kocúrkovo som založil na jar roku 1990. Bola to prevratná doba, keď politici, ale aj iní ľudia menili kabáty, z kovaných komunistov sa menili na kovaných demokratov… Celé Slovensko mi pripomínalo Chalupkovo Kocúrkovo, kde bolo „všetko naopak“. Fenomén Kocúrkova sa doteraz nezmenil, mnohí naši predstavitelia sú takí úbohí a hlúpi, akoby boli vystrihnutí z Chalupkovho Kocúrkova. Chalupka mi je veľmi blízky a dal som ho aj do fiktívnej redakčnej rady, kde je spolu s Haškom, Twainom, Aristofanesom, barónom Prášilom a inými.

Posielajú vám do redakcie ľudia ešte stále anekdoty? Ktorá časť Slovenska je najveselšia?

Veľká časť Kocúrkova je založená na čitateľoch a prispievateľoch. Vždy, keď sa niečo v našej spoločnosti udeje, inšpiruje to kocúrkovských prispievateľov a posielajú mi do redakcie vtipné postrehy, anekdoty, aforizmy. Prispievatelia sú naozaj z celého Slovenska. Jeden z najstarších, Ján Šulaj z Martina, má 88 rokov a najmladší má 12 rokov. Veľa ich je zo Žiliny, zo Zvolena, z Nitry, ozývajú sa z Košíc, Bratislavy, Liptova, z južného Slovenska… Najveselšie je asi Považie.

Ako ste pracovali cez karanténu? Bolo ľuďom do smiechu?

Keď bola prvá vlna v minulom roku, bola to „sranda“ s množstvom vtipov, fórov, anekdot. Ľudia sa zabávali, nebrali to tak vážne. No pri druhej vlne to bolo iné, bolo množstvo mŕtvych, zomrelo a ochorelo aj veľa mojich priateľov. Už nebolo toľko smiechu, ale veľa strachu, a okrem toho tu bola aj vážna politická kríza. Ľudia boli nahnevaní a vzniklo veľa anekdot o neschopnom predsedovi a jeho ministroch. Bol to smiech cez slzy. Zaujal ma tento vtip: Konečne u nás zavládol blahobyt. Všetci majú všetkého dosť.

Existuje miesto, ktoré by sa volalo naozaj Kocúrkovo?

Ján Chalupka žil v Brezne a toto mesto ho inšpirovalo k slávnemu Kocúrkovu. No teraz máme Kocúrkovo v Bratislave, kde je parlament, vládna budova. Nabádam čitateľov, aby politikom neverili, aby boli pred ich sľubmi opatrní, aby boli v strehu pred tými, čo nemajú zmysel pre humor a sú nekultúrni a nevzdelaní. Humor ľudí zbližuje a povznáša.

Kreslený vtip z knihy Kocúrkovo v anekdotách,... Foto: VYDAVATEĽSTVO ŠTÚDIO HUMORU A SATIRY
20 scan tien Kreslený vtip z knihy Kocúrkovo v anekdotách, 2. diel 1993-1998, ktorú zostavil Milan Stano.

Ktoré sú vaše obľúbené anekdoty z knihy?

Mám dve: Po Tokiu pobehuje našinec a hľadá WC. Zúfalý sa pýta Japonca, ten mu podá tabletku a vraj, keď ju užije, problém bude vyriešený. Lenže po prehltnutí pilulky: Človeče, veď to mám v nohaviciach! Na to Japonec: Áno, ale pekne zabalené v igelite. Stačí to vybrať a hodiť do koša. Alebo: Istý hlupák prišiel za rabínom a opýtal sa ho: Viem, že som hlúpy, ale neviem, čo s tým robiť. Daj mi, prosím ťa, nejakú radu. Počuj, syn môj, povedal rabín, ak vieš, že si hlúpy, tak určite nie si hlúpy. V takom prípade mi povedz, prečo všetci hovoria, že som hlúpy. Rabín sa na chvíľku zamyslel a hovorí: Ak nerozumieš tomu, že nie si hlúpy, a počúvaš to, čo ľudia vravia, naisto si hlúpy.

Je váš život s Kocúrkovom veselý? Venujete sa mu každý deň?

Áno, ale to neznamená, že sa smejem od rána do večera. Som optimistický človek, ktorý má rád umenie a humor. Tomu sa venujem celý život. Som výtvarník – krajinár a humorista. Krajina ma naučila harmónii a farebnosti, humor ma naučil, ako vnímať život. Vypúšťam zo života „problémy“, neriešim hlúposti a každé ráno sa teším na nový deň a to, čo v ňom urobím. A to je pre mňa dôvod na dobrú náladu. Rád sa smejem, pretože nevidím dôvod, prečo by som sa nemal. Aj druhým ľudom radím, aby sa zasmiali, takto sa zbavia stresu. Prakticky sa humoru venujem takmer každý deň. Niekedy viac, keď robím Kocúrkovo, niekedy menej, keď maľujem. Samozrejme, čítam všetky príspevky, ktoré chodia do časopisu, a vždy sa nájde nejaký nový vtip, čo nepoznám alebo som ho zabudol.

Milan Stano Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Milan Stano Milan Stano

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kocúrkovo #Milan Stano