Pred 80 rokmi spáchala samovraždu ruská poetka Cvetajevová

Poetka a prekladateľka Marina Ivanovna Cvetajevová, ktorá 31. augusta 1941 spáchala samovraždu, patrila k výrazným osobnostiam ruskej predvojnovej lyriky. V medzivojnovom období žila Cvetajevová tri roky v emigrácii v Československu.

31.08.2021 06:00
debata (6)
Poetka Marina Cvetajevová v roku 1917. Foto: neznámy, Wikimedia
marina cvetajevova Poetka Marina Cvetajevová v roku 1917.

Vo svojej tvorbe často vychádzala z ľudovej slovesnosti, jej básne boli charakteristické expresionistickou lyrickou skladbou a v neskorších rokoch využívali i formy futurismu.

Valerij Kupka (zost.) Ruská avantgarda Čítajte aj Kniha roka: Opäť ruská poézia, tentoraz básnici vzbury

Marina Cvetajevová sa narodila 8. februára 1892 v Moskve a prvú básnickú zbierku Večerný album vydala ešte ako študentka gymnázia. S rodinou cestovala po Európe, učila sa jazyky a vyštudovala literárnu históriu na parížskej Sorbonne. V roku 1912 sa vydala za vojaka a novinára Sergeja Jakovleviča Efrona, neskôr sa im narodili dve dcéry. Jej manžel vstúpil do armády a po vypuknutí Októbrovej revolúcie prešiel k bielogvardejcom.

Marina Cvetajevová s manželom. Foto: Národní knihovna
cvetajevova s manzelom Marina Cvetajevová s manželom.

V období revolúcie sa Cvetajevová vrátila do Ruska, kde žila vo veľkej biede a jej mladšia dcéra Irina od hladu zomrela. V rokoch 1922 až 1925 žila s rodinou v Československu a publikovala básne v časopisoch ruskej emigráce, krátko po narodení syna sa rodina presťahovala do Paríža. Svoj bytostný odpor k nacismu a vrelý vzťah k Československu vyjadrila Cvetajevová v rokoch 1938 až 1939 cyklom básní Verše Čechám. V roku 1939 sa znovu vrátila do Ruska, kde boli jej dcéra i manžel obvinení zo špionáže a uväznení.

Laučík, Repka, Štrpka: Poker s kockami ľadu Čítajte viac Knihami roka sú tituly Poker s kockami ľadu a Ruská avantgarda

Cvetajevová sa potom snažila uživiť ako prekladateľka, po prepadnutí krajiny Nemeckom bola i so synom evakuovaná do mesta Jelabuga v Tatarstane, kde spáchala samovraždu obesením.

Marina Cvetajevová v roku 1911. Foto: Max Vološin, Wikimedia
marina cvetajevova v roku 1911 Marina Cvetajevová v roku 1911.

V roku 2012 bola odhalená vo Všenoroch pri Prahe, kde Cvetajevová počas svojho pobytu v ČR žila, jej pamätná tabuľa. V obci je tiež Všenorské múzeum Mariny Cvetajevovej, ktoré je súčásťou knižnice a informačného centra.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #poézia