Spisovateľ a scenárista Dušan Taragel má nevydaný rukopis nového románu

Rozprávky pre neposlušné deti patria k najúspešnejším súčasným detským knihám – tým skôr, že po nich radi siahnu aj dospelí. Ich autor Dušan Taragel je rovesníkom Petra Pišťanka a bol aj jeho literárnym súpútnikom. Spájala ich nielen Devínska Nová Ves, v ktorej vyrastali, ale aj chuť vysmievať sa z manierov slovenskej literatúry a menovite socialistického realizmu.

28.09.2021 14:00
Dušan Taragel Foto: ,
Spisovateľ Dušan Taragel bol súputnikom zosnulého literáta Petra Pišťanka.
debata

„Peter bol pre mňa jedným z dôvodov, prečo som začal písať. Preňho bolo písanie príbehov už odmalička úplne prirodzené, zatiaľ čo ja som sa obzeral okolo seba a pýtal som sa: Kto okolo nás ešte píše? Je to v poriadku, písať vymyslené príbehy? Spolužiaci na základnej škole hrali futbal, boli takí, čo počúvali rockovú hudbu, ale aby niekto písal príbehy, takého tam nebolo. Okrem Pišťanka,“ povedal spisovateľ, publicista a scenárista Dušan Taragel, ktorý sa stredu 29. septembra dožíva 60 rokov.

Dušan Taragel sa narodil 29. septembra 1961 v Bratislave. Vyučil sa za prevádzkového chemika, v rokoch 1981 – 1985 vyštudoval teóriu kultúry na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Pracoval v Chemických závodoch Juraja Dimitrova (dnes Istrochem) aj vo Vodárňach a kanalizáciách, neskôr sa stal hudobným redaktorom Slovenského rozhlasu.

Peter Pišťanek, Dušan Taragel: Sekerou a nožom...
Sekerou a nožom, kniha, Peter Pišťanek, Dušan Taragel Peter Pišťanek, Dušan Taragel: Sekerou a nožom autor obálky druhého vydania: Danglár, Slovart 2012

V rokoch 1993 – 2005 pracoval v reklame ako copywriter či creative director. Ako publicista a editor pôsobil vo viacerých redakciách, písal scenáre k televíznym seriálom Mafstory či Profesionáli. Od februára pracuje v Rozhlase a televízii Slovensko (RTVS), konkrétne v Slovenskom rozhlase na pozícii redaktora Oddelenia literárno-dramatickej výroby.

Dušan Taragel publikoval v časopisoch od roku 1988. Jeho knižnému debutu predchádzal úspešný filmový projekt – scenár k filmu Baščovanský a zať, ktorý v roku 1994 nakrútil Tomáš Krnáč.

V roku 1997 Taragel debutoval knihou Rozprávky pre neposlušné deti a ich starostlivých rodičov. Obsahovala 14 netradičných rozprávok obsahujúcich pre tento žáner neobvyklú mieru nadsázky, irónie a čierneho humoru. Kniha sa dočkala piatich vydaní, prekladov do češtiny, poľštiny a ďalších jazykov.

Spisovateľ Dušan Taragel. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Dušan Taragel Spisovateľ Dušan Taragel.

Spolu s Petrom Pišťankom je Dušan Taragel autorom dnes už kultovej zbierky poviedok Sekerou & nožom (1999, 2011) so staršími textami oboch autorov z rokov 1981 – 1991.

„S Petrom sme mali spoločné záujmy – čítanie kníh, počúvanie hudby, takže keď mi ešte na základnej škole dal prečítať veci, ktoré napísal, začalo mi to vŕtať v hlave a hovoril som si: Veď to je úžasné! Takto by som to mohol aj ja! Vďaka nemu som prelomil bariéru ostychu a začal sám tvoriť, napríklad som napísal pokračovanie amerického televízneho seriálu Na západ od Santa Fé, čo bola kovbojka, ktorá šla v nemčine na viedenskej televízii. Peter naproti tomu uplatnil svoj záujem o vojnovú techniku a napísal pokračovanie vtedy veľmi obľúbeného vojnového seriálu pre deti Štyria tankisti a pes. Nuž a toto nám zostalo až do konca. Inšpirovali sme sa predovšetkým v oblasti kníh, hudby a písania. Kto čo čítal, videl či počul, kto čo napísal alebo píše,“ spomína Dušan Taragel.

Bol tiež editorom a spoluautorom akčného komiksu Roger Krowiak (2002), zostavil dvojdielnu antológiu Sex po slovensky 1, 2 (2004, 2005). Napísal textovú časť komiksu Jánošík (2006). Záľubu v ľahších literárnych žánroch a schopnosť ich parodovať predviedol v mystifikujúcej knihe Vražda ako spoločenská udalosť (2006). Naposledy mu v roku 2013 vyšla zbierka poviedok Polrok bez sexu.

Dušan Taragel: Polrok bez sexu Foto: Dixit
anotka SEX Dušan Taragel: Polrok bez sexu

„Vo vydavateľstve mi leží rukopis románu, ktorý nemá názov, snáď ho čoskoro bude mať a rýchlo sa dostane k čitateľom. Nie je to pozitívny príbeh, ale napínavý je dosť, je to triler o smrti, ktorá akoby sa odtrhla z reťaze,“ prezradil Taragel.

Venuje sa tiež tvorbe prvého slovenského literárneho bulváru Literát.sk, ktorý s dvoma priateľmi a s podporou Fondu pre umenie spustil vo februári. „Písať o novinkách v literatúre pohľadom bulvárnych médií je zábavné pre čitateľov, aj pre spisovateľov, pretože konečne o nich niekto píše v superlatívoch,“ vysvetlil spisovateľ Dušan Taragel, ktorý tiež ako editor pre vydavateľstvo MEDIA RTVS pripravuje knihu Ktosi je za dverami. Pôjde o výber najlepších scénok Milana Lasicu a Júliusa Satinského z kultovej televíznej relácie, doplnený o rozsiahly doslov, pôvodné scenáre a ďalšie texty.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Pišťanek #Dušan Taragel