Vychádza nová biografia plná chvály o Brigitte Bardotovej

Vo Francúzsku vychádza nová životopisná kniha o bývalej filmovej hviezde Brigitte Bardotovej, ktorá svoju ďalšiu hereckú dráhu vymenila za boj na ochranu zvierat. Knihu plnú obdivu k bývalej modle francúzskeho filmového plátna napísala redaktorka francúzskeho denníka Libération Marie-Dominique Lelievrová, informovala agentúra AFP.

06.01.2012 07:00
Brigitte Bardotová Foto:
Brigitte Bardotová
debata

V biografii, ktorá v týchto dňoch vychádza v nakladateľstve Flammarion pod príznačným názvom Brigitte Bardot, plein la vue (Obdivovaná Brigitte Bardotová), sa autorka netají svojím uznaním pre herečkinu „životnú cestu, smelosť a odvahu“.

Lelievrová, ktorá už spísala napríklad životopisy hudobníka Serga Gainsbourga alebo módneho návrhára Yvesa Saint Laurenta, považuje v porovnaní s nimi život Bardotovej za oveľa komplikovanejší. Idol, ktorý „vznikol zo závisti ostatných“ a ktorý bol nielen vo svojej krajine v 60. rokoch minulého storočia najväčším sexuálnym symbolom, predstavila novinárka predovšetkým ako nezávislú ženu, bojovníčku proti útlaku a hovorkyňu jednej generácie.

Podľa autorky sa Bardotová stala príliš skoro obeťou vlastnej závratnej slávy, ktorá ju priviedla k uzavretiu sa do seba a až k nadčasovému odlúčeniu sa od okolitej spoločnosti. Naďalej sa drží hesla, „čo na srdci, to na jazyku“ a nikomu nemusí skladať účty. „Bardotová je kráľovná. Môžete ju opustiť, ale nikdy ju nemôžete zbaviť trónu,“ myslí si novinárka.

„Má všetky nedostatky aj klady Francúzov,“ hovorí ďalej novinárka, podľa ktorej si Bardotová vybudovala dostatočný vplyv na vývoj mravov a zmeny príslušných zákonov. Autorka knihy sa však podľa AFP iba okrajovo zaoberá napríklad odsúdením Bardotovej za podnecovanie rasovej nenávisti za útoky proti moslimskej komunite najmä v súvislosti s podrezávaním jahniat počas ich najväčšieho sviatku íd al-adhá, alebo sviatku obety. Bardotová kvôli nemu označila moslimov za hrdlorezov. Vo svojej knihe spred ôsmich rokov zase varovala pred islamizáciou Francúzska.

Nekompromisná bojovníčka za práva zvierat, ktorá v septembri oslávila 77. narodeniny, sa hereckej kariéry vzdala keď mala iba 39 rokov. Jej posledným filmom je komédia Sukničkár Collinot z roku 1973.

debata chyba