Knižný výber Pravdy: roboti aj ženy, Mexiko aj Rusko

Knižné novinky, ktoré nesklamú. Kultová zbierka nestora sci-fi Asimova, kvalitný ženský román aj čarovná novela z Mexika, dejiny Ruska a osud prvej herečky Sarah Bernhardtovej.

27.08.2021 06:00
debata

Isaac Asimov: Ja, robot

Isaac Asimov: Ja, robot Foto: Lindeni
kniha Ja Robot Isaac Asimov: Ja, robot

Kultová zbierka deviatich poviedok, hlboká sonda do zmyslu života, ktorá prináša príbehy o ľudskosti a robotike. Asimov v nej zadefinoval zákony robotiky, ktoré dodnes ovplyvňujú pohľad na prítomnosť i budúcnosť umelej inteligencie. Hovoria, že robot nesmie ublížiť človeku, musí ho poslúchnuť aj chrániť vlastnú existenciu. No čo ak robot začne spochybňovať svojho stvoriteľa?

Elizabeth Harrower: V istých kruhoch

Elizabeth Harrower: V istých kruhoch Foto: Inaque
kniha V-istych-kruhoch Elizabeth Harrower: V istých kruhoch

Zoe s Russellom a Stephen s Annou pochádzajú z rôznych spoločenských kruhov a ich tieňa sa celý život nezbavia. Zoe má sedemnásť, keď ju jej brat Russell zoznámi so Stephenom. Stephen je prchký ako postava z ruského románu. Jeho sestra Anna je, naopak, plachá a uvážlivá. Príbeh sa odohráva v nádherných záhradách a vilách severne od prístavu v Sydney a je psychologickou drámou o rodine a láske, tyranii a slobode.

José Emilio Pacheco: Bitky na púšti

José Emilio Pacheco: Bitky na púšti Foto: BRAK
kniha bitky na pusti José Emilio Pacheco: Bitky na púšti

Svet, do ktorého vstupuje mladý hrdina, neponúka pravidlá, ako žiť, a ani chuť v nich zakotviť. No on sa nevzdá. Nerozumie pobúreniu, ktoré vyvolala jeho čistá láska. Nevinnosť nie je výsadou detstva, nejde len o to uchovať si v duši dieťa. Podstatou je zotrvať vo svojich hodnotách a v prvotnej kráse vzťahov. Zostať pri tom, čo je normálne. „Láska je v poriadku, iba nenávisť je démonická.“

Mark Galeotti: Krátke dejiny Ruska

Mark Galeotti: Krátke dejiny Ruska Foto: IKAR
kniha Kratke dejiny Ruska Mark Galeotti: Krátke dejiny Ruska

Kniha s podtitulom Od pohanov po Putina. Rusko nemá prirodzené hranice, nie je osídlené jedným kmeňom alebo spoločenstvom ani nemá jednotnú identitu. Jeho pozícia na križovatke Európy a Ázie znamená aj to, že ho odjakživa vnímajú ako cudzí element – pre Európanov je ázijskou krajinou a pre Ázijčanov zasa európskou. Aj napriek tomu patrí medzi najmocnejšie krajiny sveta s bohatou históriou vojny a mieru, básnikov aj revolucionárov.

C. W. Gortner: První herečka

C. W. Gortner: První herečka Foto: Slovart
kniha Prvni herecka C. W. Gortner: První herečka

Francúzka Sarah Bernhardtová (1844 – 1923) mala komplikovaný život. Bola jednou z prvých celebrít, medzinárodne uznávanou hviezdou. Dievča vychovávané v kláštore, dcéra kurtizány, ktorá dobyla film aj divadlo. V jej živote plnom vzostupov a pádov figurujú aj slávne osobnosti – Alexandre Dumas, Victor Hugo, George Sandová, Oscar Wilde č Alfons Mucha, ktorý ju zvečnil na plagátoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižné tipy