Štyria jazdci v zákrutách osudu. Roman Brat má novú knihu

Spisovateľ Roman Brat píše o mládeži, ale tak, aby knihy upútali aj dospelých. Platí to tiež o novom titule Štyria jazdci (Ikar). Sú to štyri desivé príbehy o tom, ako si niekedy ubližujeme navzájom. Autor nementoruje, len rozpráva, čo sa stalo.

28.11.2021 06:00
Roman Brat - spisovatel Foto: ,
Patriarchálna spoločnosť sa podľa spisovateľa Romana Brata mení na univerzálnu a tak sa stierajú a prelínajú aj rozdiely medzi chlapcami a dievčatami.
debata

Je slovo jazdec pre vás aj metaforou rýchlosti? Dospieva dnešná mládež rýchlejšie?

Názov knihy Štyria jazdci je len akousi ponáškou na biblických štyroch jazdcov apokalypsy podľa Zjavení sv. Jána a fungovala len v mojej hlave. To znamená, že sa nijako netýka mojich čitateľov a v tomto duchu im prináša posolstvo len symbolicky. Moji hrdinovia sú totiž súčasní, sú to mladí ľudia, ktorí sa stali svedkami nespravodlivosti, útlaku a šikanovania. A akokoľvek žijeme v čase, ktorý vnímame ako rýchly, nemá zásadný vplyv na konanie postáv v tejto knihe. Moji jazdci sú skôr nositeľmi informácií a správ, sú svedkami vzťahov medzi ľuďmi, nelásky a egoizmu a stelesňujú nejaké konkrétne vlastnosti, čo pozitívne alebo negatívne determinujú ich život.

Roman Brat: Štyria jazdci Foto: Ikar
32-33-34-obalka-SKEN Roman Brat: Štyria jazdci

Zaujímavé je, že jazdci sú aj dievčatá. Píše sa vám dobre aj o dievčenských skúsenostiach a charakteroch? Máte medzi svojimi čitateľmi aj dosť dievčat?

Tak ako sa mení patriarchálna spoločnosť na univerzálnu, menia sa aj rozdiely medzi chlapcami a dievčatami. Nebudem sa o tomto jave rozširovať, ale je očividné, že chlapci a dievčatá sa najmä mentálne začali na seba veľmi podobať. Prejavuje sa to v správaní, v obliekaní, v slovníku, v záujmoch. Ja musím tieto skutočnosti vo svojich knihách programovo reflektovať. V každom zmysle slova. Usilujem sa preto osloviť svojimi príbehmi chlapcov aj dievčatá bez rozdielu. Ak totiž existuje oblečenie, o ktorom hovoríme, že je unisex, týka sa to aj kníh. Dnes už vo väčšine prípadov nerozlišujeme tínedžerské prózy na chlapčenské a dievčenské.

Okolo detí a mladých ľudí je dnes veľa nástrah a nebezpečných zvodov. Je to pre spisovateľa vlastne výzva – máte pocit, že prózou niečo ovplyvníte, že zmeníte trocha situáciu k lepšiemu?

Nástrahy a nebezpečenstvá tu vždy boli a budú. Rozdiel je len v tom, že dnes ich je o čosi viac než v minulosti. Či sa nám to páči, alebo nie, prispeli k tomu aj internet a sociálne siete. Sú totiž platformou, kde síce mladí ľudia môžu komunikovať a zabávať sa, no dejú sa tam aj nepekné veci. Na sociálne siete prenikli predátori, teda nespokojné a frustrované bytosti, ktoré z rozličných dôvodov potrebujú niekoho šikanovať, zneužívať, spochybňovať a nenávidieť. Aj o týchto problémoch je moja kniha Štyria jazdci. Nemá vychovávať ani mentorovať. Len rozpráva desivé príbehy o tom, ako si ubližujeme.

Knihu Romana Brata Štyria jazdci ilustroval Ján... Foto: Ján Kurinec
Ján kurinec Knihu Romana Brata Štyria jazdci ilustroval Ján Kurinec.

Na čo by mali byť rodičia a pedagógovia citliví pri výchove? Je vaša kniha určená aj rodičom a učiteľom?

Je síce pravda, že kniha je v prvom rade určená mladým čitateľom od dvanásť rokov, no siahnuť po nej môžu aj dospelí. Či už to budú rodičia, alebo učitelia. Nikdy nie je na škodu, ak sa lepšie zahĺbia do paralelných životov svojich detí či svojich žiakov. Mnohí mladí ľudia totiž vedia rafinovane meniť svoje správanie. Doma sú iní ako v škole a v škole sú iní ako na ulici. Rodičia a učitelia by mali byť v neustálom strehu. Niektoré z hlavných postáv s takýmito charaktermi sa nachádzajú vo všetkých štyroch príbehoch knihy. Pretvárka a lož sú hnacím motorom ich konania. Často premysleného, až cynického.

Našli ste si šikovného ilustrátora Jána Kurinca. Jeho kresby sú krásne a vystihujú dnešný svet. Čo vás na ňom zaujalo?

Pán Kurinec mi pred časom ilustroval aj knihu Tajné písmo. Pri nej som si uvedomil, že ide o výtvarníka, ktorý dobre ovláda figurálnu tvorbu. Nielenže vie postavy v mojich knihách nakresliť ako našich súčasníkov, ale ilustrácie sú aj poetické a prinášajú emóciu. A to je pre mňa dôležité, pretože viem, ako si na to mladí čitatelia potrpia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ikar #Roman Brat