Najlepšiu prózu roka napísala Barbora Hrínová

Cena Anasoft litera za najlepšiu slovenskú prózu má svojho víťaza, vlastne víťazku. Odborná porota vybrala spomedzi 165 autorov a ich kníh debutantku Barboru Hrínovú a jej poviedkovú zbierku Jednorožce, ktorá vyšla vo vydavateľstve Aspekt.

12.10.2021 20:00
Barbora Hrínová Foto:
Víťazka ceny Anasoft Litera, Barbora Hrínová.
debata

Laureátka 16. ročníka prestížnej slovenskej literárnej ceny je nová tvár a o prvenstve sa nerozhodovalo ľahko. "V najužšom výbere skončila silná, kvalitatívne vyrovnaná trojka. O výbere laureátky rozhodli jemné detaily, predovšetkým zvýšená autorská vnímavosť a schopnosť zosilňovať – dúfajme – aj čitateľskú citlivosť,“ približuje svoje rozhodnutie odborná porota, ktorá o kvalite nominovaných kníh diskutovala vo finále viac ako štyri hodiny.

Anasoft litera 2021 / Barbora Hrínová: Jednorožce

„To, čo je nebadateľné a často považované za periférne alebo menejcenné, sa v knihe Barbory Hrínovej Jednorožce dostáva do centra pozornosti,“ vyzdvihla odborná porota. „Hrínová nám ukazuje, že krehkosť, ktorú máme tendenciu prehliadať, môže byť hodnotou. Citlivosť v jej debutových poviedkach nie je prezentovaná ako zlyhanie, ale je presvedčivo tvarovaná ako základný atribút ľudskosti. Hrínová píše o inakosti, neexotizuje ju však ani neexploatuje, a práve preto nám umožňuje prijať rozličné spôsoby života či hľadania identity.“

Odbornú porotu tento rok tvorili česká spisovateľka, literárna historička, scenáristka a prekladateľka Radka Denemarková, poetka, prekladateľka, filmová kritička a teoretička Mária Ferenčuhová, publicista a literárny kritik Patrik Garaj, poľský literárny vedec Rafał Majerek a literárna vedkyňa Marta Součková.

Ako prezradila laureátka ceny Anasoft litera Barbora Hrínová, postavy ocenenej zbierky poviedok sú „jednorožce alebo tzv. veční hľadači. Sú to ľudia istým spôsobom odlišní, prípadne ich tak vníma okolie. Pritom sa len snažia o také veci ako všetci ostatní, napríklad o lásku, vzťah, akceptáciu alebo nejaké porozumenie“. S ocenením je spojená aj finančná odmena 10 000 eur a hmotná cena, ktorú z odrezkov skla a zrkadiel vyrobila dizajnérka Mia Čopíková a nazvala Najväčšia mágia je vždy ukrytá vo vnútri. Jednotlivé vrstvy sú lepené na seba tak, že pripomínajú knihu aj s jej listami, vnútri je ukrytý nápis: Anasoft litera 2021.

Cenu čitateľov tento rok získala Veronika Šikulová za román-neromán Tremolo ostinato z vydavateľstva SLOVART. Kniha je voľným rozprávaním o hudbe, písaní, vzťahoch a rodine, o blízkych, ktorí tu boli, sú a ostávajú. „Písaný text je úkaz, niekedy kopec, otrasná skúsenosť, krajina, ktorá nemá mapu, odbočeniami sú metafory, skratkou trebárs rým, zavše nastavuje nohu, a keď si myslíte, že ste stratení, prišli ste do cieľa,“ dočítate sa na strane 229 v poviedke Drozdy už maľujú vajká.

„(Šikulová) vie dať textu rytmus, farbu, melódiu. Je z toho neromán, ktorý však obsahuje množstvo príbehov, osudov a drám. Zdá sa, akoby písala, čo jej slina na jazyk prinesie, ale ak je to tak, prináša jej slina na jazyk aj perfektné state, obrazy, melódie, sumáre,“ napísala o knihe redaktorka Pravdy Helena Dvořáková.

V decembri na festivale Autoriáda ešte vyhlásia absolútneho laureáta alebo laureátku ceny René – Anasoft litera gymnazistov.

Barbora Hrínová

Vyštudovala dramaturgiu a scenáristiku na VŠMU v Bratislave, kde pôsobí ako pedagogička v Ateliéri scenáristickej tvorby. Absolvovala výskumné pobyty v Gruzínsku a ako držiteľka Fulbrightovho štipendia štúdium na univerzite v Kalifornii. Spolupracovala na viacerých televíznych seriáloch a reláciách pre RTVS a Český rozhlas.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Aspekt #Barbora Hrínová #Jednorožce