Kniha Filmové miesta predstavuje nepoznané Slovensko

V novembri ponuku kníhkupectiev obohatila knižná novinka Filmové miesta. Kniha o Slovensku z pohľadu, z akého sa našej krajine dosiaľ nikto zásadne nevenoval, predstavuje malú krajinu ako výnimočný filmový exteriér. Čitateľ má možnosť precestovať celé Slovensko od západu po východ po miestach, ktoré sa objavili vo filmoch, seriáloch aj videoklipoch.

20.11.2021 13:00
Filmové miesta Foto:
V knihe Filmové miesta nájde každý čitateľ jasné odpovede o tom, aké miesta na mape Slovenska boli, alebo stále sú atraktívne pre filmárov.
debata

Autor knihy, Tomáš Galierik, v knihe zahrnul mnoho známych slovenských, československých, ale aj zahraničných filmov, ktoré vznikali na Slovensku. Postupne navštívite múzeá, konkrétne dedinky, mestá, ulice, aj objekty, ktoré si pre svoje potreby pozmenili filmári, alebo naopak využili bez zásahov tie originálne. Kniha Filmové miesta vám ukáže, že mnohé známe miesta môžu byť ešte zaujímavejšie.

  • Vedeli ste, že máme na východnom Slovensku päť metrovú sochu anjela zo známeho amerického vojnového filmu?
  • Viete názov zámku, na ktorom stvárnila v slávnom televíznom filme exmanželka Sylvestera Stalloneho úlohu zlej kráľovnej?
  • že v budove Slovenského rozhlasu nakrúcali s oscarovou herečkou špionážnu Červenú volavku z čias studenej vojny?
  • že na hrade Červený Kameň vznikalo toľko filmov, že ani samotný hrad netuší, koľko ich vlastne bolo? Dokonca by sme medzi nimi našli pirátov z Karibiku, hoci nie tých amerických.
  • alebo, že prvá federatívna miss Ivana Christová hrala v zaujímavej rozprávke, aká v sebe kombinovala niekoľko známych slovenských miest v ktorých vynikal Bojnický zámok?
  • alebo, že dedo Jozef z Bambuľky mal svoju menovku na schránke na konkrétnej ulici v Bratislave ešte dávno potom, čo dokrútili posledný diel Bambuľky?

Kniha Filmové miesta prináša pohľad na Slovensko a najmä film, ktorý na Slovensku vznikal spôsobom, ktorý baví, vzdeláva a sprevádza. Jednotlivé miesta z knihy po jej prečítaní už nebudú len miestami s históriou, ale budú niesť nálepku „filmové“.

Filmový priemysel na Slovensku je veľkou príležitosťou

Filmovanie kdekoľvek vo svete prináša viac ako len slávu hlavným postávam a režisérom filmov. Prináša prácu, príležitosť uplatnenia ľudových remesiel, staviteľov, tesárov, ako aj mnohých pomocných profesií. Film tvoria desiatky, niekedy až stovky ľudí. Slovensko ako krajinu atraktívnu pre filmovanie už využili neraz aj americkí filmári. Je len na nás, aby takýchto projektov bolo ešte viac a na úradoch, aby dokázali pripraviť prostredie atraktívne pre rozsiahle štáby, ktoré potrebujú mnoho ďalších dodávateľov. Od dopravcov, po ubytovanie a ďalšie služby.

Kniha Filmové miesta prináša pohľad na... Foto: Paper Life
Filmové miesta Kniha Filmové miesta prináša pohľad na Slovensko a najmä film, ktorý na Slovensku vznikal spôsobom, ktorý baví, vzdeláva a sprevádza.

Doteraz po Slovensku siahli tvorcovia takých filmov ako Za nepriateľskou líniou, Posledná légia, Kull Dobyvateľ, Dračie srdce, Mierotvorca, známy seriál Marco Polo, ale aj iné novinky z Netflixu. Napríklad nový Dracula, horor Red Blood Sky, alebo Červená Volavka s Jennifer Lawrence. Najnovšie dokonca aj filmári na Slovensko zavítali s filmom The Performance, čo opäť zviditeľnilo v médiách

Slovensko ako krajinu ideálnu pre filmovanie. Tak ako vo svete sú známe miesta, kde sa rôzne filmové scény nakrúcali, aj na Slovensku máme cestovateľov, ktorí v zahraničí takéto miesta vyhľadávajú. Smerujú do Chorvátska kvôli Winnetuovi, k pobrežiu Írska k miestam z Hviezdnych vojen a Hier o tróny, do New Yorku na miesta z filmu Sám doma 2, John Wicka a mnohých iných. Na Slovensku však nemajú vždy ucelené informácie a jasnú predstavu o tom, do akej miery je ktoré miesto filmové.

Kniha Filmové miesta má odpovede

V knihe Filmové miesta nájde každý čitateľ jasné odpovede o tom, aké miesta na mape Slovenska boli, alebo stále sú atraktívne pre filmárov. Čo takéto miesta ponúkajú a do akej miery je náročné upraviť scénu pre potreby filmu. Kniha prináša aj ďalší pohľad do zákulisia a zaujímavosti, ktoré sa s filmovaním spájajú. Aj obyčajné miesto neďaleko môže byť zaujímavé a pritom môže zapojiť do vlastného regionálneho marketingu svoju filmovú históriu. Dnes sa tak deje len na niekoľkých miestach na Slovensku, hoci zaujať môže miest omnoho viac.

Kniha je bohato ilustrovaná, doplnená o fotografie z ciest, ako aj filmu. K jedinečnosti knihy prispelo aj RTVS a SFÚ. Taktiež mnohé cesty po Slovensku a niekoľko rokov drobnej detektívnej práce pri identifikovaní miest, zvoníc, okeníc, ulíc a miest podľa hôr a drobných indícií, cez ktoré bolo možné rozoznať konkrétne miesta z filmových scén. Filmové miesta môžu byť krásnym darčekom pre cestovateľov s vášňou pre film a literatúru faktu s prímesou kuriozít a zaujímavostí, aké sa nemusia bežne dostávať na svetlo sveta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #Filmové miesta