Miroslav Zikmund: Slon, čo žil dlhšie ako storočnicu

Vo februári tohto roka sa dožil 102 rokov. V deň svojich 99. narodenín rezolútne vyhlásil, že končí s tvorbou aj s novinárskymi rozhovormi, pretože "nastal čas konečne si pred smrťou trochu oddýchnuť". Aj tak neoddychoval, pretože pri príležitosti jeho stovky mu nanovo vyšla kniha ,"Sloni žijí do sta let" o návratoch na ostrov Cejlón, na dnešnú Srí Lanku. Slávny český cestovateľ, dobrodruh a spisovateľ Miroslav Zikmund skonal vo štvrtok v pražskej nemocnici.

02.12.2021 17:00
Miroslav Zikmund Foto:
Miroslav Zikmund
debata (3)

Obdivuhodný príbeh legendárnej cestovateľskej dvojice Zikmund a Hanzelka inšpiruje už niekoľko generácií. Jiří Hanzelka však zomrel ešte v roku 2003.

Miroslav Zikmund prežil svoje „cestovateľské dvojča“ o 18 rokov. Spoločne prespali na vrchole Cheopsovej pyramídy, filmovali zrodenie sopky, legendárnou Tatrou prešli Núbijskú púšť, žili s lovcami lebiek.

Miroslav Zikmund Čítajte viac Zomrel český cestovateľ Miroslav Zikmund

Precestovali 112 krajín a teritórií po celej planéte, zdokumentovali svet. Hovorili s prezidentmi, s prvým človekom vo vesmíre Jurijom Gagarinom, so sirom Edmundom Hillarym, ktorý prvý dosiahol vrchol Everestu, a s mnohými ďalšími osobnosťami, čo sa stali legendami ako oni sami.

Nič nevzdať, nepoľaviť a makať

„Sme priateľmi viac ako dvadsať rokov a stále sme v kontakte,“ povedal pre Pravdu režisér a polárnik Petr Horký, ktorý je autorom celovečerného dokumentárneho filmu „Století Miroslava Zikmunda“ z roku 2014 a spoluautorom knihy s rovnakým názvom z roku 2017.

Miroslav Zikmund

  • český cestovateľ a spisovateľ
  • narodil sa 14. februára 1919 v Plzni
  • študoval na Vysokej obchodnej škole na Horskej ulici v Prahe, kde sa pri zápise v roku 1938 zoznámil s Jiřím Hanzelkom
  • prvú cestu do Afriky absolvovala dvojica v roku 1947 na aute Tatra 87
  • precestovali Áziu, Južnú Ameriku aj Oceániu
  • Československý rozhlas z ich ciest odvysielal vyše 700 reportáží
  • ich výpravy až do pádu režimu prerušil kritický posudok týkajúci sa Sovietskeho zväzu, ktorý spoločne pripravili v roku 1968
  • za svoje dielo získali Cenu E. E. Kischa a Medailu Za zásluhy
  • Univerzita Tomáša Baťu v Zlíne udelila Zikmundovi čestný doktorát
  • v roku 2014 Zikmunda vyznamenal český prezident Radom T. G. Masaryka

(sp)

V roku 2000 s ním okrem iných krajín navštívil Srí Lanku a zo spoločného putovania vznikol cestopis i dokument „Sloni žijí do sta let“. Dotlač o návratoch na ostrov Cejlón vyšla nanovo pri príležitosti stých narodenín Miroslava Zikmunda v roku 2019.

Práve vďaka tejto dlhodobej spolupráci mal šancu Miroslavovi Zikmundovi položiť otázky, ktoré by mu inak asi nenapadli. „Skúste sa s priateľmi začať rozprávať tak, ako keby ste o nich mali nakrútiť film,“ tvrdí Petr Horký. „To sa budete čudovať, aké otázky prídu na pretras!“

Obálka knihy ,,Sloni žijí do sta let"...
Legendárny cestovateľ Miroslav Zikmund vo...
+7Režisér Petr Horký s Miroslavom Zikmundom na...

