Päť tipov Pravdy na dobré čítanie

Epický román o láske aj psychológia sériových vrahov, znepokojujúci príbeh o dávnych spolužiakoch, ktorí majú spoločné tajomstvo, aj príbeh ženy, ktorá začína nový život na novom mieste. A k tomu Orwell ako novinár.

23.11.2021 07:00
debata

Kristin Hannah: Proti vetru

Kristin Hannah: Proti vetru Foto: Lindeni
kniha proti-vetru Kristin Hannah: Proti vetru

Epický román o láske, hrdinstve a nádeji pripomína časy veľkej hospodárskej krízy a ľudí, ktorí ju prežili. Do roku 1934 sa svet veľmi zmenil; milióny ľudí sú bez práce, sucho zničilo farmárov. Tvrdá realita rozdelila národ a nútila ľudí bojovať o prežitie. Portrét amerického sna očami nezlomnej ženy, ktorej odvaha a obeta definuje celé generáciu.

Peter Valo: Čierny humor v bielom plášti 3 Čítajte aj Kniha na víkend: Čierny humor v bielom plášti

Andrej Drbohlav: Psychológia sériových vrahov

Kristin Hannah: Proti vetru Foto: Grada
Psychologia seriovych vrahov Kristin Hannah: Proti vetru

Kniha predstavuje základy psychológie a behaviorálnej patológie sériových vrahov. Ako ukážku rôznych podôb tohto patologického fenoménu uvádza stručné príbehy tých najbrutálnejších sériových vrahov dnešných čias od ich detstva až do aktuálneho štádia vyšetrovania ich násilných činov.

Katarína Pivarčiová : Pod snehom

Katarína Pivarčiová : Pod snehom Foto: Slovenský spisovateľ
kniha pod snehom Katarína Pivarčiová : Pod snehom

Znepokojujúci príbeh o dávnych spolužiakoch, ktorí majú spoločné tajomstvo, no vyrovnať sa s ním musel každý sám. Šikana, nešťastná láska, nepochopenie rodičov a učiteľov sú hlboké a bolestivé rany z detstva, čo sa len tak nezahoja, ani po rokoch.

George Orwell : Tak to vidím ja

George Orwell: Tak to vidím ja Foto: Premedia, 20210
vik45 kniha tak to vidim ja George Orwell: Tak to vidím ja

Žánrovo pestrý autor ponúka úvahy o literatúre a umení (Kipling, Wells, Dickens, Swift, Zamiatin, Dostojevskij, Sartre, Pound či Dalí) a dotýka sa aj neobmedzenej sily štátu či skorumpovanej propagandy. So štylistickou vybrúsenosťou a sarkazmom zistíme, že ľavičiarstvo nie je sociálny populizmus a nacionalizmus nie je cnosť.

vik45 kniha tak to vidim ja Čítajte viac Kniha týždňa: Tak to vidí Orwell

Judith Hermann: Domov

Judith Hermann: Domov Foto: Artforum
kniha domov Judith Hermann: Domov

Príbeh ženy, ktorá začína nový život na novom mieste. Manželstvo sa skončilo, dcéra odcestovala. Opustila veľkomesto a v starom dome na pobreží chce vzdorovať okolnostiam aj krajine, postihnutej klimatickou katastrofou. Spomína na to, čo prežila, a nanovo objavuje lásku, priateľstvo aj domov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižné tipy