Drahší papier ohrozuje dotlače kníh

Od začiatku tohto roka došlo k výraznému zvyšovaniu cien papiera a lepeniek. Príčin je viacero, od zvýšenia dopytu po surovinách až po nedostatok recyklovaného papiera a prepravných síl. Ako to ovplyvnilo produkciu slovenských knižných vydavateľstiev?

09.11.2021 09:00
knihkupectvo alexis ivan majersky S Foto: ,
Čitatelia zvýšenie cien papiera zatiaľ nepocítia.
debata

Kvalita kníh sa nezníži

Ján Gregor z vydavateľstva Premedia hovorí, že mierne zvýšenie cien kníh je už takmer isté. „Výrazne narástli tlačiarenské náklady, nielen papier, ale aj kartón potrebný na spomínané tvrdé väzby, lepidlo či drevené plakety.“ Zároveň však dodáva, že predtým veľmi dlho nerástli. „Vôbec nekopírovali rast priemernej mzdy a podobné ukazovatele, takže to teraz budú iba dobiehať.“ Kvalita kníh by nedostatkom papiera utrpieť nemala. „Nedostatok papiera a lepenky sa neodráža na kvalite vydávaných kníh. Budú vychádzať v takom prevedení, ako boli plánované,“ uistila Valeria Malíková, výkonná riaditeľka vydavateľstva Ikar. Aj Gregor uvádza, že situácia nie je taká vážna, aby knihy začali masovo vychádzať v paperbackoch. „Tvrdé väzby tu majú príliš veľkú tradíciu, aby ich len tak vytlačila nejaká prechodná kríza.“ Riaditeľ Slovartu Juraj Heger však upozorňuje, že v niektorých prípadoch bude na úkor ideálneho papiera použitý ten, ktorý je práve na sklade.

Problém s Dunou

Aj napriek tomu, že sa vydavateľstvá na túto krízu pripravili, očakávajú problém s dotlačou úspešných titulov. „Na vzniknutú situáciu sme sa pripravili s dostatočným predstihom a všetky naše najpredávanejšie tituly budú na knižnom trhu včas a podľa plánu. Môže sa však stať, že pre nedostatok papiera nebude možné realizovať prípadné dotlače. Preto upozorňujeme zákazníkov, aby s nákupom vianočných darčekov príliš neváhali,“ hovorí Malíková, ktorá zároveň uviedla, že napriek odkladu niekoľkých titulov do budúceho roka vyjdú tie najočakávanejšie ešte do Vianoc.

„Vydavatelia, ktorí sa na Vianoce pripravovali s predstihom, by nemali mať problém so samotnou dostupnosťou papiera, možno v niektorých prípadoch s termínom jeho dodania. Oveľa reálnejšie však je, že nebude možné narýchlo dotlačiť najlepšie predajné tituly,“ povedal Heger.

„Vydavatelia museli robiť rôzne rošády, ale asi nik nepresúval dôležité tituly, odsúvali sa menšie, menej dôležité knihy. Veľký problém bude s dotlačami – tie sa v prípade úspešného titulu dali zvyčajne robiť operatívne, prišli do pár týždňov, teraz to môže byť aj pár mesiacov,“ uviedol Gregor a zároveň spomenul príklad knihy, ktorej dotlač ovplyvnil nedostatok papiera. „My máme napríklad problém s Herbertovým románom Duna, ktorý sa vďaka úspešnému filmu predáva lepšie, než sme čakali, a výpadok na trhu bude na pár dní v novembri a potom opäť asi aj v decembri.“

Ako sa bude situácia vyvíjať naďalej? „Tlak po Novom roku zrejme opadne, všetci sa snažia vydať veľké veci na predvianočný trh, v novom roku sa zvyčajne robia dotlače a menšie tituly. Ale cena papiera vôbec nemusí klesnúť, len bude mať kratšie dodacie lehoty. Táto situácia si vyžaduje oveľa viac a na dlhšiu dobu vopred plánovať, na čo sú veľkí vydavatelia zvyknutí a my malí, ktorí sme si zvykli žiť v chaose, sa budeme musieť prispôsobiť,“ hovorí Gregor.

Malíková verí, že sa situácia čoskoro zlepší a že sa vo vydavateľstve vrátia k štandardnému fungovaniu. Podľa Hegera však bude ešte niekoľko ďalších mesiacov poznamenaných krízovou situáciou. „Jediným riešením pre vydavateľov a tlačiarne je snažiť sa plánovať nadlhšie dopredu,“ uzatvára. Zvýšenie cien papiera sa však dotklo všetkých subjektov, ktoré podnikajú v tejto oblasti – od výrobcov zošitov, kancelárskych a baliacich potrieb, cez producentov školských pomôcok až po vydavateľov novín a časopisov. Téme sa preto ešte budeme venovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vydavateľstvo