Petr Horký má na svojom youtube kanáli celý playlist venovaný Miroslavovi Zikmundovi. Jedno z videí ukazuje Zikmunda, ako 92-ročný pracuje s krompáčom vo svojej záhrade ešte pri zlínskej vile, ktorá je dnes majetkom Nadačného fondu Zikmundova vila.

Zikmund v nej už niekoľko posledných rokov pred smrťou nebýval. Množstvo ľudí sa pýtalo, čo je tajomstvom dlhovekosti Miroslava Zikmunda a jeho schopnosti starnúť s takou gráciou.

Nič nevzdať, nepoľaviť a makať," dodáva namiesto Zikmunda Petr Horký, ktorý tento záznam u slávneho cestovateľa, spisovateľa a filmára doma na Nivách urobil náhodne.

Vo vile sa nachádza preslávená knižnica, ktorá obsahuje tisícky zväzkov vzácnych kníh. Mnohé z nich majú za sebou veľké príbehy. Je tam aj starý a mohutný písací stroj či neodmysliteľný glóbus.

Starý kamarát z Cejlónu

Miroslav Zikmund ešte spoločne s „parťákom“ Hanzelkom dvakrát precestovali Srí Lanku v 60. rokoch. V roku 2000 sa Zikmund na ostrov Cejlón vrátil (Jirka Hanzelka bol už chorý) spoločne s filmárom Petrom Horkým.

Po 40. rokoch tu úplnou zhodou náhod stretli slona prezývaného Dat Kota (v sinhálčine krátky kel), ktorého videl a fotografoval v šesťdesiatom prvom roku.

„Vidím ho tu, ako sa pasie, konzumuje banány… Je to môj starý kamarát z Cejlónu a trochu už zostarol,“ povedal vtedy, na prelome tisícročí, Miroslav Zikmund do kamery uprostred trópov. Slony sú povestné svojou pamäťou a cesty Zikmunda i Hanzelku si zas „pamätajú“ ich početné knihy, filmy a papierové i fotografické archívy.

Miroslav Zikmund, cestovateľ, Zikmund a Hanzelka Čítajte viac 102-ročný legendárny M. Zikmund: Život rovná sa presný súčet náhod

Filmára Petra Horkého sme zastihli vo chvíli, keď vystúpil z lietadla v Čile. Je totiž práve na ceste na južný pól. „S Miroslavom Zikmundom sme sa naposledy zhovárali pred 14 dňami,“ povedal pre Pravdu.

Výber kníh Miroslava Zikmunda

  • S československou vlajkou na Kilimandžáro (1954)
  • Afrika kolem Tatry (1956)
  • Za lovci lebek (1958)
  • Světadíl pod Himalájem (1969)
  • Modrý Mauritius… a přece Austrálie! (1999)
  • Tamtamy času: Nová Guiena – svět, o ktorém jste si mysleli, že už neexistuje (2002)
  • Sloni žijí do sta let (2002)
  • Past na rovníku (2008)
  • Legenda H + Z – První cesta (2010)
  • Století Miroslava Zikmunda (2017)

(sp)

„Stihol som mu predstaviť svoju cestu na južný pól, na ktorej som práve teraz. Zaželal mi veľa šťastia a spomínal na to, ako som mu telefonoval zo severného pólu. Pýtal sa ma, koľko tam máme hodín, a ja som mu odpovedal, že koľko chceme, pretože na póloch sa zbiehajú všetky časy, všetky pásma, všetky poludníky. Celé tie roky sme sa bavili o fenoméne času. Koľko ho máme a ako ho využijeme.“

Miroslav Zikmund využil svoj čas naplno ako nikto iný.

Dobový dokument o začiatku jednej z ciest Zikmunda a Hanzelku.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Miroslav Zikmund #cestovatelia #Zikmund a Hanzelka