Kreslím, keď som veselá, hovorí Zuzana Smatanová

Zuzane Smatanovej to pristane nielen s mikrofónom, ale aj so štetcom a farbičkami. Zo speváčky sa zmenila na ilustrátorku, jej čarovné obrázky plné fantázie nájdeme v novej knižke detských pesničiek Petra Nagya. Blchy v sprche a nosorožec s ponožkami na obrázkoch smelo konkurujú psíkovi Bobimu aj slávnej mandarínke Darinke.

13.11.2021 06:00
debata (5)
Video
Známa speváčka Zuzana Smatanová je aj ilustrátorkou.

Dnes ste sa prvýkrát predstavili ako ilustrátorka, nie ako speváčka. Znamená to, že máte novú profesiu?

Myslím, že áno. Od tejto mojej prvej, štartovacej knižky by som sa chcela venovať ilustráciám detských kníh aj ďalej. Takže budem hudobníčka aj ilustrátorka.

Vašimi obrázkami ste krásne sprevádzali Piesne pre deti od Petra Nagya – on túto knihu hneď v úvode venoval všetkým, ktorí sa nehanbia zostať deťmi. Je to aj váš prípad?

Tiež k tým ľuďom, dúfam, patrím a teraz som popri ilustrovaní otvorila dvere dieťaťu v sebe. Odkedy si ma Peter Nagy vybral, aby som jeho knihu ilustrovala, odletela som do krásnej fantázie a nechcelo sa mi odtiaľ odísť. Vo vnútri som dieťa, ktoré sa rado hrá.

Takto Zuzana Smatanová nakreslila seba a Petra... Foto: IKAR
smatanova nagy ilustracia Takto Zuzana Smatanová nakreslila seba a Petra Nagya.

Z vášho ilustrátorského rukopisu vidno, že nie ste úplný nováčik – maľovali ste aj popri pesničkách, počas svojej hudobnej kariéry?

Maľovala, dokonca som mala jednu výstavu portrétov známych tvárí. Ale tak naozaj som v tom zakotvila až teraz.

Neznamená to však, že odteraz zanevriete na hudbu?

Určite nie, aj keď som na ňu popri kreslení nemala čas, bola som v knižke úplne ponorená. Ale knižka už vyšla, tak sa môžem venovať aj svojim poslucháčom, ktorí ma poznajú vďaka pesničkám. Kreslenie prišlo počas korony, keď sme hrať nemohli, a krásne mi vyplnilo život. Tento rok sme už pomaly začali znova hrať a chystám aj nové pesničky, budeme nahrávať. Hudbu nechcem zanedbať, lebo tá ma živí a robím ju rada.

Kreslením sa podľa vás uživiť nedá?

Keď som teraz trocha nazrela do ilustrátorskej sféry, zistila som, že nie je celkom docenená. Táto práca stojí veľmi veľa času a vôbec to nie je ľahké, byť v nej ponorený celé dni, týždne aj mesiace. Či sa dá kreslením uživiť, neviem, možno na to raz prídem.

Zuzana Smatanová má odteraz dve profesie - je... Foto: Pravda, Ivan Majerský
Zuzana Smatanová Zuzana Smatanová má odteraz dve profesie - je speváčka aj ilustrátorka.

Tieto dve vaše profesie sú dosť protikladné – kreslenie si vyžaduje samotu a hudba a spev publikum. Ako to ide u vás dokopy? Alebo sú to dve stránky vašej povahy?

Naozaj sú to dve stránky mojej osobnosti, povedala by som, že som dokonca viac introvert ako extrovert. Kresliť som začala už od dvoch rokov a rodičia videli, že sa rada pritom zatvorím do svojho sveta. Mávala som svoje zadumané chvíle a kreslenie bolo dlho pre mňa prvoradé. Hudba ma potom posunula viac k extrovertnosti. Tieto dva svety sa krásne dopĺňajú, keď mám melancholickejšiu náladu, niečo na mňa sadá, pomôžu mi pesničky, vtedy sa zahĺbim do hudby. A kreslím, keď som veselá. Tá fantázia mi lahodí, absolútne som sa v tom našla. Veď pôvodne som chcela byť výtvarníčka, dokonca som si aj podala prihlášku na Vysokú školu výtvarných umení.

A čo rozhodlo, že nadlho zvíťazila hudba? Neprijali vás?

Na prijímačky som ani nešla, lebo presne v tom čase sa konala súťaž Coca Cola Pop Star 2003 a ja som dala prednosť pesničkám. Ale kreslenie si ma nakoniec počkalo.

