Emil Zátopek: Príbeh vytrvalého človeka

Film Davida Ondříčka Zátopek patrí k tým, po ktorých sa chce divákom ešte debatovať. Túto túžbu môže splniť aj kniha Ricka Broadbenta Vytrvalosť – Pozoruhodný príbeh a doba Emila Zátopka, ktorá vychádza po štyroch rokoch vo vydavateľstve Slovart ako dotlač a obsahuje mnohé podrobnosti, ktoré film naznačil, ako aj celkom nové informácie.

29.09.2021 15:00
Emil Zatopek - kniha Foto:
Obal knihy o fenomenálnom českom bežcovi.
debata

Emil Zátopek je z hľadiska dnešnej doby kontroverzná postava, čím je jeho osud ešte zaujímavejší. Žil v odsudzovanej dobe a ešte sa aj angažoval. Nemohol však čakať na lepšie časy, lebo by premárnil svoj talent. Musel robiť aj kompromisy, a keď to odmietol, degradovali ho v armáde aj v športe.

m Čítajte viac Film Zátopek rozbúši srdce ako beh

Svet sa tomu čudoval, ale on sám bol natoľko vnútorne silný, že nezatrpkol a žil aj naďalej životom víťaza. Snažil sa robiť veci, ktorým veril a nespreneveriť sa sám sebe. Jednoducho, zo Zátopkovho života sa dá učiť nielen pokiaľ ide o šport, ale ako vytrvať aj na iných tratiach.

Pohľad zboku

Knihu napísal Rick Broadbent, anglický športový novinár (žije v Dorsete, píše pre The Times) a autor viacerých kníh z oblasti atletiky.

Jeho kniha o Zátopkovi po prvý raz vyšla vo vydavateľstve Slovart v roku 2016 a začiatok príbehu pripomína aj začiatok Ondříčkovho filmu: 18. júna 1966 pristáva v Prahe lietadlo, z ktorého vystúpi austrálsky športovec Ron Clark a na letisku ho víta Emil Zátopek. Prežijú spolu niekoľko dní, ktoré vyvolávajú aj spomienky na minulosť.

Emil Zátopek Čítajte viac Z Emila Zátopka bude komiksová postavička

Rick Broadbent píše o športovcovi veľmi živo. Pridŕža sa síce faktov, ale jeho rozprávanie obsahuje aj nálady, farby, vône, rôzne postrehy a podrobnosti zo života. Píše o ľuďoch, ktorí boli Zátopkovi blízki alebo mu ublížili, uvádza zaujímavé detaily.

O Ronovi Clarkovi sa čitateľ napríklad dozvie, že je Austrálčan a že pochádza z rodu zlatokopov, no na ryžovacej miske mu ležia iba zlaté medaily za beh. Aj Ron miloval tento šport, obdivoval Emila Zátopka a stal sa jeho priateľom, ako aj priateľom jeho ženy Dany.

Václav Neužil ako Emil Zátopek a Martha Issová... Foto: JULIE VRÁBELOVÁ/Bontofilm
Zatopek Václav Neužil ako Emil Zátopek a Martha Issová ako jeho manželka Dana vo filme o legendárnom atlétovi.

V knihe, ktorá sa číta ako román, vystupuje aj veľa postáv zo svetového športu. Autor prezrádza rôzne finty atlétov, skúma ich psychiku vo chvíľach slávy aj porážok. Opisuje, aké postavenie mal šport v Československu, aká to bola doba a ako v nej bežal aj kľučkoval Emil Zátopek.

Zaujímavé je práve to, že príbeh píše cudzinec a dianie vidí trocha inak než Zátopkovi rodáci. Informácie má ale z prvej ruky, stretával sa s Danou Zátopkovou, ktorá mu o svojom mužovi rozprávala. Tak sa dozvedá, aj to, že Emil večer Dane pred spaním často recitoval básne. Niečo z vlastnej tvorby, ale naučil sa napríklad aj úryvky z Kiplinga. Rád spieval, žartoval, vedel sa zastať ľudí.

Vydal Olgu Fikotovú

V knihe je jedna kapitola venovaná diskárke Olge Fikotovej, ktorá na olympiáde v Melbourne v roku 1956 získala pre Československo zlatú medailu a aj sa tam zamilovala do amerického športovca Connollyho.

Chceli sa vziať, ale politická situácia bola v Československu taká absurdná, že jej v tom funkcionári bránili. Zátopek sa vybral priamo za prezidentom Zápotockým, svojím kamarátom, a vybavil Fikotovej svadbu na Staromestskej radnici.

Emil Zátopek si beží po zlatú medailu v behu na... Foto: SITA/AP
Emil Zátopek Emil Zátopek si beží po zlatú medailu v behu na 10 000 m na OH 1952 v Helsinkách.

Skrátka, kniha približuje rôzne paradoxy života a dokazuje, že vytrvalosť je jedným z tromfov, ktoré má človek vždy k dispozícii, ak chce nájsť životnú rovnováhu. Okrem morálneho posolstva je však v publikácii aj veľa praktických informácií – dátumy a miesta rôznych pretekov, prehľad rekordov, presné časy výkonov a podobne.

Kto sa zaujíma o športovú problematiku hlbšie, určite uvíta dotlač tejto knihy ako užitočnú pozornosť. Film vyvoláva emócie, ale aj zvedavosť na ďalšie podrobnosti. Kniha ich uspokojuje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #životopis #Emil Zátopek #Rick Broadbent