Knižné tipy Pravdy: historická detektívka aj život vo vesmíre

Historická detektívka, v ktorej je hlavným podozrivým vyšetrovateľ, klasika od Agathy Christie, univerzálny príbeh o dejinách ľudstva počas dvetisíc rokov, historický román, ktorý vychádza zo skutočného zemetrasenia v San Franciscu a ďalšie tipy na dobré čítanie.

27.10.2021 06:00
debata

A. J. Kazinski, Thomas Rydahl: Vražda morskej panny

A. J. Kazinski, Thomas Rydahl: Vražda morskej... Foto: Lindeni
kniha Vrazda-morskej-panny A. J. Kazinski, Thomas Rydahl: Vražda morskej panny

Historická detektívka, v ktorej je hlavným podozrivým vyšetrovateľ. V Kodani v roku 1834 našli v prístave zohavené telo mladej krásnej prostitútky, dlhé vlasy má plné mušlí. Jej sestra identifikuje ako vraha mladého neúspešného básnika, hoci on to popiera. Vďaka mecenášovi dostane priepustku na tri dni, aby získal dôkazy o svojej nevine.

John Boyne: Putovanie k bránam múdrosti

John Boyne: Putovanie k bránam múdrosti Foto: Slovart
kniha Putovanie k branam mudrosti John Boyne: Putovanie k bránam múdrosti

Univerzálny príbeh o dejinách ľudstva pokrýva časový úsek dvetisíc rokov. Jeho základom je rodina – otec, mama a dvaja synovia. Jednému koluje v žilách pomsta, druhý má umeleckú dušu. Osudy hrdinov sa pretínajú na rôznych miestach a v rôznych dobách – od Palestíny na začiatku prvého tisícročia až po život vo vesmíre v treťom tisícročí.

Megan Chance: Zrodená z trosiek a popola

Megan Chance:Zrodená z trosiek a popola Foto: Grada
kniha Zrodena z trosiek a popola Megan Chance:Zrodená z trosiek a popola

Historický román vychádza zo skutočnej udalosti, zemetrasenia v San Franciscu v roku 1906. Mladučká May je po smrti matky sama a bez prostriedkov. Keď prijme pozvanie od tety, o ktorej ani netušila, zistí, že za bohatstvom sa skrývajú temné tajomstvá. Zachráni ju paradoxne katastrofa. Príbeh o zrade, láske a odvahe pobiť sa za svoj život.

Fiona Davisová: Knižnica na Piatej avenue

Fiona Davisová: Knižnica na Piatej avenue Foto: Tatran
kniha kniznica na piatej avenue Fiona Davisová: Knižnica na Piatej avenue

V historickom románe ožívajú tajomstvá veľkolepej newyorskej knižnice a príbehy dvoch žien – jednej v roku 1913 a druhej v roku 1993. Pátranie po vzácnych knihách sa pre obe stáva hlboko osobným dobrodružstvom. Príbeh s jemnou krimi zápletkou, inšpirovaný skutočnou udalosťou, s feministickým nádychom a nadčasovým odkazom.

Agatha Christie: 3 x Hercule Poirot

Agatha Christie: 3 x Hercule Poirot Foto: Slovenský spisovateľ
kniha 3x Poirot Agatha Christie: 3 x Hercule Poirot

Štvrtý výber z tvorby slávnej spisovateľky obsahuje tri detektívne príbehy. V románe Zlo pod slnkom si Poirot užíva dovolenku na ostrove, kým nenájdu zavraždenú známu herečku. Vražda na golfovom ihrisku nás zasa zavedie na sever Francúzska, kde vyšetruje vraždu milionára. Päť malých prasiatok otvára starý prípad vraždy slávneho maliara.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižné tipy