John Hersey - Hirošima. Ľudia horeli, rozpadávali sa. Traumatický zážitok

Niektorým obhorelo obočie a kúsky kože im viseli z tváre a rúk. Iní pre bolesť držali ruky nad hlavou, akoby v nich niečo niesli. Viacerí za chôdze vracali.

16.08.2021 08:00
debata

Mnohí boli nahí alebo v zdrapoch oblečenia. Na daktorých obnažených telách vytvorili popáleniny vzory – ramienka tielok a spodkov, na pokožke žien obrysy kvetov, ktoré mali na kimonách.

John Hersey - Hirošima Foto: IKAR
John Hersey - Hirošima John Hersey - Hirošima

Píše sa 6.august 1945 a na Hirošimu práve dopadla atómová bomba. V meste s 250-tisíc obyvateľmi zahynulo takmer 100-tisíc ľudí. Ďalších 100-tisíc utrpelo zranenia. Z rušného mesta vtedy v okamihu zostali len neusporiadané trosky. Asfalt na uliciach bol taký mäkký a horúci, že sa po ňom nedalo ani chodiť. Tí, čo prežili, mali možno šťastie, no trpeli ešte desaťročia neskôr.

O šiestich Japoncoch, ktorí prežili, je skutočný príbeh Hirošima, ktorý práve vyšiel v slovenčine vo vydavateľstve Ikar.

„Po výbuchu bomby nastala taká obrovská teplota, že ľudská koža sa roztopila a potom visela z tela, akoby to boli kusy látky,“ hovorí rodená Japonka žijúca na Slovensku Lenka Králiková Hashimoto.

Rodená Japonka žijúca na Slovensku Lenka... Foto: IKAR
Lenka Králiková Hashimoto Rodená Japonka žijúca na Slovensku Lenka Králiková Hashimoto

Vtedy ešte nežila, no už odmalička sa stretávala s témou Hirošima Nagasaki, aj v knižkách či komiksoch ešte ako malé dieťa. Hovorí o tom – ale aj o knihe Hirošima – v podcaste Knižný kompas. Vypočujte si ho:

Knihu napísal John Hersey ešte v roku 1946, čiže veľmi začerstva a v tomto novom vydaní je doplnená o osudy tých ľudí, ktorých opäť vyhľadal. Hersey získal aj Pulitzerovu cenu, mal významné funkcie v spisovateľských asociáciách a aj z jeho knihy cítiť, že vie písať naozaj dobre, pútavo a autenticky.

Pri čítaní vám možno napadne otázka, či takáto vyhladzovacia vojna bola/je oprávnená, či slúži spravodlivému účelu. Je správne, etické vybojovať konečné víťazstvo takýmto spôsobom? Kniha kladie medzi riadkami otázky, burcuje v čitateľovi svedomie…

Hoci k tomu došlo pred 76 rokmi, stále je to silná a aktuálna téma: sme svedkami zabíjania a ničenia v mnohých kútoch sveta, Sýria, Jemen, Nigéria…sme vôbec poučiteľní aj vďaka takýmto knihám? Môžu nami nejako pohnúť?

Temnota po explóziách v Hirošime a Nagasaki zostáva stále s nami…

Prečítajte si krátky úryvok z knihy Hirošima:

TO, ČO SA STALO okamžite po explózii mnohým lekárom, ako boli doktori Fudžii, Kanda a Mačii, keďže títo traja predstavovali typický príklad, ale aj väčšine lekárov a chirurgov z Hirošimy, ktorých ordinácie a nemocnice boli zničené, vybavenie roztratené a oni sami utrpeli v rôznej miere fyzické zranenia, vysvetľuje, prečo toľko ranených obyvateľov zostalo bez ošetrenia a prečo mnohí, čo možno mohli žiť, zomreli. Spomedzi 150 lekárov v meste šesťdesiatpäť zomrelo a väčšina ďalších sa zranila. Z 1 780 sestier 1 654 zahynulo alebo sa príliš vážne zranilo, aby mohli pracovať. V najväčšej nemocnici – Nemocnici Červeného kríža, dokázalo fungovať len šesť lekárov zo štyridsiatich a iba desať sestier z viac ako dvesto.

Knihu Hirošima vydal IKAR zistiť viac

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Ikar #hirošima