Major Potkan podľa Zuzany Smatanovej -... Foto: IKAR
smatanova nagy-kniha- major potkan Major Potkan podľa Zuzany Smatanovej - ilustrácia k textu Petra Nagya.

Slovensko má v knižnej ilustrácii veľmi silnú tradíciu a veľké mená – Dušan Kállay, Albín Brunovský, Miroslav Cipár, Martin Kellenberger a ďalší skvelí výtvarníci. Aký ste mali svoj ilustrátorský vzor, čo sa vám páčilo v detstve?

Milovala som najmä obrázky Vincenta Hložníka, hoci ako dieťa som sa niektorých postavičiek bála, lebo na mňa pôsobili až hrôzostrašne.

Zuzana SMatanová Čítajte viac Zuzanu Smatanovú počas pandémie zachraňuje ilustrovanie

Tento rok sa v Bratislave znova koná Bienále ilustrácií, výstava ilustrácií detských kníh z celého sveta – už ste sa boli na ne pozrieť?

Ešte som nebola, ale chystám sa. Pamätám si, ako ma tie kresby ku detským knižkám nadchýnali a už na strednej som si hovorila: také niečo by som chcela raz robiť aj ja.

Ilustrátorka Zuzana Smatanová a autor textov... Foto: TASR, Martin Baumann
kniha peter Nagy zuzana smatanova Ilustrátorka Zuzana Smatanová a autor textov Peter Nagy, obaja súčasne aj hudobníci, spoločne predstavili knihu pod názvom Peter Nagy pre deti.

A teraz je to tu, vaša ilustrátorská premiéra je práve detská knižka k pesničkám Petra Nagya, pamätali ste si ich?

Samozrejme, kto by ich nepoznal, v 90. rokoch to boli najhranejšie piesne. A ja som teraz dostala to privilégium dať tým známym postavičkám tvár. Dovtedy si všetci len predstavovali, ako asi vyzerá mandarínka Darinka, pes Bobi alebo krava, čo nosí kravatu. Pre mňa to bola radosť, ale aj zodpovednosť, pretože ja som teraz tá, ktorá vytvára deťom v hlave predstavu.

Smatanovej ilustrácia k pesnička Náš malý pes... Foto: IKAR
ilustracia smatanova pes bobi Smatanovej ilustrácia k pesnička Náš malý pes Bobi.

Určite je to iné ako kresliť portréty, vy však zvládnete aj karikatúry. Podľa čoho si vyberáte svoje "obete“?

Musí to byť človek tak trocha zvláštny, ale v dobrom slova zmysle. Musí na ňom niečo vyzerať zvláštne – napríklad veľké oči, krivý nos či veľké zuby, niečo, čo ma zaujme a dá sa dobre ilustrovať. Ešte vo februári-marci som nakreslila obrázok pána Lasicu a teším sa, že som mu ho stihla aj venovať. On bol mojou prvou ilustráciou/ka­rikatúrou. Zaujal ma svojou osobnosťou, vnútorným pokojom, ktorý z neho vyžaroval, ale aj jeho okuliarmi. Nápad vtedy prišiel spontánne, možno sa ešte niekto zaujímavý pre karikatúru objaví.

Chystáte už nejakú ďalšiu knižku?

Mám už jednu ponuku, ale musím ju zvážiť, momentálne sa chcem venovať pesničkám a oboje úplne naraz robiť neviem, aj do kreslenia, aj do hudby sa musíte ponoriť, a to chce svoj čas. Keď sme nehrali a ja som kreslila, v hlave sa mi nahromadili nové pesničky a teraz ich postupne skladám.

Zuzana Smatanová

Narodila sa 14. 6. 1984 v Súľove-Hradnej. Je speváčka, skladateľka aj ilustrátorka. Hudbe sa profesionálne venuje od roku 2003, keď vyhrala autorskú súťaž Coca-Cola Popstar a následne nahrala svoj debutový album Entirely Good. O dva roky vydala druhý album Svet mi stúpil na nohu, v roku 2007 vydala album výlučne so slovenskými textami Tabletky odvahy a nasledoval dvojalbum Gemini, výberovka Momenty a dvojalbum Echo. Šesťkrát získala Zlatého slávika, niekoľko cien Osobnosť televíznej obrazovky, cenu Aurel za objav roka, pieseň či album roka aj za najlepší ženský spevácky výkon.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Smatanová