Knižný tip Pravdy: Naničhodnica

Najnovšia kniha spisovateľky a dramatičky Jany Juráňovej Naničhodnica sa prebojovala medzi päť finalistov najlepších slovenských próz Anasoft litera.

12.10.2021 09:00
debata
Jana Juráňová: Naničhodnica Foto: Aspekt
kniha nanichodnica jana juranova Jana Juráňová: Naničhodnica

Prináša zaujímavú spoločenskú sondu do súčasných pomerov, keď doba ľudí vtláča do ich vlastných životov, izoluje ich pred trápeniami sveta. Tie sa nás netýkajú, svojich starostí máme dosť. Udržať si prácu, vzťah s partnerom či partnerkou, uživiť sa a pokiaľ možno neklesnúť pritom celkom hlboko.

Finalova paetka Anasoft litera Anasoft litera Peter Balcar  Large Čítajte aj Anasoft litera: Najlepšie knihy napísali štyri ženy a jeden muž

Hlavnou hrdinkou je stará žena, ktorá sa ocitne bez strechy nad hlavou a žije na chodbách polikliniky. Ľudmila si cez deň sadá raz pred jednu, raz pred druhú ambulanciu, ale nikam nevchádza. Nepatrí nikam, len sa naučila byť nenápadná a potajomky tam aj prespáva. Nemá kam ísť, nemá nikoho a nikomu nechýba. Snaží sa ostať v čistote a peniaze z dôchodku jej zatiaľ vystačia na banán z bufetu a kávu z automatu. Na chodbe polikliniky stretáva vždy iných ľudí a niektorí vstúpia do jej života.

Tremolo ostinato Čítajte aj Recenzia knihy: Veronika Šikulová videla báseň v rieke

Bezprizornú starenku si všimne novinár Miloš a nahovorí ju na reportáž: keď o nej napíše, možno sa nájde človek, ktorý jej pomôže. A taký človek naozaj príde. Podnikateľka Linda na to má svoje dôvody – ukazuje sa s ňou v televízii a na obálkach časopisov, aby si zlepšila imidž. Ani Miloš o nej nepísal len z číreho altruizmu, potreboval tému, ktorá by ho udržala v kurze. Mladá Dorotka, manželka bývalého politika, starenke vybaví ubytovňu a pozve ju na nedeľný obed – aby si skutkom kresťanskej lásky vymodlila vytúžené dieťa. Ľudmilin život sa prepletá s cudzími, jej spomienky sa miešajú s pachuťou iných životov, až sa kruh napokon uzatvára. Kniha vyšla vo vydavateľstve Aspekt.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižné tipy