Murakamiho Vtáčik jasnovidec opäť medzi snom a realitou

Celý rok museli čakať priaznivci v súčasnosti najčítanejšieho japonského spisovateľa Haruki Murakamiho na druhú časť jeho trilógie Kronika vtáčika na kľúčik. S podtitulom Vtáčik jasnovidec ju na konci roka priniesol Slovart v slovenskom preklade Dany Hashimoto.

14.01.2012 11:00
Haruki Murakami - Kronika vtáčika na kľúčik...
Haruki Murakami - Kronika vtáčika na kľúčik II., Vtáčik jasnovidec, Slovart 2011
debata

Čitateľ môže očakávať rovnakého Murakamiho, ktorý sa pohráva s hranicou medzi realitou a predstavami, ktorý ju tak rád prehliada a zanecháva za sebou hádanky, záhady a nedopovedané príbehy. Tie isté postavy, ktoré rozohrali svoje životné osudy už v prvom diele, panoptikum bizarných postavičiek, ktoré sa na stránkach knihy tak príjemne sfarbujú a vizualizujú.

Murakami nachádza poéziu v obyčajných situáciách, ako je pitie rannej kávy. Podvedomie sa prelína s realitou, surrealizmus sa stáva pevnou pôdou pod nohami charakterov. Aby autor osvetlil pravdu alebo vysvetlil sny, nechá tak za seba urobiť niektorú z postáv; ak chce objasniť zamotaný dej, zosumarizuje ho opäť niekto „z knihy“.

Hlavným hrdinom románu je tridsaťročný Tóru Okada. Muž, ktorý stráca a hľadá. V prvom diele sa mu stratil kocúr, tentoraz sa mu jedného dňa nevrátila domov manželka Kumiko. Okada cíti potrebu intenzívne sa ponoriť do seba, sústredene rozmýšľať. Rozhodne sa preto vliezť do vyschnutej studne. Tma, chládok a ticho – to je to miesto, ktoré ho ukryje pred skutočnosťou a kde môže celé dni premýšľať. Pozerá sa na hviezdy, cíti sa s nimi spätý a v spomienkach sa vracia hlboko do vlastnej minulosti. „Ja budem veru človek, ktorého vytvorili kdesi inde. A preto všetko prichádza odinakiaľ a tam sa potom všetko aj vracia. Ja som len akousi križovatkou pre človeka, ktorý si hovorí ja.“

Keď sa rozhodne vyliezť von, spustí sa sled podivných udalostí. Nachádza list od Kumiko, v ktorom mu ponúka vysvetlenie. Práve tento list plný lásky a rozhodnosti patrí k najsilnejším momentom knihy. Akoby sa Murakami vedel na požiadanie prevteliť do ženského tela a podať úprimnú správu zo svojho vnútra…

Okrem Kumiko Okadu obklopujú aj iné ženy – mladučká susedka Mei Kasaharová, ktorá je vo svojej priamosti nositeľkou pravdy a reality, tajomstvom zahalená žena z telefónu, o ktorej nič nevie, len to, že ho vytrvalo zvádza a láka ho na ostrov Kréta.
S lákavou vidinou nového začiatku si Okada kúpi kufor aj bedeker, no nakoniec príde na to, že nemôže pred všetkým ujsť.
Trilógia bola v roku 1996 vyznamenaná prestížnou Cenou denníka Jomiuri za najlepší román roka.

Haruki Murakami – Kronika vtáčika na kľúčik II., Vtáčik jasnovidec, Slovart 2011

© Autorské práva vyhradené

debata chyba