Rushdie sa vrátil do Indie, aby volal po prebudení

Salman Rushdie sa po dlhšom čase odvážil prísť do Indie. Už nič neodradilo jedného z najúspešnejších beletristov súčasnosti, aby v sobotu na konferencii v Dillí otvorene vyhlásil, čo si myslí o politickej atmosfére v krajine.

19.03.2012 18:26
Salman Rushdie Foto:
Salman Rushdie
debata

Pred dvoma mesiacmi, keď sa radikálni moslimovia vyhrážali, že naňho spáchajú atentát, ak pricestuje na literárny festival v štáte Džajpur, svoju cestu z bezpečnostných dôvodov zrušil. Široká verejnosť vtedy vyjadrila veľké pobúrenie nad neschopnosťou indických orgánov zabezpečiť literátovi adekvátnu ochranu.

V svojom sobotňajšom prejave v Dillí kritizoval Rushdie politikov, ktorí podľa neho „poklonkujú radikálnym moslimským duchovným“ a jednoznačne sa postavil na obranu slobody prejavu.

Salman Rushdie, ktorého román z roku 1988 Satanské verše je stále v Indii zakázaný pre údajnú urážku moslimov, prehovoril na India Today Conclave v Dillí, kde vyjadril radosť, že je zase späť v Indii. Vzápätí sa však venoval kritike svojich oponentov.

„Kombinácia náboženského fanatizmu, politického oportunizmu a verejnej apatie poškodzuje tú slobodu, od ktorej sú všetky ostatné slobody závislé: slobodu prejavu,“ prehlásil Rushdie.

Podľa jeho mienky indickí politici zlyhali, keď sa nedokázali postaviť malému počtu moslimských skupín, ktoré sa úspešne usilovali o to, aby v januári nemohol prísť na literárny festival v Džajpure. Obvinil preto vládny Indický národný kongres (INK), že sa snažil zapáčiť sa moslimským voličom pred štátnymi voľbami, ktoré sa konali krátko po festivale.

„Ale nezabralo to, Rahúl,“ poznamenal Rushdie na adresu predsedu INK Rahúla Gándhího, ktorého strana si vo voľbách neviedla nijako slávne. „Roky a roky kľačíš pred každým mullom, ktorého postretneš, a ono to nakoniec nezaberie, z toho musíš byť znechutený,“ dodal.

Slávny 64-ročný spisovateľ, ktorý dlhodobo pod ochranou žije vo Veľkej Británii, zdôraznil, že obnovenie pohonu na knihu Satanské verše je súčasťou trendu v Indii, keď vyhrážky násilím sú používané na umlčanie nehodiacich sa názorov a umeleckých prejavov.

„Čo sa v Indii stáva čoraz obvyklejším, je kultúrna vojna proti všetkým formám umenia,“ povedal Rushdie. „Zdá sa, že prakticky každý deň je tu nejaké šikanovanie moslimami alebo hinduistami namierené proti skupinám, o ktorých predpokladajú, že ich urážajú.“

„Mrazivý dosah násilia je v tejto krajine nesmierne skutočný a stále rastie,“ dodal Rushdie, ktorého počas pobytu v Indii stráži mimoriadna ochranka. „Ľudia tu zväčša spia a nevnímajú, čo sa deje. Mali by ste sa prebudiť!“ zdôraznil.

debata chyba