Katarína Hradská: Gizi Fleischmannová. Návrat nežiaduci

Gizi Fleischmannová (1892-1944) sa narodila v Bratislave v tradičnej židovskej rodine. Postupne sa zbližovala s ideami sionizmu, moderného židovského nacionalizmu.

26.04.2012 05:00
debata

 Stala sa vedúcou predstaviteľkou ženskej sionistickej organizácie na Slovensku, ktorá sa rýchlo dostala aj do medzinárodného povedomia.

Katarína Hradská: Gizi Fleischmannová. Návrat... Foto: Marenčin PT
Katarína Hradská: Gizi Fleischmannová. Návrat nežiaduci Katarína Hradská: Gizi Fleischmannová. Návrat nežiaduci

Jej organizačné schopnosti a ambícia pomáhať vyvrcholili v čase holokaustu, keď sa stala vedúcou predstaviteľkou Pracovnej skupiny, ilegálnej odnože v rámci Ústredne Židov. Ako žena a navyše sionistka dokázala v nej okolo seba sústrediť a viesť mužov zo všetkých prúdov vtedajšieho židovského spektra.

Pod jej vedením organizovali pomoc na zastavenie deportácií a zmiernenia utrpenia. Uplácaním skorumpovaných úradníkov na najvyšších miestach sa jej podarilo zachrániť tisíce Židov, sama však neunikla pozornosti štátnej bezpečnosti. Zahynula v jednom z posledných transportov do Osvienčimu.

Katarína Hradská (1956) pracuje v Historickom ústave SAV, kde sa venuje problematike slovenskej židovskej komunity počas holokaustu.

Katarína Hradská: Gizi Fleischmannová. Návrat nežiaduci, Marenčin PT

debata chyba