Peteraj, Augustín - Obrazy, texty, sentencie. Verše vpísané do obrazov

Prvýkrát na Slovensku vychádza jedinečné spojenie čistej poézie a nežných obrazov. Legendárny básnik a textár Kamil Peteraj vpísal básne do obrazov uznávaného maliara Martina Augustína.

09.02.2012 11:00
Kresba Martina Augustína Foto:
Kresba Martina Augustína.
debata

Či skôr naopak… Peteraj najskôr rukou napísal úryvky básní na nepopísané vzácne japonské papiere a výtvarník Martin Augustín k nim dokomponoval obrazy.

Vzniklo tak nezvyčajné umelecké dielo Obrazy, texty, sentencie. Predstavuje dva zážitky v jednom: radosť a potešenie z krásnych slov na vizuálne nádhernom pozadí. Toto unikátne dielo vychádza v limitovanej edícii. Tri rôzne dvojice originálnych, signovaných grafických listov sú uložené v špeciálnych doskách so zlatou razbou a stužkami na zviazanie. Každá dvojica vychádza v náklade len 150 ks a grafické listy majú rozmery 49×69 cm, takže po zarámovaní z nich vzniknú originálne obrazy.

Súčasťou originálneho diela je aj 40-stranová knižka Bosá v priesvitných šatách, ktorá obsahuje osemnásť ilustrácií a prepisov básní. K čitateľom a milovníkom výtvarného umenia sa tak dostáva unikátne dielo s vysokou umeleckou hodnotou, ktoré je vytlačené najmodernejšou technológiou na špeciálnom papieri.

Kamil Peteraj, Martin Augustín - Obrazy, texty,... Foto: Ikar
Kamil Peteraj, Martin Augustín - Obrazy, texty, sentencie Kamil Peteraj, Martin Augustín - Obrazy, texty, sentencie

Autorský tandem Peteraj-Augustín úspešne spolupracoval už na oceňovanej knihe Toto je moja reč (Najkrajšia kniha Slovenska 2008). Martin Augustín je navyše známy aj za hranicami. Jedným zo svojich obrazov doslova očaril somálsku modelku a autorku bestselleru Púštny kvet Waris Dirieovú, ktorá ho od výtvarníka dostala ako osobný dar počas návštevy Slovenska.

debata chyba