Čím chceš byť? Umelec? Kniha rozhovorov o detskej tvorbe umelcov

„Máte doma odloženú kresbu z detstva?“ – to je otázka, ktorú autorky publikácie Daniela Čarná a Lucia Kotvanová položili 26 umelcom a umelkyniam. Výsledkom je pripravovaná publikácia ich detských prác a rozhovorov o ceste k umeniu. Sú spontánne, hravé, nápadité, vtipné a niektoré poznačené totalitnou ideológiou komunizmu, kedy vznikali.

22.08.2021 13:00
Kniha Čím chceš byť? Umelec? Foto:
Kniha Čím chceš byť? Umelec?
debata

Sú všetci umelci talentovaní už v detstve?

Mnohí áno, no nie všetci. Cesta k umeniu je u každého iná a jedinečná. Niektorí chceli byť umelcami od detstva, ďalší túžili byť smetiarmi, veterinárkami, zmrzlinárkami, kaderníčkami, paleontológmi či vedcami. Ich tvorivosť sa rozvíjala s podporou dospelých, ale niekedy aj bez nej. Zámerom knižky je ukázať na význam rozvoja tvorivosti v detskom veku, ktorá môže a nemusí naštartovať dráhu budúcich umelcov. Nestratí sa však ani mimo sveta umenia. Pretože každodenná tvorivosť v rôznych podobách má v živote dôležité miesto a podporovať ju sa rozhodne oplatí.

Komu je knižka určená?

Pri vzniku knižky sme mysleli na tých, ktorí podporujú rozvoj detskej tvorivosti – na rodičov, starých rodičov, pedagógov, historikov umenia, galerijných pedagógov, umelcov, psychológov či sociológov. A samozrejme, je aj pre deti, ktorým viac ako texty prezradí vyše 160 detských kresieb ich rovesníkov, budúcich umelcov. Ak nepatríte do žiadnej z týchto skupín a zaujíma vás, kedy a ako sa rodí povolanie umelca, potom dá knižka pár odpovedí a inšpirácií aj vám. Pri jej čítaní vo vás možno ožijú vlastné spomienky na okamihy tvorivosti, ktoré v detstve zažil každý z nás.

Medzi umelcami, ktorí sa v knihe objavujú, sú napríklad Maria Bartuzsová, András Cséfalvay, Oto Hudec, Zorka Lednárová a mnoho ďalších.

Detské práce umelcov si môžete prísť pozrieť aj naživo – nájdete ich na výstave v Kunsthalle LAB na Námestí SNP 12 v centre Bratislavy do 19. septembra 2021.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #Kunsthalle Bratislava