Ekológia pre deti hravou formou

Dodnes si spomínam na jednu konkrétnu hodinu vlastivedy, ktorú učil riaditeľ našej základnej školy. Sedeli sme vtedy vonku pod stromami a on nám rozprával o ekologických problémoch, ktorými sa v tej dobe ľudia ešte veľmi nezaoberali. Po tom, čo nám dopodrobna vyrozprával, čo všetko ohrozuje ľudskú existenciu na Zemi, sa pri pohľade na naše zdesené tváre zasmial a povedal: "Ale vy sa nebojte, to sa vás ešte netýka. Tieto problémy budú musieť riešiť až vaše vnúčatá." Bodaj by mal pravdu.

26.11.2021 13:00
Mne na tom záleží Foto:
Obálka knihy Mne na tom záleží.
debata

Vo vydavateľstve Nové mesto s.r.o. práve vyšla vzdelávacia kniha pre deti od talianskej autorky Silvie Roncagliovej, ktorá sa pokúša vštepiť deťom environmentálne zmýšľanie už v ranom veku. Názov knihy vystihuje podstatu celého problému – Mne na tom záleží! Pretože komu má viac záležať na súčasnej klimatickej situácii, ak nie generácii, ktorá bude čeliť jej najhorším dôsledkom?

Kniha je poňatá jednoduchým a zároveň prehľadným spôsobom, ktorý deti učí základné fakty a následne im ukazuje, ako ich aplikovať v praxi. Hovorí o dôležitosti šetrenia energie a vody – čo je vec, na ktorú zrejme pomyslí len máloktoré dieťa – ďalej o recyklovaní a triedení odpadu, o ochrane zvierat či o prehnanom používaní elektroniky. Autorka knihy sa pritom nebojí deti trochu postrašiť rôznymi číselnými faktami – napríklad takým, že kým človek prejde 100 metrov, nájde na zemi 34 kusov jednorazového riadu a 45 plastových fliaš, čo je skutočne znepokojujúca informácia.

Podnázov Príručka pre hrdinov, ktorí chránia životné prostredie, spoločne s priloženou papierovou maskou deti presviedča, že dodržovaním princípov opísaných v knihe sa z nich stávajú hrdinovia. To je v dnešnej dobe plnej komiksových superhrdinov dobrým lákadlom pre deti, ktoré sa chcú cítiť výnimočne. Je nespochybniteľné, že ak sa dieťa rozhodne urobiť niečo pozitívne pre prírodu, čo mu však zároveň uberie na pohodlí, ide v istom zmysle o hrdinský čin. Samozrejme to však netreba preháňať – detstvo by nemalo byť okresané miliónom pravidiel, je nutné nájsť zlatú strednú cestu.

Kniha deťom ukazuje, čo je správne a čo nie. Foto: Maria Gianolová
Mne na tom záleží Kniha deťom ukazuje, čo je správne a čo nie.

Napriek tomu, že publikácia je určená najmä pre menšie deti, neprihovára sa im príliš infantilným jazykom a vďaka tomu nepôsobí vliezavo. Jednotlivé stránky sprevádzajú sympatické ilustrácie Marie Gianolovej. Autorka knihy aj autorka ilustrácií na konci knihy v krátkosti vysvetľujú, ako sú ich profesie prepojené s prírodou – Gianolová v detstve kreslila najmä mačky, Roncagliová zasa písala básne o margarétkach. Pre obe je teda príroda zdrojom inšpirácie v ich umeleckej činnosti, za čo sa teraz rozhodli odvďačiť touto knihou, ktorá sa snaží učiť deti zodpovednosti v oblasti každodennej ekológie.

Na záver však treba skonštatovať, že vzdelávanie v tejto oblasti je síce pekné, ale nie je kľúčové v boji za zmiernenie klimatickej krízy. Je smutné, že generácia, ktorá za súčasný stav našej planéty nie je nijako zodpovedná, bude čoskoro splácať vysokú daň za tých, ktorí ju bezohľadne zničili za účelom zisku. Zostáva nám len veriť, že budú rozumnejší, a to aj vďaka knihám, ako je Mne na tom záleží!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ekológia #kniha pre deti #Mne na tom záleží