Cena z Dolnej zeme pre Etelu Farkašovú

Spisovateľka Etela Farkašová získala Cenu Ondreja Štefanka, ktorú jej v týchto dňoch udelili - a aj osobne priviezli - rumunskí Slováci z Dolnej zeme. Túto cenu každoročne udeľuje Kultúrna a vedecká spoločnosť Ivana Kraska (KVSIK), ktorá sídli v Nadlaku, a to spolu so Svetovým združením Slovákov v zahraničí.

27.09.2021 15:00
Etela Farkašová Foto:
Záujem Farkašovej o dolnozemskú kultúru súvisí s faktom, že jej manžel sa narodil vo Vojvodine.
debata

Spoločnosť Ivana Kraska, ktorá združuje literárne osobnosti slovenskej menšiny v Rumunsku, vznikla v roku 1994 (korene siahajú až do roku 1976). Spoločnosť sa venuje vydávaniu kníh a vedecko-výskumnej činnosti zameranej na kultúrnu históriu i súčasnosť slovenskej menšiny v Rumunsku, Srbsku a v Maďarsku. Organizuje tiež odborné semináre a rôzne kultúrne podujatia.

Cena je pomenovaná po kultúrnom dejateľovi Ondrejovi Štefankovi, ktorého aktivity mali veľký význam pre oživenie a skvalitnenie života slovenskej literatúry v Rumunsku a v ďalších krajinách, kde žije slovenská menšina. Založil a viedol dvojjazyčný časopis pre kultúrny dialóg slovenskej a rumunskej literatúry Rovnobežné zrkadlá (Oglinzi paralele), kultúrno-spoločenský časopis Slovákov a Čechov v Rumunsku Naše snahy a Naše Snahy Plus zameraný na literárnu tvorbu. Podieľal sa aj na znovuvydávaní časopisu Slovákov v Maďarsku, Rumunsku a Srbsku Dolnozemský Slovák.

Etela Farkašová je známa nielen ako vynikajúca spisovateľka, ale aj ako organizátorka literárneho života. Dobre pozná aj Dolnú zem: „Spoznala som sa s viacerými osobnosťami z Dolnej zeme už viac ako pred desaťročím. Naša spolupráca má rôzne podoby a stále trvá. Spomeniem aspoň päť antológií slovensky píšucich autoriek zo Srbska, Rumunska, Maďarska a Slovenska, ktoré sme pripravili s poprednou spisovateľkou Vierou Benkovou žijúcou v Báčskom Petrovci. Zostavili sme aj spoločnú knihu rozhovorov s osobnosťami slovenskej dolnozemskej a našej „hornozemskej“ literatúry, nazvanú Zbližovanie. Som presvedčená, že taká spolupráca má význam pre všetky zúčastnené strany. Pre mňa osobne bolo ozajstným zážitkom, keď som postupne objavovala kultúrne tváre slovenského dolnozemského sveta a spoznávala tamojšie osobnosti. Čítam a recenzujem ich knihy, na stránkach Slovenských pohľadov pravidelne prinášam informácie o výborne vyprofilovanom časopise Nový život, ktorý sa venuje dianiu v dolnozemskej slovenskej literatúre.“

Etela Farkašová je známa aj ako organizátorka... Foto: Ľuboš Pilc
Etela Farkašová Etela Farkašová je známa aj ako organizátorka literárneho života.

Záujem Etely Farkašovej o dolnozemskú kultúru súvisí s faktom, že jej manžel sa narodil vo Vojvodine. Hoci ako osemročný prišiel s rodičmi na Slovensko, kraj, kde sa narodil, stále pokladá za svoju druhú domovinu. „Od neho som sa veľa dozvedela o životaschopnosti tamojšej slovenskej menšiny, o jej bohatých kultúrnych tradíciách,“ hovorí Farkašová. Pri všetkej tej činnosti jej ani na um neprišlo, že by mohla dostať cenu. O to viac ju prekvapil telefonát z Nadlaku, ktorým ju pozývali na slávnostnú konferenciu, kde sa odovzdáva aj cena Ondreja Štefanka. Etela Farkašová si však z objektívnych i subjektívnych príčin po cenu ísť nemohla, a tak jej cenu priviezli. Aj za to im patrí vďaka.

„Mrzí ma, že som nemohla cestovať, lebo by som rada spoznala mesto, ku ktorému sa viaže časť našej literárnej histórie i súčasnosti. Je to vzácny fenomén. Napokon sa odovzdanie ceny uskutočnilo v Bratislave, na pôde mojej alma mater, na ktorej som pôsobila takmer štyri desaťročia a ku ktorej mám stále emocionálny vzťah. Rada ešte dodám, že viacerí z učiteliek a učiteľov Filozofickej fakulty UK majú s KVSIK v rámci výskumných projektov živé pracovné kontakty, zúčastňujú sa na konferenciách tejto spoločnosti. Skrátka, posilňujú sa väzby medzi dvoma, ba aj viacerými súčasťami slovenskej kultúry – a to je dobre.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Etela Farkašová #Cena Ondreja Štefanka