Čitateľské tipy Pravdy: napätie, poézia, história, underground

Príbeh štyroch generácií, Guinnessova kniha rekordov, zbierka básní, bizarná realita, kde sa logické stretáva s magickým. idol sovietskeho undergroundu Limonov. Alebo bylinový herbár či záchrana vlčice. Ďalšie tipy na čítanie.

17.11.2021 07:00
debata

Kolektív autorov: Guinnessova kniha rekordov

Guinness World Records 2022 Foto: Slovart
kniha Guinness World Records 2022 Guinness World Records 2022

V Guinnessovej knihe rekordov 2022 nájdete kombináciu pozoruhodných ľudí, zvierat, neuveriteľných vynálezov, športových legiend a špičkovej vedy. Tvorcovia sa zamerali na životné prostredie. Už úvodná kapitola hovorí, čo sa deje v našom ekosystéme, objavíte najväčšiu sochu z recyklovaného plastu, najekologickejšie mesto na svete a iných environmentálnych šampiónov.

Hervé Le Tellier: Anomália

Hervé Le Tellier: Anomália Foto: INAQUE
kniha Anomalia Hervé Le Tellier: Anomália

Kým by sme boli, keby sme spravili iné rozhodnutia? V júni 2021 otrasie životmi stoviek mužov a žien na palube letu z Paríža do New Yorku nečakaná udalosť. Viedli dvojitý život, už keď nasadali do lietadla: seriózny otec rodiny pracuje ako nájomný vrah, popstar využíva povesť sukničkára na maskovanie sexuálnej orientácie, nenápadný spisovateľ je autorom svetového bestsellera. Stroj po silných turbulenciách pristane na druhej strane bizarnej reality a logické sa stretáva s magickým.

Lauren Foxová: Pošli po mňa

Lauren Foxová Pošli po mňa: Foto: Tatran
vik41 kniha posli po mna Lauren Foxová Pošli po mňa:

Skutočný príbeh štyroch generácií žien z rodiny, ktorú rozbil nacistický režim. Román nabitý emocionálnym bohatstvom sa začína v predvečer druhej svetovej vojny, keď Annelise pred nebezpečenstvom varuje jej materinský cit. Jej vnučka po mnohých rokoch v Amerike náhodou natrafí na listy z Nemecka. Z nich pochopí, aké veľké obete musela počas vojny priniesť jej rodina. Príbeh je obohatený o výňatky z listov autorkinej prababičky.

Miriam Latečková: Herbár lisovaných liečivých bylín

Miriam Latečková: Herbár lisovaných liečivých... Foto: NOXI
kniha herbar Miriam Latečková: Herbár lisovaných liečivých bylín

V Herbári nájdete dvadsať byliniek, ktoré môžete použiť ako liek, ale aj v kuchyni. Nechýbajú v ňom tipy na voňavé bylinné čaje, sirupy i tinktúry. Okrem toho sa dozviete aj o histórii a vzniku herbárov. Naučíte sa tiež, ako si správne založiť svoj herbár, v akom množstve, kedy a aké bylinky zbierať a vyskúšate si to na vyčlenených stranách priamo v tomto Herbári. Autorka napísala tiež knihy Bylinky z babičkinej záhrady a Bylinkár.

Rupi Kaur: Moje telo, môj domov

Rupi Kaur: MOje telo, môj domov Foto: Lindeni
kniha moje telo moj domov Rupi Kaur: MOje telo, môj domov

Tretia zbierka básní kanadskej poetky s indickými koreňmi, autorky úspešných kníh Mlieko a med a Slnko a jeho kvet opäť v preklade Mirky Ábelovej. Jej témami sú láska, prijatie, zmena, rast či rodina a komunita, ale aj workoholizmus, izolovanosť, rasizmus či sexizmus. Intímny a úprimný rozhovor s vlastným ja. Moje telo, môj domov je ľúbostným listom pre seba, povedala autorka.

Emmanuel Carrère: Limonov

Emmanuet Carrére: Limonov Foto: Absynt
kniha limonov Emmanuet Carrére: Limonov

Idol sovietskeho undergroundu, disident, tulák, emigrant aj stratený vojak strieľajúci na Sarajevo. Búrlivý život Eduarda Limonova autor sleduje od jeho neľahkého detstva až po zúfalé a napokon úspešné pokusy o získanie uznania. Príbeh chlapca strateného vo víre veľkého sveta, ale aj znepokojivý obraz druhej polovice dvadsiateho storočia, plného násilia, anarchie, brutality i nenávisti.

Zuzana Štelbaská: Záchranná stanica: Vlčica Luna

Zuzana Štelbaská: Záchranná stanica: Vlčica Luna Foto: Albatros
kniha azchranna stanica vlcica luna Zuzana Štelbaská: Záchranná stanica: Vlčica Luna

Záchrana strateného psíka sa čoskoro zmenila na napínavý boj o život opusteného vĺčatka. Dokonalý prípad pre odvážnych zvieracích záchranárov. K vĺčatku Lune v novej detskej sérii čoskoro pribudnú aj ďalšie zvieratká, napríklad rys či medveď. Deti zažijú dobrodružstvo, aké v skutočnosti prežili záchranári v Zázrivej, ale navyše sa dozvedia, čo o týchto zvieratkách doteraz nevedeli. Kniha pre deti od 7 rokov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižné tipy