Kamil Peteraj: Keď ľudia počujú slovo poézia, zľaknú sa

Jedinečné diela dvojice Kamil Peteraj-Martin Augustín, Obrazy, texty, sentencie a Bosá v priesvitných šatách, pokrstili Emília Vášáryová a Jozef Bednárik.

16.02.2012 10:58
Emília Vášáryová, Jozef Bednárik Foto:
Knihy Obrazy, texty, sentencie a Bosá v priesvitných šatách pokrstili Emília Vášáryová a Jozef Bednárik.
debata

Keď ľudia počujú slovo poézia a básne, tak sa trocha zľaknú a majú pocit, že toto umenie je len pre nejakú špecifickú skupinku ľudí. Ja si myslím, že póezia je pre každého, kto hľadá niečo iné ako nachádza vo filmoch či románoch. Ale povedal by som, že kniha Bosá v priesvistných šatách je najmä pre ženy," uviedol Kamil Peteraj.

Druhá kniha, ktorá v utorok uzrela svetlo sveta, má názov Obrazy, texty, sentencie. Ide o spoločné dielo, kde Kamil Peteraj najprv rukou napísal úryvky básní na nepopísané vzácne japonské papiere a výtvarník Martin Augustín k nim potom dokomponoval obrazy. Vzniklo tak unikátne umelecké dielo, ktoré predstavuje dva zážitky v jednom.

„O Martinovi Augustínovi je známe, že svojou tvorbou fascinuje hlavne ženy, ale musím povedať, že to platí aj o mne,“ povedal s úsmevom Peteraj. Ako ďalej uviedol, čím je ako básnik starší, tým viac skúseností má, o živote vie viac a je na seba oveľa tvrdší, než bol v mladosti.

„Ja som celý život túžil ilustrovať básne a podarilo sa mi to už pred pár rokmi pri knihe Kamila Petraja Toto je moja reč. A teraz sme sa dohodli na spolupráci aj ku knihám Obrazy, texty, sentencie a Bosá v priesvitných šatách, čo bola pre mňa výnimočná práca,“ povedal výtvarník Martin Augustín.

Knihy pokrstili herečka Emília Vášáryová a režisér Jozef Bednárik. „Ja by som týmto knihám doprial, aby ich stihol osud príznačný pre diela, ktoré majú svoje nesporné kvality, ale ešte aj čosi navyše. A to Kamilova poézia má. Jeho básne pôsobia remeselne dokonale, majú v sebe posolstvo a majú vplyv,“ uviedol Bednárik.

Na krste kníh vystúpila aj speváčka Kristina, ktorej texty piesní pochádzajú práve z pera Kamila Peteraja. Koľko ich mladá speváčka od neho má, však spočítať nedokázala. „Ja som v minulosti veľmi často recitovala na súťažiach poéziu a dokonca aj s nejakými úspechmi. Ale nikdy by ma ani len vo sne nenapadlo, že práve ja padnem do oka Kamilovi Peterajovi a osloví ma,“ zaspomínala si Kristina a pokračovala: „Ja musím povedať, že najviac emócií zo všetkých jeho textov vo mne stále vyvoláva Horehronie a Ešte váham. Text Ešte váham pre mňa Kamil Peteraj napísal bez toho, aby ma videl, len sme sa počuli a to mu stačilo.“

debata chyba