Staromestská knižnica organizuje Týždeň českej detskej literatúry

Staromestská knižnica v Bratislave opäť organizuje Týždeň českej detskej literatúry. Cieľom je predstaviť detským čitateľom českú literatúru, jazyk i kultúru. V poradí šiesty ročník podujatia potrvá do 24. októbra.

20.10.2021 14:00
debata

„Na Slovensku vychádza množstvo výborných kníh pre deti od českých autorov, o ktorých možno neviete, ale knižnice áno,“ informovala Lenka Čechvalová z referátu marketingu knižnice.

V pobočkách knižnice na Záhrebskej, Západnom rade, Karadžičovej a Panenskej ulici je pripravená výstava detských kníh českých autorov. V centrálnej knižnici na Blumentálskej ulici sú k dispozícii knihy mladej českej autorky Pavly Hanáčkovej, ktorá sa v júni stala obeťou tornáda na južnej Morave.

Český ilustrátor Zdeněk Miler s dcérou Kateřinou a Krtkom Čítajte viac Zdeněk Miler, tvorca slávneho Krtka, by oslávil 100 rokov

Deti zo staromestských materských a základných škôl zároveň cez zážitkové čítanie spoznajú známych i menej známych zvieracích hrdinov, zažijú i dramatizované čítanie z knižky Ivy Procházkovej s názvom Eliáš a babička z vajíčka.

Na umeleckom workshope sa deti zahrajú na maliarov a zistia, čo sa deje v galérii a ako umelci tvoria svoje diela. Chýbať nebude ani divadelné predstavenie.

Týždeň českej detskej literatúry vyvrcholí v nedeľu (24. 10.) literárnou opekačkou pre rodiny s deťmi, ktorá bude spojená s lesnými hrami a čítaním.

K najznámejším detským príbehom z pier českých spisovateľov patrí napríklad Krtko od Zdeňka Milera, Ferdo Mravec od Ondřeja Sekoru či Rozprávky o psíčkovi a mačičke od Josefa Čapka.

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #knihy #detské knihy #česká literatúra #detská literatúra