Kniha týždňa: Tak to vidí Orwell

Kto by už mal byť orwellovský, ak nie Orwell sám? Hoci sa preslávil svojimi bestsellermi Zvieracia farma a 1984, rovnako strhujúca je aj jeho novinárska práca. Orwellove novinové stĺpčeky, eseje a úvahy teraz nanovo vyšli pod názvom Tak to vidím ja vo vydavateľstve Premedia.

14.11.2021 06:00
debata
George Orwell: Tak to vidím ja Foto: Premedia, 20210
vik45 kniha tak to vidim ja George Orwell: Tak to vidím ja

Ako novinár si pre svoje úvahy vybral stovky rôznych tém a fascinujúce je už len to, že mnohé sú aktuálne aj dnes. Jeho novinové stĺpčeky sú zábavné, sarkastické aj láskavo ľudské. No Orwell je najmä bystrý pozorovateľ, ktorý sa nikdy nezníži k plochému, jednostrannému pohľadu, dokonca ani keď ide o vojnu. Jeho články písané pre noviny Tribune sú datované rokom 1944, keď bolo ľahké skĺznuť k čierno-bielemu deleniu sveta. Orwell však vidí veci inak a nebojí sa to povedať.

Polemizuje aj s názormi, že „je neľudské, keď Briti bombardujú civilné obyvateľstvo“ – neľudská je samotná vojna, tak prečo by malo byť menej ľudské zabíjať ľudí v strednom veku ako mladých a zdravých vojakov? Rovnako spochybňuje rozhorčenie nad „nehumánnymi“ bezpilotnými lietadlami – vari je bomba, ktorú zhodí pilot, humánnejšia? Každá strana odsudzuje všetky nové zbrane dovtedy, kým ich sama nezaradí do svojho arzenálu, konštatuje.

kniha morusa Čítajte aj Knižný tip Pravdy: Moruša

Ako novinár sa Orwell, pochopiteľne, nevyhýba politike a je kritický smerom vpravo aj vľavo, aj keď sa díva nazad do minulosti či, naopak, do budúcnosti. Kedysi vraj povedal, že človek je ľavičiarom z presvedčenia a pravičiarom zo svojej povahy. Ako človek s humanistickým presvedčením a zároveň veľký skeptik píše o antisemitizme, Hitlerovi, ale aj o britských tradíciách a postojoch, polemizuje s vysokopostavenými ľuďmi aj s „hlasomľudu“, otvára sociálne témy a na mušku si berie vojnovú propagandu (z britskej i z nemeckej strany), reklamu aj umenie a literatúru.

S humorom a nadhľadom vyvracia tvrdenie, že trockistov platí Hitler (alebo ktokoľvek iný) – keby to bola pravda, mali by aspoň občas peniaze. K diskusii o klesajúcej pôrodnosti pridáva aj dobrú radu: v tejto veci sa nepýtajte na názor bezdetného kňaza. Alebo reaguje na morálne pohoršenie sudcu nad tým, že mladé dievčatá „sa machlia“, kým mladí chlapci ostávajú džentlmenmi: podľa Orwella „moderné dievčatá“ sú rovnako moderné už vyše dvetisíc rokov, maľovali sa už v starom Egypte a na ženskú módu nemalo žiadny vplyv, ani keď pápež zakázal vstup do kostola ženám s nevhodnou dĺžkou sukní. Nepohla s tým ani nemecká vojnová propaganda, ideál nemeckej ženy v pršiplášti ostal viac-menej bez nasledovníčok.

Pascal Mercier - Váha slov Čítajte aj Recenzia: Váha slov sa nedá oklamať

Zábavné sú Orwellove zamyslenia nad svojimi krajanmi, nad tým, čo je a čo nie je britské a ako vyvracia stereotyp Angličana ako vychudnutého vysokého človeka v cylindri. Orwell sa vie vysmiať aj z nedôvery voči cudzincom vrátane cudzích jedál (kto pritom dovážal najviac cudzích korenín?), z prehnanej obľuby domácich zvierat (kde je najviac psích a mačacích cintorínov na svete?) či z posadnutosti športom – zároveň však oceňuje zdravý rozum krajanov, keď populárnemu športovcovi vo voľbách hlasy nedali. Keď sa niečo vzpiera logike, Orwell zostáva zrozumiteľný a priamy.

Akosi blízka antiutópia. 1984 Čítajte aj 1984: Nebezpečne blízka antiutópia

V druhej časti knihy sa v jednej z esejí venuje Salvadorovi Dalímu ako ohlasu na jeho autobiografiu. „Tridsaťosemročný Dalí sa stáva oddaným manželom, je vyliečený zo svojich úchyliek, aspoň niektorých, a zmieri sa s katolíckou cirkvou… Z jeho surrealistických malieb a fotografií vyčnievajú dve veci: sexuálna perverzita a nekrofília. Na jeho obrazoch sa dosť často objavujú tváre mŕtvych, lebky, mŕtvoly zvierat. Na jednej fotografii je exhumovaná mŕtvola v štádiu značného rozkladu. Na inej hnijú mŕtve osly na koncertných krídlach, ktoré boli súčasťou filmu Andalúzsky pes. Človek by mal mať na pamäti dva fakty – Dalí je výborný kresliar a súčasne nechutná ľudská bytosť. Jedno nevylučuje druhé,“ konštatuje Orwell. Ak poznáte či aj nepoznáte Orwella spisovateľa, môžete teraz spoznať Orwella novinára. Jedno nevylučuje druhé.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižné tipy