Kniha na víkend: Čierny humor v bielom plášti

Pláž v chorvátskom letovisku bývala plná. A v mori bola tiež hlava na hlave. Igor sa spolu s kamarátom Mariánom Suchoňom vybral skoro ráno na trh. Vyhliadol si tam najväčšieho žraloka. Potom to takmer poldruhametrové rybisko dovliekli na pláž a ďalej do mora. Zavesili ho na udicu, ktorú strčili do ruky Igorovej manželke Dadke.

21.11.2021 10:00
Peter Valo: Čierny humor v bielom plášti 3 Foto:
Peter Valo: Čierny humor v bielom plášti 3.
debata

Na pláž začínali prichádzať ľudia. Zaujala ich šarmantná žienka, ako sa morduje s udicou. Okolo nej sa vytvoril hlúčik kibicov. Najaktívnejší bol krpatý Belgičan, ktorý sa jej pokúšal radiť, ako na to. Asi po polhodine zápasu vliezol Igor do vody a vliekol odtiaľ veľkú rybu.

Pani Holomáňová zožala ovácie. Krpatý Belgičan ju začal od nadšená bozkávať. Igor vlečúci dávno skapatého žraloka sa metal na všetky strany, akože zápasí s ukrutne silným dravcom. Na brehu priskočil k nemu Marián s papekom a žraloka akože umlátili.

„Morský pas!“ zvrieskol ktosi. Pláž ostala plná, ale more bolo v okamihu prázdne. Holomáňovci a ich priatelia sa mohli pohodlne okúpať. Neskôr si upiekli žraloka a zabávali sa na vydarenom fóriku.

Veselé dejiny slovenskej medicíny

Historka uznávaného bratislavského gynekológa a známeho vtipkára a recesistu prof. MUDr. Karola Igora Holomáňa, CSc. je iba jednou z mnohých a skôr výnimkou. Väčšina príbehov v útlej knižke spisovateľa Petra Vala sa odohráva priamo v lekárskych ordináciách, v húkajúcich záchrankách, ktoré si to pália ulicami mestečiek a dedín či rovno na operačných sálach rešpektovaných kliník. Prinášať úsmev a smiech, hľadať a šíriť ho aj tam, kam chodí smrť, je nielen ľudské, ale aj potrebné. Nielen v tejto čudnej dobe.

Čierny humor v bielom plášti 3 prináša takýchto šťavnatých príhod, fórikov a žartíkov zopár desiatok. Rozdelené sú do 44 kapitol venovaných úspešným a váženým profesorom, docentom, doktorom – lekárom, lekárkam, zdravotníkom, ktorých pozná, alebo by mal poznať každý z nás.

Autor používa rovnaký a osvedčený recept z dvoch predchádzajúcich knižiek, ktoré sa beznádejne vypredali. Každú kapitolu dopĺňa o stručné profesijné životopisy spomínaných osobností, ktorí sa s ním o svoje zážitky a skúsenosti podelili. Kniha tak získava ďalší rozmer, je nielen humoristická, ale aj poučná, popularizuje, a najmä osvetľuje mnohé súvislosti a nuansy, ktoré laikom (nielen z radov pacientov) môžu unikať.

Všadeprítomný humor

Novinára a spisovateľa Petra Vala čitateľom Pravdy netreba predstavovať. Tí najstarší si ho azda ešte pamätajú ako redaktora oddelenia kultúry Pravdy, v ostatných rokoch sme v prílohe Dobré zdravie zverejňovali na pokračovanie ukážky z jeho už spomínaných knižiek Čierny humor v bielom plášti 1 a 2, ktoré vydal v rokoch 2013 a 2016.

Valo ako literát debutoval satirickou burleskou Júúúj, keby tak Psiare mestom boli (1986). Po nej vyšla paródia na sci-fi Orgie bez Tiberia (1989). Za divadelnú burlesku Ako hryzie kôň (1989) mu Zväz slovenských spisovateľov udelil Cenu Ivana Stodolu. Zaujal aj knihami o slovenských letcoch z čias druhej svetovej vojny Zabíjal som štát (1992), ktorá kompletne prepracovaná vyšla nedávno v druhom vydaní pod titulom Zabíjal som štát po 29 rokoch, či Slovenské eso a ruský cár (1996).

Po roku 2000 sa venuje najmä lekárom a témam z lekárskeho prostredia. Pod titulom Virsíkovci vydal esej o profesorovi Karolovi Virsíkovi, otcovi boja proti tuberkulóze na Slovensku, ktorá sa stala základom pre Virsíkov životopisný román Odchádzam s Hippokratom (2005). Hrdinom ďalšej knihy – Chirurg, čo porážal šamanov (2014) – je banskobystrický úrazový chirurg Milan Očenáš. Zatiaľ posledná Valova kniha, tentoraz príbehov zo života novinára, sa nazýva Spovedné tajomstvo (2018).

Tretie pokračovanie série veselých a vtipných životných epizód Čierny humor v bielom plášti je sviežim čítaním. Zároveň však tým najľudskejším spôsobom pripomína viac ako dve stovky jedinečných slovenských lekárov a lekárok a vzdáva im hold.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Valo #Čierna kniha v bielom plášti