Vychádza monografia Svetlany Fialovej

V Šopa Gallery vydali svoju prvú publikáciu — odbornú monografiu vizuálnej umelkyne Svetlany Fialovej. Pokrstia ju 30. septembra o 18.00 v kníhkupectve Artforum Košice.

26.09.2021 15:00
Svetlana Fialová Foto:
Publikácia obsahuje aj inšpiračné zdroje, osobný archív fotografií, či doposiaľ nepublikované autorkine zápisky a poznámky.
debata

“Žijeme v rýchlom slede opakujúcich sa obrazov. Zastaviť sa pri nejakom okamihu nie je ľahké. A práve umenie Svetlany Fialovej je v tom, že dokáže istým spôsobom zachytiť ten okamih. Často je bizarný, často je banálny, ale napriek tomu je hodný zastavenia sa," povedal Peter Tajkov, editor monografie.

Publikácia nie je len chronologickým zhrnutím autorkinej tvorby za posledných 15 rokov, ale obsahuje aj jej inšpiračné zdroje, osobný archív fotografií, či doposiaľ nepublikované autorkine zápisky a poznámky.

Odbornú aj umeleckú reflexiu dopĺňajú texty domácich a zahraničných odborníkov (Peter Tajkov, kurátor a teoretik umenia, Juliana Sokolová, poetka a filozofka, Lenka Sýkorová, kurátorka a teoretička umenia, Max Ryynänen, filozof). Autorom grafického dizajnu a zalomenia publikácie je Roman Juhás z Midfeld Studio.

“V publikačnej a vydavateľskej činnosti máme ambíciu pokračovať aj v budúcnosti a zhodnocovať tak prácu súčasných autorov a autoriek z nášho prostredia," povedala Petra Housková, riaditeľka a kurátorka Šopa Gallery.

Šopa gallery je priestorom na prezentáciu súčasného umenia v Košiciach. Už šiesty rok galerijný tím prináša v spolupráci s externými kurátormi a teoretikmi výnimočný medzinárodný program. Prostredníctvom sprievodných podujatí v podobe komentovaných prehliadok, diskusií s kurátormi a umelcami a prednáškami prispieva ku komplexnejšiemu pochopeniu jednotlivých autorských stratégii a zároveň prináša ďalší podnetný obsah, ktorého snahou je vyzývať nielen kultúrnu obec k otázkam a dialógu k aktuálnym spoločenským témam. Šopa Gallery rozšírilo svoj záujem aj o publikačnú činnosť, ktorá poukazuje na tvorbu súčasných autorov a autoriek z nášho prostredia, a zároveň poskytuje ďalšiu možnosť prezentácie ich umenia na Slovensku aj v zahraničí.

Svetlana Fialová sa narodila a žije v Košiciach. Absolvovala štúdium na pražskej AVU v Ateliéri malby II pod vedením doc. Vladimíra Skrepla a doktorandské štúdium u školiteľa prof. Daniela Fischera na bratislavskej VŠVU. Počas doktorandského štúdia absolvovala ročnú stáž v londýnskej Red Gallery v rámci štipendijného programu ERASMUS+.

Fialová je laureátkou Jerwood Drawing Prize 2013, finalistkou Essl Art Award za Českú -republiku, Ceny kritiky za mladou malbu a VÚB Maľby roka v rokoch 2020, 2015 a 2012. Sólovo vystavovala v Paríži, Viedni, Prahe a Bratislave. Na prelome rokov 2018—2019 sa v rámci projektu KAIR zúčastnila dvojmesačného rezidenčného pobytu v Youkobo Art Space v Tokiu. V súčasnosti pôsobí ako odborná asistentka na Fakulte umení v Košiciach v Ateliéri grafiky a experimentálnej tvorby pod vedením prof. Petra Rónaia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Svetlana Fialová #Šopa Gallery