Mešťana ocenili za výnimočnú knihu o holokauste

Publikácia s názvom Stála expozícia Múzea holokaustu - Sprievodca múzeom je doteraz počtom strán i obsahom jedným z najväčších diel o utrpení Židov na Slovensku, ktorých drvivá väčšina bola deportovaná do nacistických táborov smrti.

08.10.2021 07:00
Pavol Mešťan, riaditeľ židovského múzea Foto: ,
Pavol Mešťan, riaditeľ Múzea židovskej kultúry a autor knihy Stála expozícia Múzea holokaustu - Sprievodca múzeom.
debata (4)

Literárny fond udelil autorovi Pavlovi Mešťanovi za túto knihu Cenu za vedeckú a odbornú literatúru v kategórii spoločenských a humanitných vied za rok 2020. Niekdajší dlhoročný riaditeľ Múzea židovskej kultúry ju získal za publikáciu, ktorú vytvoril v spolupráci s bývalou zástupkyňou v jeho funkcii Stanislavou Šikulovou a s kolektívom.

Obsiahla publikácia, ktorá má 290 strán, sa zaoberá tragickými osudmi židovských väzňov pracovného a koncentračného tábora v Seredi. V súčasnosti sa tam nachádza Múzeum holokaustu, ktoré niekoľko rokov vytváral Mešťan až do súčasnej podoby tohto pietneho i náučného miesta.

„Ocenenie Literárneho fondu ma veľmi potešilo. Túto cenu vnímam nielen ako poctu za moju snahu, aby sa na hrozné príbehy väzňov v Seredi nezabudlo. Považujem ju i za poďakovanie tým, čo seredskú expozíciu dôkladne pripravovali,“ zdôraznil Mešťan.

Tábor v Seredi pôvodne fungoval ako pracovný, neskôr sa zmenil na koncentračný. Stal sa fakticky „prestupnou stanicou“ na ceste k vraždeniu. Nacisti – s pritakávaním slovenského vojnového štátu – odtiaľ deportovali Židov do svojich lágrov, kde ich zabíjali.

Mešťan poukázal na to, že kniha vyšla aj v anglickom jazyku: „Vďaka tomu som dostal prejavy ocenenia aj od vzácnych vedcov z celého sveta, ktorí sa zaoberajú holokaustom,“ dodal autor projektu múzea pracovného a koncentračného tábora v Seredi.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Pavol Mešťan #Múzeum židovskej kultúry